eleccions 2021 vot exterior

Fes-te subscriptor de VilaWeb

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros el mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n'hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots? Fes-te'n subscriptor ací.

Mentre el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no emeti un veredicte final —abans del 8 de febrer— sobre si les eleccions eleccions al Parlament de Catalunya previstes el 14 de febrer es faran, continuen els preparatius. La Junta Electoral Central (JEC) ha accedit a ampliar el termini per sol·licitar i emetre el vot tant dels residents permanents a l’exterior com els qui hi són temporalment fins el dimarts 26 de gener. Tant la conselleria d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència com el Síndic de Greuges havien demanat ampliar el termini.

Recordem que els residents a l’exterior han de demanar el vot i després emetre’l, és el sistema conegut com a vot pregat. Les comunitats catalanes de l’exterior federades a la FIEC (Federació Internacional d’Entitats Catalanes) fa anys que demanen que es derogui aquest sistema perquè consideren que representa un greuge respecte als residents a l’interior, que no han de fer pas un doble tràmit per a exercir el dret de votar.

De fet, tal com mostrava el politòleg Josep Maria Reniu amb un gràfic, des que es va introduir el sistema de vot pregat l’any 2011, la participació des de l’exterior ha caigut en totes les eleccions a l’estat espanyol.

Us expliquem com sol·licitar el vot en cada cas:

Com votar si viviu temporalment a l’estranger (ERTA)?

Com sol·licitar el vot? Cal desplaçar-se a les oficines consulars o seccions consulars de les ambaixades abans del dimarts 26 de gener. Aquest és el document que s’ha d’emplenar i lliurar personalment, a més de presentar el DNI o el passaport espanyol.També cal que s’inscriguin al registre de matrícula consular com a no residents. Tots dos tràmits es poden fer al mateix moment.

Com votar?Un cop inscrits, haurien de rebre per correu certificat i urgent la documentació per a votar a l’adreça que s’hagi indicat abans del 25 de gener, o del 2 de febrer si hi ha recurs a la proclamació de candidatures. Cal introduir la butlleta del partit escollit al sobre de votació i tancar-lo. Per al vot en blanc, cal tancar-lo sense incloure-hi cap butlleta. El sobre del vot s’ha d’introduir en un sobre més gran adreçat a la junta electoral provincial, al president o presidenta de la mesa electoral que correspon, juntament amb el certificat d’inscripció al cens.

Aquesta documentació s’ha d’enviar per correu certificat a la mesa electoral abans del 10 de febrer. Perquè sigui un vot vàlid, al sobre ha de constar-hi clarament un mata-segells o una altra inscripció oficial de l’oficina de correus de l’estat des d’on s’envia que certifiqui que l’enviament s’ha fet dins el termini previst.

Ni el govern ni els partits no gosen proposar l’ajornament de les eleccions

Com voten les persones que estan registrats com a residents permanents a l’estranger (CERA)?

Com sol·licitar el vot? Només els catalans inscrits abans de l’1 d’octubre de 2020 al cens de residents absents a l’estranger (CERA) poden demanar el vot. Tenen temps fins el dimarts 26 de gener per a demanar el vot. Per fer-ho, cal enviar una sol·licitud per internet, fax o correu postal adreçada a la delegació provincial corresponent de l’Oficina del Cens Electoral.

Per internet: cal accedir al tràmit “Sol·licitud de vot CERA” a la web de l’Institut d’Estatística espanyol (INE) mitjançant un certificat electrònic reconegut, associat al DNI, o el sistema Cl@ve, o bé amb la clau de tramitació telemàtica (CTT) que els ha enviat l’Oficina del Cens Electoral.

Per fax o correu postal: cal emplenar i signar l’imprès de sol·licitud de vot que envia l’Oficina del Cens Electoral (que també es pot descarregar ací). Cal enviar-lo a la delegació provincial de l’Oficina del Cens Electoral de la província on es consta com a inscrit abans del 26 de gener, juntament amb una fotocòpia del DNI o passaport (o bé el certificat de nacionalitat o el certificat d’inscripció al registre de matrícula consular, expedits pel consolat espanyol al país de residència).

Com votar? Aquests electors haurien de rebre la documentació per a votar abans del 25 de gener, o del 2 de febrer si hi ha recurs a la proclamació de candidatures. Cal introduir la butlleta del partit escollit al sobre de votació i tancar-lo. Per al vot en blanc, cal tancar-lo sense incloure-hi cap butlleta. El sobre del vot s’ha d’introduir en un sobre més gran juntament amb el certificat d’inscripció al cens electoral i una fotocòpia del passaport o del DNI (o bé el certificat de nacionalitat o el certificat d’inscripció al registre de matrícula consular, expedits pel consolat espanyol al país de residència).

A partir d’ací, poden votar presencialment a les urnes de l’ambaixada o consolat corresponent entre els dies 10 i el 14 de febrer (ambdós inclosos). En aquest cas, s’ha de lliurar el segon certificat d’inscripció al cens al personal consular, que marcarà el sobre amb el segell de l’oficina consular amb la data del dipòsit.

També tenen l’opció de votar per correu certificat abans del 9 de febrer. En aquest cas, cal introduir el sobre tancat adreçat a la junta electoral provincial en un altre sobre adreçat al consolat. En aquest darrer sobre s’ha d’incloure el segon certificat d’inscripció al cens. Un cop tancat, s’ha d’enviar a l’oficina consular o secció consular que correspongui, per correu certificat, no més tard del 13 de febrer. Perquè sigui un vot vàlid, al sobre ha de constar-hi clarament un mata-segells o una altra inscripció oficial de l’oficina de correus de l’estat des d’on s’envia que certifiqui que l’enviament s’ha fet dins del termini previst.

L’ANC denuncia els “obstacles” per al vot exterior i reclama el vot telemàtic de forma “urgent”

Com voten els residents a l’exterior que ara són a Catalunya? 

Si un resident a l’estranger es troba temporalment a Catalunya o a l’estat espanyol, pot sol·licitar el vot per correu des de qualsevol oficina de correus abans del 4 de febrer. El sistema és el mateix que per als residents a Catalunya, tret dels residents permanents a l’exterior inscrits al CERA, que cal que marquin l’opció “Elector CERA”. En aquest cas, de fet, només poden votar per correu, no poden pas votar presencialment a la mesa electoral el dia de les eleccions.

També podeu consultar tots els detalls del vot exterior al web que el Parlament de Catalunya dedica als comicis del 14-F. 

S’amplien els terminis per demanar el vot des de l’exterior i per correu a les eleccions del 14-F

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.