
Per: Vicent Partal


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.

Fes-te subscriptor de VilaWeb
Quan la pandèmia del coronavirus va arribar a Europa, el mes de març, la duresa de les restriccions adoptades pels governs i el tall brusc amb el model de vida de les nostres societats van posar sobre la taula la necessitat d’un rescat social complet, que havia de prevenir l’enfonsament de l’economia i que havia d’haver evitat que la crisi anàs a parar, una altra vegada, damunt les espatlles dels ciutadans.
Va ser un moment d’explosió d’idees, molt interessant –en podeu trobar un bon recull en aquest número especial de VilaWeb Paper. Poca gent posava en dubte aleshores, i fa tan solament mig any, que tot allò demostrava la fallida del sistema, del capitalisme financer; i que calia un canvi radical de model econòmic i social.
Mig any després, tanmateix, ens trobem que aquest debat ha desaparegut de l’escena pública, com per art de màgia. Els governs continuen aprovant mesures restrictives i amb un fort impacte econòmic –al nostre país, ho van fer ahir la Generalitat de Catalunya i despús-ahir el govern d’Andorra–, però a tot arreu les mesures compensatòries o brillen per la seua absència o són tan vagues i inconcretes que causen decepció.
Els mesos de març o abril es parlava, per exemple, de la necessitat urgent d’implantar una renda mínima assegurada per a tota la població, de rendes bàsiques universals, de suspendre totalment el cobrament d’imposts i de prendre mesures directes i immediates, i fàcils d’aconseguir!, per a donar suport monetari als col·lectius amb més dificultats, tant socialment com econòmicament. I als autònoms. I a les petites empreses. I a la cultura. Recordeu aquella imatge de l’helicòpter abocant diners sobre la població…
Doncs bé, d’aleshores ençà ha passat mig any i no solament no s’han implantat mesures d’aquesta mena, sinó que ni se’n parla. Com si la societat hagués deixat de tenir el problema que tenia. Com si la supervivència dels ciutadans, de les famílies i dels negocis hagués deixat de ser un factor a tenir en compte.
Que res no és senzill ho sabem tots. La corba de contagis es continua enfilant, els vaccins són molt lluny en l’horitzó i s’ha demostrat que ara per ara la distància física és l’eina més eficaç per a disminuir la circulació del virus. Cal prendre mesures sanitàries de control, sens dubte. Es pot discutir quines i de quina manera o en quina intensitat, però cal prendre’n. I també és evident que la vida i la salut han de passar per davant de l’economia, si és que la disjuntiva s’ha de presentar en aquests termes. Però no es pot deixar la societat penjada en el buit, estupefacta davant la situació actual. I enmig d’un sotrac constant. Ara tanca el teu negoci, ara el pots tornar a obrir. Ara gestiona un ERTO. Ara et compliquem les gestions. Ara no saps si cobraràs. Ara fes això. Ara fes allò. I ara et tornem a tancar. O et reduïm el negoci. O…
No és solament per aquesta pandèmia. Fa dècades que la pressió sobre els ciutadans, sobre això que els ortodoxos continuen anomenant classes populars, és terrible. Duríssima. Primer va ser la reacció als atemptats de Nova York, després va venir la gran crisi del 2008 i quan tot just ens en començàvem a recuperar arriba la pandèmia. Ja són, doncs, prop de vint anys de sotracs intensos i de carregar a l’esquena de la gent la ineficàcia i la injustícia del sistema. Mentrestant, en contrast, les desigualtats entre els més rics i el conjunt de la població s’eixampla d’una manera indecent. I simplement, no es pot continuar així.
PS. En aquesta mateixa línia els recomane avui de manera especial la Píndola diària de Jordi Goula: ‘Metros, autobusos i rodalia, no en parla ningú?’. Goula fa cada nit un detallat i rigorós anàlisi econòmic que poden rebre al seu correu subscrivint-se al Report diari sobre el coronavirus.
I ja posat dos articles també importants i una entrevista. Els articles de Josep Casulleras (‘Exploreu el camí que va obrir Marchena sense saber-ho’) i de Núria Cadenes (‘Els bombers seran sempre seus?‘) i l’entrevista de l’Andreu Barnils amb Marta Rovira.
28 comentaris dels subscriptors

Josep m Uribe-echevarria
14.10.2020 | 22:22
Dons continuarem així,fins l’esclat final,que ningú no sap com sera.

Josep Usó
14.10.2020 | 22:28
Sembla inevitable un col·lapse del sistema financer i de molts dels estats. Molts ja són veritables zombis. Imagineu el que els queda de negoci als bancs amb interessos negatius. Només sobreviuen d’unes comissions inassumibles i de tancar sucursals. Els inversors sembla que ja els han donat per liquidats. O la pròpia telefònica. Els indecisos acabaran marxant per a poder sobreviure.

Josep Salart
14.10.2020 | 22:45
Crec que el model de Suècia o del Japó, a nosaltres ens aniría be.
Sempre i quan fossin un estat independent on, amb lleis dures i fortes sancions, obliguéssim als irrespectuosos amb els demés, com españols, suda-centre americans i magrebis que conviuen amb nosaltres sense voler respectar les normes de convivència de Catalunya i s’ho passen tot pel forro dels dellonsis. I ho dic jo que la meva esposa es catalana, nascuda bereber i se’n fa creus cada dia de veure aquesta degradació d’urbanitat d’aquests col.lectius.
Es evident que l’Ibex vol salvar la campanya de nadal per poder ingressar l’iva i demés impostos, sense importar-los un rave els empresaris i negocis familiars de casa nostra.Totes les messures d’ajut són fictícies, aquí no es Alemania, nosaltres depenem d’un estat fallit.
Per tant, només ens queda el 14 de febrer per votar l’únic partit independentista del President Puigdemont. Votar ERC o qualsevol altre vulgar partit espanyolista, ens arrastrarà al pou de la misèria. Ep, i si ens falla com ha fallat ERC, ja s’ho trobarà.

Oriol Roig
14.10.2020 | 23:12
Perdoneu-me la ironia, però en Donald J. Trump ens ha mostrat el camí: fer-se proves cada dia i tenir un equip de quinze metges per cada pacient. Vaja, que si no es posen mesures per a què la gent es quedi a casa i no es mori de gana, el que cal fer és reforçar extraordinàriament el sistema de detecció i tractament de la població. O evitem que la gent s’infecti o convertim el CoViD en “una mala grip” enlloc de en una ruleta russa.

Núria Coma
14.10.2020 | 23:19
El què s’està fent NO funciona, el virus segueix visquent entre nosaltres, i la sanitat segueix estan a la UCI.
Poden posar tantes mesures repressives, antidemocràtiques com vulguin i portar tans negocis a la ruïna i tanta misèria encoberta, sense immutar-se…i culpar que el virus segueixi aquí, perquè alguns pocavergonyes surten, o algún realment sàdic no porta la mascareta ben posada, o alguns mals pares inconscients segueixen petonejant els seus fills ( espero que s’entengui el sarcasme)
La realitat però, és toçuda, i intentar frenar un virus sense cura O immunitat de grup, no s’ha aconseguit mai. O te’l càrregues O fas que mori perquè no té hostes.
Intentar separar-nos cada cop més, tancar-nos a casa més hores, dutxar-nos amb gel hidroalcohòlic, no serveix de res, només per a convertir-nos poc a poc més en robots que persones.
Immunitat de grup, controlada…tot el demés és allargar l’agonia sine die

miquel martinez
15.10.2020 | 00:05
ui yu yui…tremoleu que en Partal sembla que comença a fer preguntes …encara que els mitjans porten temps essent còmplices , alguns més aplicats que altres , això si, del que està passant ( a la epidemia de la por i el negacionisme de la informació incomoda vull dir) ara podrien preguntar per les patents de les famoses proves de reacció en cadena de la polimerasa ( pcr) o per el 21% de IVA de un article obligatori com la mascareta , etc. etc.. es que hi ha tantes coses que no quadren..pero diga’m d’ultradreta etc, etc, pero sembla que la por, de moment ho tapa tot,o no….tic tac tic tac

Joan Trilla
15.10.2020 | 00:17
Sr. Partal, sincerament vosté va arribar a creure que aquest sistema capitalista global que deixa morir CADA ANY mil.lions de persones de fam (40 mil.lions segons Jean Ziegler), que PROMOU guerres, dictadures, retallades i miseria segons li interessa, sense importar-li una merda la vida de les persones, ni el planeta, ni res que no sigui la seva malaltissa adicció als diners, al poder i al control social, faria o farà alguna cosa posant la vida de les persones per davant dels seus interessos???? De veritat????

Carles Viñals
15.10.2020 | 00:30
El sistema capitalista que regeix el món no resoldrà aquest problema imprevist i sobrevingut, com no ha resolt els que la humanitat arrossega de fa segles, per no dir res dels que ell mateix ha creat. Només un antagonista anomenat comunisme provà de fer-ho i fracassà. Molts atribueixen aquell fracàs als errors i crims d’aquell sistema, i tenen part de raó, però no pas tota. Jo crec que fracassà, en primer lloc, perquè la imperfecta naturalesa humana ens inclina més a viure i gaudir a costa d’un ideal (qualsevol ideal), més que no pas a treballar i viure per servir-lo, i en aquesta feblesa hi caigueren els seus dirigents. En segon lloc, perquè els dos poders principals d’aquest món, el capitalisme mundial (amb els EE UU al capdavant) i el Vaticà), es conjuraren contra ell, no pas en nom de la llibertat i de Déu respectivament, sinó pel terror pànic que els ideals de justícia i germanor poguéssin, malgrat tot, triomfar al capdavall i capgirar un món que aspiraven i aspiren encara a dominar eternament. Fins aquí, la meva opinió, però hi ha una altra de més autoritzada que la meva:
“Siguem, però, justos, i reconeguem que el llevat comunitari de justícia social reconegut pel marxisme, restarà. Passaran els seus ingenus dogmes deterministes, passarà el mite, però no passarà l’aspiració a una economía fundada en el servei i no en el lucre, a un món que treballi per a tothom i no només per al profit d’uns quants, a una societat on ja no sigui possible l’explotació de l’home per l’home.”
“Quina alternativa ens ofereixen però els anticomunistes ? El capitalisme ? Ja hem dit que és fals en els seus principis d’individualisme insolidari, però més aviat diríem que el capitalisme no té principis. No s’ha preocupat gaire de la doctrina; ha anat als fets (…). El comunisme ha volgut ser un moviment universal amb uns dogmes, una mística, uns sacrificis, una esperança escatològica. Ha estat pensat per endavant i ha provat d’adaptar violentament la història present i futura al seu esquema ideològic. El capitalisme, res d’això. Ha estat més aviat una derivació dels fets. El comunisme és una doctrina que aspira a transformar tot l’home, encara que hagi d’anihilar-lo prèviament. El capitalisme, ni això; el capitalisme prescindeix de l’home.”
“Si el capitalisme s’imposava novament, tal com l’hem conegut fins ara, amb descurança total de la solidaritat humana que l’ha caracteritzat sempre que la por no li ha fet parar compte, del seu mateix triomf en naixería indefectiblement un nou comunisme.”
Aquestes reflexions pertanyen a mossèn Josep Armengou i Feliu. Ja sabeu: El mateix sacerdot bergadà autor de “Justificació de Catalunya. I jo dic: Amèn, i així sigui. Fins aquí, el meu cometari a l’editorial.
Felicito a Mireia Costa-Pau pel seu comentari ple de veritats que a molts no agrada sentir, i em permeto afegir-li un fragment del testament de Lluís Mª Xirinacs: “Però un poble no serà mai lliure si els seus fills no estan disposats a arriscar la vida en el seu alliberament i defensa.”
Faig costat a l’exhortació de Josep Salart: preparem el triomf electoral del MHP Carles Puigdemont i l’enfonsament d’ERC.
Per últim, recomanar la lectura a El Nacional, de l’article de Jordi Galves “Qui mana és la Guárdia Civil.”
Gràcies per la vostra atenció.

Josep Gualló
15.10.2020 | 01:13
NO PARLEM DE SI L’ECONOMIA MALMESA PER LA PANDEMIA TE SOLUCIÓ
Estem massa ocupats pensant com arribarem a final de més (alguns a final de dia).
Sabem que els governs faran veure que busquen solucions i diran que les tenen i les implementaran molt aviat. Sabem que no hi ha diners per fer res.
No sabem si el motiu de que no hi hagi diners, despres de pagar tants impostos, és perquè s’han repartit entre les butxaques dels més poderosos. Només tenim sospites.
No parlem d’aquests temes, de la mateixa manera que no parlem del misteri de la Santíssima Trinitat. Les dues coses estan fora del nostre control i no en parlem.

Albert Ventura
15.10.2020 | 02:43
Partal, a mi el que em preocupa mes es que en aquest estat hi ha 40.000 morts extres degut a una malaltia que te un tractament i una prevencio molt dificils apart de la gent que li han quedat sequeles. Tanmateix el que preocupa a l’opinio publica es si el nens podran abracar els iaios o com d’avorrit es mirar la tele tot el dia. Quan vaig anar a la mili vaig quedar sobtat de la densitat d’imbecils que hi havia per aquells verals pero el que passa avui supera les pitjor sospites que tenia. Anem directes a una Edad Mitjana 2.0. Abans morts que posar-se una mascareta i rentar-se les mans. No ho dubti, Partal, abans de deixar aquest mon tornarem a veure processons amb el brac incorrupte de Santa Teresa i flagel.lants pel carrer. Aixo o, com proposen varies teories, la Humanitat ha arribat al seu maxim desenvolupament cerebral i estem, com a especie, entrant en una regressio.

Joan López
15.10.2020 | 06:43
L’explosiò hi est aprop, perque ningù sap com aturar la covid-19. Ara mateix vaig en un bus on als seients van tots plens, vaig a trevallar a on son mes de 50 personas en 200 mt cuadrats, I de tornada agafaré el metro on la distancia social no existeix, doncs bé al problema son bars I restaurants…..a por ellos?

PAU BOLDU
15.10.2020 | 07:27
Els bancs no donen interessos pels diners, però la gent estalvia. La gent nomes compra on.line. Les fàbriques poden fabricar molt més del que fan, i sobra milions d’obrers. I la població mundial creix com mai. I els politics no fan res de bo

Antònia Sabrià
15.10.2020 | 08:33
I la proliferació dels plàstics? Quan semblava que enteníem que era necessari no utilitzar el plàstic i buscar-li una alternativa, apareixen les mampares (penso que s’haurien d’haver fet de vidre) i les màscares , guants, bates, i tota mena de productes d’un sol ús.
És que no tenim memòria? Lluitar contra la pandèmia ens dona carta blanca per oblidar el que semblava que havíem après?
Al capdavall el virus també creix degut a la contaminació. Siguem raonables, si us plau!

Albert Miret
15.10.2020 | 08:40
Intentar solucionar coses complexes amb procediments simples, és perdre el temps. Però també és cert que hi ha coses simples que poden ajudar. Veig constantment a bars, restaurants i cases particulars, com la gent després de rentar-se les mans, desinfectar-se-les i portar mascareta tot el dia, obren una llauna de qualsevol beguda i s’hi amorren per a beure’s el contingut. Les llaunes han estat fabricades, transportades d’un lloc a un altre i manipulades pel transportista, el que ho endreça als magatzems i per últim per qualsevol empleat dels súpers, les botigues i bars. La compres i t’hi amorres tantes vegades com glops vols fer. Si ha estat contaminada pel puto virus recentment, li estàs donant la benvinguda per la porta gran a l’interior del teu cos. Solució: abocar el líquid de la llauna i beure-se-la sempre amb un vas net. Xorrada? Potser sí, jo no sóc científic. Però no costa gens fer-ho i eliminar un possible risc.

Joan Deulofeu
15.10.2020 | 08:51
En general crec que com a societat estem anquilosats, adormits, espantats. Estem passant uns moments de manca de lideratges i qui més qui menys fa el cargol.
Ho despertem ho tenim un futur magre.

Albert Parés
15.10.2020 | 09:09
Totalment d’acord amb l’Albert Ventura.
Per cert, comparar el transport públic amb els bars i restaurants és molt trampós: al transport públic la mascareta és obligatòria (i pràcticament tothom ho compleix) i en general no hi estàs durant hores, en canvi als bars i restaurants vas sense màscareta (no tens altre opció per menjar o beure) i en molts casos t’hi passes hores (com en el cas dels dinars i sopars). Per tant, no cal ser un epidemiòleg per veure que el risc de contagi és més alt en bars i restaurants que pas en el transport públic.

Pep Agulló
15.10.2020 | 09:12
NOMÉS RESCAT SOCIAL PER A LA PANDÈMIA?
La renda bàsica universal és una mida d’urgència social del tot necessària, però també un salvavides pel poder. És una forma d’apaivagar tensions. A la llarga des d’una òptica capitalista, serà una solució per desfer-se dels excedents productius i de fer front a la desocupació crònica massiva. S’imposarà, si no ho combatem, una societat amb un exèrcit de pobres amb un mínim pel consum, enfront d’elits cada cop més riques.
Altrament, en nom de la igualtat social, s’hauria de denunciar aquelles altres rendes (gens bàsiques) universals. La de les classes paràsites financeres, especulatives, de propietaris d’accions, les monarquies, etc.
Per tant, rendes bàsiques universals sí, sempre i quan siguin controlades de manera directa per a la ciutadania. És un tema molt profund que al marge de la urgència s’ha de treballar pel futur de la nostra república.
LLIBERTAT I AMNISTIA!

Joan F Ruiz
15.10.2020 | 09:18
Ahir al TN Vespre, de la venuda CCMA al règim espanyol, però és l’únic de cert nivell en català, un entrevistat es va queixar de que mentre l’economia productiva i la de serveis estava pagant els plats trencats, la economia especulativa s’estava sortint prou bé, massa bé, sense aportar res, ans al contrari s’estava enriquint més en molts casos
I això cap govern o gobierno el regula.
Perquè? Doncs perquè els implicats en aquests interessos són molt forts i tenen a la butxaca a la majoria de polítics.
Indignant.
Si una botiga, un restaurant,….. ha de tancar o veu reduïda la seva facturació en un 50 a 100%, el lloguer que paga s’hauria de veure reduït de la mateixa manera i en la mateixa proporció. Només s’hauria de contemplar els casos d’una persona que tingui només un local o una vivenda que li serveixi com a única font d’ingressos. Si en té dos o més se li aplica la mesura automàticament per compartir la càrrega del comerciant, fins al salari mínim interprofessional.
Això seria distribuir l’esforç!, no com ara.
L’altra mesura seria la impositiva, a tots els petits negocis i petites empreses se’ls hauria de baixar els impostos en la mateixa proporció i mentre duri l’impacte econòmic.
Queden excloses les grans empreses i fons voltors. Aquests i aquelles ja han fet enginyeria fiscal de llarg per pagar menys.
Sería la mesura més equitativa per a repartir la càrrega, no el donar pals als de sempre.
I com diu el Sr. Partal, una gran veritat, en aquestes crisis la escletxa entre rics i pobres s’està eixamplant de forma brutal, i cap “gobierno progressista” en fa res.
Com ho pot fer si laoligarquia econòmica te en nòmina als referents de la progressia: Felipe González, Alfonso Guerra,…..?
I als de la dreta, clar, però aquests ja era d’esperar, i tontos els treballadors que els van votar.

Carles Farre
15.10.2020 | 09:34
Ja era hora que féssiu una editorial que no anés sempre del mateix, abans que res vull afegir-me al comentari d’en Josep Salart sobre els col.lectius que ell esmenta com a incívics i fins i tot alguna cosa mes, especialment el col·lectiu de joves magrebis, i ho dic amb coneixement de causa, doncs vaig néixer al barri vell de Manresa, i la degradació es mes que evident, aquests col·lectius, que Vilaweb mateix ens intenta vendre com a víctimes de racisme, estan implicats en nombrosos cassos de delinqüència i violacions, i al qui vulgui li puc trametre noticies del diari local, Regió 7 o Nació digital.
Dit això, el que està passant, no es sino una causa mes de la sobrepoblació, saturació, esgotament generalitzat d’un sistema insostenible, la pandèmia, s’ha produït i s’ha escampat amb facilitat, gràcies a la sobrepoblació i la globalització, això es innegable, una massa humana en constant creixement, necessita mes i mes recursos de tot tipus per viure i/o sobreviure, i això també s’aplica a Catalunya per descomptat, o sigui que els ” 7,5 milions de futurs”, mes aviat molts tindran un futur fotut, però es igual, Catalunya pot amb tot oi?, que ben parits que som..
I quan vinguin els fons europeus per salvar-nos el cul, vindrà, si es que no ho han fet ja, amb tot un seguit de condicionants i deures per fer, alguns dels quals ja s’estan duen a terme, com la implementació de la tecnologia 5G, de la qual cosa hi ha un hermetisme a Vilaweb, tan gran com el del Diòxid de Clor, el 5G serà l’eina principal pel control del ramat humà, la digitalització de la ciutadania no es tant per facilitar-nos la vida, com per controlar-nos i esclavitzar-nos, mentre als països mes avançats d’Europa, s’ha obert un intens debat sobre el seu us i la seva incidència en la salut, aquí resulta que segons les informació apareguda al PuntAvui : https://www.elpuntavui.cat/opinio/article/8-articles/1861521-la-imposicio-del-5g.html, la Generalitat i l’ajuntament de Barcelona, anunciaven que la ciutat es preparava per convertir-se en en el laboratori europeu del 5G, es a dir que els seus habitants, es convertirien sense que se’ls haguès demanat si volien ser-ho, en rates de laboratori, desprès ens omplirem la boca de democràcia, llibertat, drets humans etc. etc. HIPÒCRITES
I en quant al virus Frankenstein, ara x ara no te solució, es una obra maquiavèlica de la ciència al servei de la guerra biològica, la única solució i que ha quedat demostrat que funciona, per molt que es digui el contrari, per molt que aquest mateix diari no en vulgui fer cap debat, es el Diòxid, però els interessos perquè no s’aprovi com a medicament i no es generalitzi el seu us, son molt poderosos, però pensant-t’ho be, potser es millor així, doncs hi haurà neteja general, i el ecosistema es podrà regenerar…..

