El Tribunal Suprem espanyol ha rebutjat la petició d’Oriol Junqueras de suspendre de forma cautelar l’acord de la Junta Electoral espanyola (JEC) que el veta com a eurodiputat. El 9 de gener ja va desestimar una petició del vice-president que demanava una suspensió cautelaríssima.

El Suprem argumenta que el fet que existeixi una sentència penal ferma constitueix la ‘circumstància objectiva’ que va tenir en compte la JEC per decidir. També rebutja que existeixi la possibilitat que el recurs perdi la seva finalitat si finalment el propi Suprem acaba donant la raó a Junqueras sobre el fons, ja que, en aquest escenari, argumenta que es podria anul·lar la credencial expedida en favor de l’eurodiputat substitut de Junqueras.

El Suprem també rebutja les al·legacions de la defensa de Junqueras sobre una suposada falta de competència de la JEC en aquesta qüestió, i remarca que aquest òrgan és un dels eixos sobre els que s’articula el sistema electoral, té la finalitat de garantir un règim d’eleccions lliures i una de les seves missions és expedir credencials en cas de vacant de parlamentaris. ‘La JEC és l’òrgan “ad hoc” que té la competència per actuar’, diu.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb