El sí gratuït a Sánchez suscita dubtes en l’independentisme

  • Junts per Catalunya se sentiria més còmoda amb una abstenció a la moció de censura, però ERC i el PDECat es decanten pel vot afirmatiu sense contrapartides *** Ximo Puig vol repetir el govern del Botànic després de les eleccions del 2019 *** La justícia manté els ajuts al català als municipis de Mallorca

VilaWeb
Redacció
30.05.2018 - 20:00

TEMA DEL DIA
Discurs.
Les ganes de retirar de la circulació Mariano Rajoy i el seu govern tenen més força que els dubtes que desperta Pedro Sánchez. Tret que el líder del PSOE l’esguerri amb un discurs agressiu contra Catalunya, els dos partits independentistes catalans votaran probablement en favor de la moció de censura. És la sensació que predomina a les cúpules d’ERC i el PDECat i, oficialment, ho faran en canvi de res, tot i que en decisions d’aquesta magnitud hi ha pactes per sota la taula. De franc, en la política, no hi ha res. Una altra cosa és que no es facin públics, perquè Sánchez no pot ensenyar el preu que paga pel suport dels independentistes.

Durant les converses amb el PSOE, tots dos partits han posat damunt la taula la situació dels presos i els exiliats, per bé que els interlocutors socialistes no han pres cap compromís concret, segons fonts informades de les converses. Però tant els republicans com els demòcrates confien que amb un govern de Sánchez hi hagi, si més no, trasllats a presons catalanes com a gest de distensió. I que es reobrirà el diàleg sobre Catalunya que amb el PP s’ha demostrat impossible. Els republicans creuen, a més, que donar suport a Sánchez contribuirà a eixamplar les bases de l’independentisme a Catalunya.

Sigui com sigui, sembla que ni ERC ni el PDECat no volen passar a la història com els partits que van ajudar Rajoy a mantenir-se al poder. A Junts per Catalunya hi ha més dubtes, però la formació de Puigdemont no té diputats a Madrid i poca cosa hi pot dir. Malgrat tot, ha estat molt significativa avui la intervenció del nou portaveu parlamentari de Junts per Catalunya, Albert Batet, que s’ha dedicat a criticar el PSC pel fet de ser l”artífex’ del 155 i Miquel Iceta pel fet de ser-ne el màxim ‘ideòleg’. A Junts per Catalunya se sentirien més còmodes amb una abstenció, però no en faran cavall de batalla. Tant Puigdemont com Quim Torra han tingut converses per Skype per acordar el vot amb Carles Campuzano i Marta Pascal, són ferms partidaris del vot afirmatiu.

A més del suport dels independentistes, Sánchez ha de menester també el del PNB, que oficialment no diu res, però tothom sap que té per objectiu salvar els 450 milions d’euros per al País Basc en el pressupost de l’estat que va pactar amb Rajoy la setmana passada. El president del govern espanyol ha estat hàbil i ha situat la moció de censura abans que el pressupost de l’estat el ratifiqui el senat, on el PP té majoria absoluta. El pot ratificar. Però també el pot tombar, de manera que tornaria al congrés i el PNB hauria de tornar a començar la negociació, cosa que li fa molta mandra. Per això, la condició del PNB per donar suport a Sánchez és que mantingui el compromís pressupostari que va adquirir Rajoy.

És interessant de veure la diferència entre independentistes catalans i nacionalistes bascs a l’hora de negociar a Madrid. La posició dels primers és gairebé sentimental, barrejada amb la por escènica del què diran, mentre que els bascs només parlen d’interessos, de diners. Qui governi Espanya els és del tot indiferent, a un partit que teòricament no és independentista. En canvi, una part de l’independentisme català encara creu que amb el PSOE al govern les coses seran diferents, però aquesta creença no se sustenta en cap acord visible ni públic. Només són sensacions.

MÉS QÜESTIONS
Ximo Puig vol reeditar l’acord del Botànic.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, és partidari de repetir la fórmula de govern sorgida de l’acord del Botànic durant la legislatura vinent, sempre que es mantinguin les mateixes circumstàncies de l’any 2015. ‘Aquest és el govern que necessitava la societat valenciana per a posar fi a la decadència derivada de la mala gestió dels vint anys anteriors’, ha dit en una entrevista al programa ‘Les notícies del matí’ d’À Punt. D’aquesta manera el secretari general del PSPV tanca la porta a possibles aliances alternatives, com s’havia especulat amb Ciutadans. Puig ha subratllat que portar el mestissatge al govern valencià ha tingut bons resultats. Contra les previsions catastrofistes d’alguns sectors, ha destacat que durant els tres anys de legislatura a la Generalitat hi ha hagut ‘un únic govern’ integrat per dos partits, el PSPV i Compromís, amb un compromís global per tal que la institució funcionés.

El PP diu que si triomfa la moció de censura, el procés s’estendrà al País Valencià. La presidenta del PP valencià, Isabel Bonig, ha dit: ‘Si triomfa la moció de censura contra Mariano Rajoy, el mateix procés separatista que es va instaurar a Catalunya fa més de vint anys es traslladarà a la Comunitat Valenciana.’ Diu que hi ha un pacte entre el PSOE i els partits independentistes que serà una ‘estocada’ per als valencians. En el seu to alarmista habitual, ha explicat que els independentistes són ‘amics’ dels partits que conformen l’acord del Botànic, que s’estimen més ser ‘catalans de segona que valencians de primera’.

El batlle d’Oriola va cobrar sis anys de Sanitat sense anar a treballar. El batlle d’Oriola, Emilio Bascuñana (PP), va cobrar durant sis anys sense tenir cap lloc assignat en la direcció territorial de la Conselleria de Sanitat a Alacant, a la qual va estar ‘adscrit funcionalment’ després de deixar la seva consulta al centre de salut Álvarez de la Riva de la capital del Baix Segura. A la direcció territorial no hi ha cap informe ni treball amb què pugui acreditar que va treballar en aquest departament de la Conselleria de Sanitat. Bascuñana ha assegurat que no havia comès cap irregularitat, que hi va fer feines d’assessoria, però ha admès una certa ‘dificultat’ a l’hora de demostrar-ho. Compromís ja n’ha demanat la dimissió.

El jutge manté els ajuts al català als ajuntaments de Mallorca. Revés important a la delegada del govern espanyol a les Illes, Maria Salom. El jutge Pere Antoni Mas Cladera, magistrat del jutjat contenciós administratiu 3 de Palma, ha decidit de mantenir en vigor l’acord de l’Ajuntament de Pollença d’atorgar ajuts a comerços que retolin i donin prioritat a l’ús del català. L’acord havia estat impugnat per la delegació del govern espanyol a Palma, que ho considera inconstitucional. Feia molts anys que s’aplicava i implica concedir subvencions a empreses que facin servir el català com a llengua habitual. Són petits ajuts, entre 150 i 450 euros per establiment. La presidenta del govern, Francina Armengol, ha dit que era una ‘gran notícia’, que demostra que la delegada del govern espanyol vol fer política partidista utilitzant les institucions de l’estat.

LA XIFRA
Un 42% ha crescut el nombre de turistes russos i ucraïnesos a Andorra aquest hivern, en comparació amb el mateix període de l’any passat. La temporada acaba amb un augment de turistes d’un 1,1% i la voluntat del govern andorrà d’atreure els mercats més llunyans.

TAL DIA COM AVUI
El 30 de maig de 1948
va néixer Salvador Puig i Antich a Barcelona. Anarquista i antifeixista català, avui hauria fet setanta anys, si no hagués estat executat el 1974, a 25 anys, pel règim franquista.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any