El vi pren protagonisme a Barcelona amb la BWW i el Saló dels Vins Naturals

  • A primers de febrer es farà la Barcelona Wine Week i el Saló dels Vins Nus, dos esdeveniments que obren el calendari vinícola de l’any

VilaWeb
Una imatge d'edicions anteriors de la Barcelona Wine Week.

Text

Montserrat Serra

07.01.2023 - 21:50
Actualització: 07.01.2023 - 22:02

El calendari de fires i esdeveniments vinícoles català, i també europeu, s’obrirà enguany amb la Barcelona Wine Week, que es farà al recinte firal de Montjuïc, del 6 al 8 de febrer. En aquest tercer any, ja normalitzat, hi participaran 700 expositors (empreses vinícoles, distribuïdores i més empreses vinculades al sector) provinents de 60 Denominacions d’Origen. Els organitzadors esperen la presència de més de 20.000 visitants, un 20% dels quals de fora de l’estat espanyol.

La BWW és un esdeveniment que abasta tot l’estat espanyol. El seu president, Javier Pagés, que també és el president de la DO Cava, fa incidència en el fet que aquest saló sigui una plataforma per a mostrar la qualitat dels vins i del sector, per a continuar posicionant-se internacionalment. Segons Pagés: “És un saló que s’ha assentat amb força en el calendari firal gràcies a l’èxit de les anteriors edicions i representa la primera gran cita de l’any per al sector del vi en l’àmbit europeu.” En aquest sentit, s’han convidat cinc-cents compradors internacionals provinents sobretot dels Estats Units, el Canadà, Alemanya, els Països Baixos, Colòmbia i Bèlgica.

A més dels expositors i les reunions de negoci, el BWW proposa un programa de conferències, debats i tasts, amb la finalitat de donar a conèixer i difondre singularitats i tendències del món vinícola actual. Hi participaran viticultors que elaboren els vins en terrers molt especials, com és el cas de René Barbier i Álvaro Palacios, artífexs de la revolució del Priorat; Ricardo P. Palacios, amb vinyes en sòl de pissarra al Bierzo; Julia Casado, que en els seus vins cerca la vinculació emocional amb el terrer de Bullas (Múrcia); Sara Pérez, que treballa els sòls del Priorat i del Montsant; César Saldaña, visionari del potencial de l’albariza de Jerez i Felipe Blanco, que parlarà de la màgia dels sòls canaris. Luis Gutiérrez, tastador de Wine Advocate Robert Parker per a Espanya i autor del llibre Els nous vinyaters, dirigirà un tast de sis grans vins nascuts de sis sòls diferents i elaborats per sis vinaters reconeguts.

El Saló dels Vins Nus

Poc després de la BWW es farà el Saló dels Vins Naturals, també anomenat Saló dels Vins Nus, el 12 i 13 febrer a la Nau Bostik, al barri de la Sagrera de Barcelona. És una altra cara del món del vi, que treballa amb perspectives diferents. Bàrbara Magugliani, del celler la Gutina, a l’Alt Empordà, és la portaveu de l’Associació de Productors de Vins Naturals i explica que el saló no té una finalitat econòmica, sinó que la finalitat és de difusió cultural i de difusió del vi natural tal com l’entenen.

Els elaboradors que hi participen i que formen part de l’associació són cellers petits, en què el 100% del vi que elaboren és sense sulfits afegits. No hi participen cellers més grans que tan sols elaboren com a naturals una part petita de la seva producció total. Magugliani argumenta: “En aquests cellers amb doble elaboració no els traiem cap mèrit, però nosaltres hem decidit que no volem defensar projectes vinícoles mixtos, sinó aquells que s’ho creguin fins al final, que no comprin més del 20% o 30% de raïm. Potenciem el viticultor, que és com dir que potenciem i ajudem persones que viuen i treballen un territori mantenint-lo viu i donant-li valor. No són mai empreses, aquests cellers, més aviat són artesans.”

El Saló dels Vins Naturals es va engegar el 2015. No sempre s’ha fet a la Nau Bostik, és una fira que s’ha anat movent, però fa uns anys que són en aquest espai del barri de la Sagrera i el troben molt adequat, de manera que la idea és mantenir-s’hi. “És un bon lloc de tast perquè és espaiós i alhora obert. Es pot tastar amb tranquil·litat.” Després d’un any de pandèmia (el 2020 no es va fer), l’any passat el saló va ser un èxit total i hi van passar més d’un miler de persones, amb les entrades exhaurides dies abans.

D’enguany es pot avançar que ja hi ha seixanta cellers de tota la península ibèrica confirmats i que el restaurant el Ginjoler tornarà a oferir la part gastronòmica. No hi haurà un programa d’activitats amb debats, tot i que Bàrbara Magugliani explica que la intenció és que més endavant s’articulin, perquè un altre dels objectius és originar debat. Però la finalitat principal del saló és promoure el vi natural entès sense sulfits afegits i elaborat per petits cellers familiars arrelats al territori, que cuidin la vinya i n’elaborin el vi.

En aquest sentit, el saló és adreçat en primera instància al públic en general, que és qui ha de conèixer aquests vins perquè després els pugui demanar. Un públic que sobretot visitarà la fira el diumenge. I també és una fira per als professionals del sector del vi i la restauració, que acostumen a visitar-la dilluns, dia de festa dels restaurants.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem