Elisenda Paluzie i David Fernàndez denuncien a Brussel·les l’espionatge polític contra l’independentisme

  • L'ex-presidenta de l'ANC diu que cal evitar que l'espionatge tingui un "efecte paralitzador" en el moviment

VilaWeb
ACN
12.10.2022 - 19:55
Actualització: 12.10.2022 - 19:56

L’ex-presidenta de l’ANC Elisenda Paluzie i l’ex-diputat de la CUP David Fernàndez han denunciat l’espionatge polític contra l’independentisme amb programaris com Pegasus. En un acte organitzat per l’ANC Brussel·les, Paluzie ha dit que esgotaran tot el camí judicial per l’espionatge i ha subratllat que cal evitar que aquestes intromissions tinguin un “efecte paralitzador” en el moviment independentista. Al seu torn, Fernàndez ha denunciat que es tracta d’un “atac contra un moviment polític pacífic”. A més, ha advertit que l’espionatge amb programaris com Pegasus no és una qüestió de l’estat ni d’Europa, sinó global.

En la seva intervenció, Paluzie ha explicat els processos judicials engegats per part de l’independentisme per l’espionatge i ha lamentat que el comitè de l’Eurocambra que investiga l’ús de Pegasus no visiti l’estat. A més, ha remarcat que cal portar els processos judicials per l’espionatge fins al final. “Hem de lluitar-ho tot. No hem de deixar que les coses passin”, ha dit l’expresidenta de l’ANC, tot subratllant que tampoc cal “crear pànic”.

Sobre “l’efecte paralitzador” que pot tenir l’espionatge, Paluzie ha dit que cal evitar que es redueixi “el compromís en les causes polítiques”. “És important per al moviment que donem un missatge positiu d’empoderament i persistència en les nostres idees i activitats”, ha dit.

“No podem aïllar el cas de Pegasus”

Per la seva banda, Fernàndez ha remarcat que l’espionatge revelat mostra la necessitat d’augmentar la ciberseguretat. “No podem aïllar el cas de Pegasus”, ha destacat. Fernàndez també ha lamentat la manca d’investigació a l’Estat. “Esperaríem que tots els parlaments democràtics fessin alguna cosa perquè no tornés a passar i que s’investigués, però no passa”, ha assenyalat. “És important no sentir-se derrotat i continuar”, ha afegit.

A més, l’ex-diputat de la CUP, que ha intervingut per videoconferència, ha lamentat que el govern espanyol no hagi respost les preguntes de la Comissió Europea sobre l’espionatge. “No és només que no ens responguin a nosaltres, tampoc a la Comissió Europea”, ha apuntat. Per Fernàndez, l’executiu espanyol acabarà responent Brussel·les, però dient les idees que ja ha expressat.

Finalment, l’experta en drets digitals Chloé Berthélémy ha lamentat el posicionament de la Comissió Europea sobre l’espionatge. “Han dit que és una competència europea com si ser espiat fos normal. Això envia un senyal molt dolent a la població”, ha afirmat, tot remarcant que hi ha coses que la gent vol mantenir “privades”.

Berthélémy ha defensat que l’espionatge amb programaris com Pegasus és un afer europeu. “Hem de consensuar què és i què no és acceptable en les nostres societats”, ha dit. A més, ha remarcat que la Unió Europea té legislació pel que fa a les comunicacions privades i que, quan no es compleix, és una “competència” europea.

Finalment, l’experta ha remarcat que cal una definició europea de seguretat nacional. “La legislació no està anant en la bona direcció”, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any