Els governs basc i gallec intenten de prohibir el vot a mig miler de contagiats de covid-19

  • La Junta Electoral espanyola (JEC) avala que els contagiats no puguin votar per a evitar 'la indesitjable propagació del virus'

VilaWeb
Redacció
11.07.2020 - 10:24
Actualització: 11.07.2020 - 17:15

Els governs del País Basc i de Galícia intenten de prohibir el dret de vot a mig miler de persones que són positives en covid-19 a les eleccions de demà. Són 260 ciutadans gallecs, la majoria concentrats a la comarca d’A Mariña –confinada perimetralment diumenge passat– i 200 bascs, sobretot del brot d’Ordizia. La decisió té una base legal dubtosa, però ha rebut l’aval de la Junta Electoral espanyola (JEC) en plena jornada de reflexió. EH Bildu i Podem van demanar ahir que s’habilitessin mecanismes perquè tothom pugui votar.

Fins ara, les juntes electorals s’havien rentat les mans i s’havien limitat a dir que les condicions per a poder votar hi són i que s’ha de garantir el dret a vot i que les autoritats poden decretar la suspensió o no de les eleccions, ajornades des del 5 d’abril. Un extrem que no es plantegen ni el president gallec, Alberto Núñez Feijóo, ni el basc, Íñigo Urkullu, que ahir al tancament de campanya van continuar fent crides a la participació i van assegurar que era segur anar a votar. Ambdós es juguen la reelecció i només una caiguda de la participació podria desdibuixar els resultats que els auguren els sondatges.

Avui, però, la JEC ha resolt que les persones infectades no podran votar per a ‘evitar la indesitjable propagació del virus’ i argumentant que cal ‘preservar el dret a la vida’ dels altres votants. En aquesta línia, el govern basc ha advertit els infectats que si van als col·legis electorals s’enfrontaran a un possible delicte contra la salut pública.

La consellera de Salut basca, Nekane Murga, va comparar les persones infectades per la covid-19 –moltes asimptomàtiques– amb les que pateixen la tuberculosi o altres malalties que ‘tampoc podran anar [a votar]’. ‘Persones que potser tenen una fractura de maluc, un infart, un ictus o una hemorràgia cerebral. Vull dir que hi ha malalties que impedeixen exercir el dret a vot’, va afegir.

Dubtosa base legal

L’intent de prohibir el vot a les persones infectades pel coronavirus és una maniobra que té poca base legal perquè es tracta d’un dret fonamental i no hi ha cap resolució judicial que el limiti malgrat la situació sanitària. El jurista Joaquín Urías explica a VilaWeb: ‘Si prohibeixen d’anar als col·legis electorals o habiliten altres mecanismes de vot –per correu, amb una oficina ambulant, per delegació… no se’ls prohibirà l’exercici del dret. Si hi ha mecanismes alternatius, no hi ha un problema legal en prohibir-los l’accés als col·legis. Habilitar mecanismes alternatius és fàcil’.

El catedràtic de dret constitucional de la UB Xavier Arbós va mostrar-se contundent ahir a RAC 1: ‘Estem davant d’una situació que afecta centenars de persones. Els governs tenen mitjans per assegurar el dret a vot d’aquestes persones i no ho han fet. Generen una desigualtat entre afectats per la malaltia i la resta de la població’. Va afegir que no és legal manllevar el dret de vot i va criticar que no s’hagi previst res: ‘Això no és tolerable’. També va advertir que Catalunya pot trobar-se en una situació idèntica a les pròximes eleccions, previstes a la tardor.

Més informació:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any