El Suprem investigarà per terrorisme Puigdemont i Wagensberg en la causa del Tsunami

VilaWeb
Redacció
29.02.2024 - 13:24
Actualització: 29.02.2024 - 16:44

La sala penal del Tribunal Suprem ha acordat per unanimitat d’assumir la competència de la causa contra el Tsunami Democràtic per investigar per terrorisme el president Carles Puigdemont, que és eurodiputat, i el diputat d’ERC al Parlament de Catalunya, Rubèn Wagensberg. Els magistrats de la sala que presideix Manuel Marchena no han fet cabal del criteri de la tinent fiscal, que desaconsellava que el Suprem assumís la causa, i conclouen: “És necessari i pertinent que siguin cridats en el procediment, per poder ser escoltats com a investigats, amb tots els drets i les garanties prevists […], una diligència que no pot prendre l’instructor [Manuel García-Castellón] sinó aquesta sala segona perquè són aforats.” En canvi, no assumeix la causa sobre els altres deu investigats, que continuaran en mans del jutge de l’Audiència espanyola.

La magistrada instructora del Tribunal Suprem en la causa contra Puigdemont i Wagensberg és Susana Polo.

El tribunal diu que no té cap mena de dubte que les accions del Tsunami Democràtic “s’incardinen en el delicte de terrorisme”. I ho afirma per unanimitat tota la sala segona. Recorden que perquè els fets encaixin amb el delicte de terrorisme “cal que hi hagi una subversió de l’ordre constitucional, que s’alteri greument la pau pública, que es desestabilitzi greument el funcionament d’una organització internacional i que es causi un estat de terror en la població”. I conclouen: “En aquest cas s’han comès per part del moviment TD els delictes greus contra la llibertat, la integritat física, d’atemptats, falsedat documental, contra el patrimoni i altres.” I assumeixen la “doctrina del terrorisme de carrer” que ja van esgrimir la majoria de fiscals del Suprem, que es van rebel·lar contra el criteri de la fiscalia general de l’estat, per la qual no hi va haver pas terrorisme.

Segons aquesta doctrina, no cal que l’autor formi part de cap organització o grup terrorista, ni que actuï de manera associada o organitzada, de manera que qualsevol persona que executi, encara que sigui individualment, o bé col·lectivament, alguna de les accions previstes amb les finalitats expressades en el precepte serà autor o partícip d’un delicte de terrorisme.

Però què hi té a veure Puigdemont, amb aquesta doctrina? Per a justificar que sigui investigat pel Tsunami invoca una altra doctrina, “la de l’home de darrere”. El tribunal afirma: “En una organització delictiva els homes de darrere, que ordenen delictes amb comandament autònom, poden, en aquest cas, ser-ne responsables com a autors immediats, fins i tot quan els executors immediats siguin, així mateix, castigats com a autors plenament responsables.”

Consideren, segons aquesta teoria, que Puigdemont actuava “de la cúpula estant”, on “es dissenya, es planifica i es donen les ordres col·lectives, fins als executors materials de les accions”.

Sobre la participació en els fets de Wagensberg, el Suprem diu que hi ha “una alta probabilitat” que fes servir el pseudònim Konan en l’aplicació de missatgeria Wire per intercanviar missatges amb un altre dels investigats, l’empresari Oriol Soler, amb responsabilitat en la redacció de comunicats oficials del Tsunami Democràtic.

“Només em falta un compte secret a Panamà”

El president Puigdemont ha ironitzat sobre la maniobra del Suprem i ha assegurat que “només em falta que surti un compte secret a Panamà”. Així mateix, ha acusat els estaments judicials espanyols d’estar alienats de la realitat. “El Matrix judicial espanyol ha adaptat la màxima del mal periodisme: no deixis que la realitat espatlli una bona imputació”, ha afegit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any