Rosa MONTSERRAT
15.10.2020 | 09:50
i a més causen infeccions per estafilococs…

Muntsa Navarro
15.10.2020 | 09:56
Quin món tan trist deixarem als descendents!!!

Núria Nadal
15.10.2020 | 11:02
Totalment d’acord amb el sr.Carles Farre.El millor de tota aquesta pandemia és que farà”neteja d’humans” i potser així podrà sobreviure el planetaTerra.
Per altre banda,tampoc entenc perquè hem de fer neixer mes criatures per fer voltar la roda del hamster.
El sistema colapsa i quan mes aviat millor.

Eduard Samarra
15.10.2020 | 11:15
No es podia saber! Personalment em prendré les vostres reflexions com una senyal que la mentida és tan gran que cada cop és més difícil d’aguantar. Les contradiccions apareixen i cada cop són més difícils d’explicar. Per exemple, per una banda vostè diu que està demostrat que el distanciament social és la millor eina per frenar el contagi i per una altra diu que no es pot viure així, havent de tancar i obrir el negoci arbitràriament. ¿Però no ho veu que és precisament la idea d’evitar el contacte social allò que es fa servir per justificar aquestes mesures polítiques injustificables que critica?
¿Que no ho veu que el problema és precisament aquest, que es fa passar bou per bèstia grossa? ¿Que això que denuncia vostè ha estat creat per les mateixes estructures de poder que gestionen la narrativa del virus?¿Que els mitjans heu tingut un paper cabdal en aquesta histèria col·lectiva – provocant por, paranoia i desconfiança, suprimint veus discordants i esbombant informació sense contrastar-la – que no té raó d’ésser? ¿Que la plantilla, sigui un virus, una crisi econòmica o uns terroristes, sempre és exactament la mateixa?
Evitar el contacte social, per què? Al maig/abril era acceptable dir que no sabíem què estava passant, però ara ja no. I el que va quedant clar és que el virus ni és tan mortal com es va dir que seria, ni hi ha hagut segona onada, ni les mesures per a “contenir-lo” han estat temporals, ni la vacuna pot ser l’única solució, ni el confinament com a mode de vida és sostenible. Tinc una regla d’or que diu que quan algú pronuncia als quatre vents allò de “és l’única solució” n’has de desconfiar automàticament.
Tinc tantes coses a dir que m’allargaria massa i no ho vull fer. Últimament, m’agrada molt fer servir aquesta frase, de l’activista per la sobirania alimentària Vandana Shiva, que sintetitza perfectament el que penso: “matar no pot ser una prescripció per a salvar vides”. Sobre això, una anècdota. Ahir el meu perruquer em va dir que té un client policia. Li va dir que ell sol ja ha vist set suïcidis; que no li faci preguntes, que és un tema del qual no se’n pot parlar.
Suïcidis, càncers no detectats, famílies esquinçades, nens traumatitzats, agorafòbia, angoixa i depressió col·lectives, economia rebentada, violència de gènere, generació de milions de tones de residus no biodegradables, pobresa i tot el que em deixo. Posant les coses a la balança, voleu dir que estem salvant vides?
P.D: Busqueu el concepte “El Gran Reset”, promulgat pel Fòrum Econòmic de Davos i reflexioneu seriosament si us inspira confiança.

ramon Feixas
15.10.2020 | 11:24
Igual que ningú que parlés amb certa propietat en temps de la inquisició podia parlar obertament dels misteris com la Santíssima Trinitat o la Virginitat d ela Verge Maria eren una pantomima per manegar a la gent i obligar-los a sacrificis i confessions insolents per acumulació de poder i patrimoni diví suat pels humans, tampoc en aquest moment mai s’arriba a profanar el sagrari capitalista (borsa-mercats financers-inversionistes) intocable i amb sagrat poder d’acumulació ui espoli a través del deute i el tractament fiscal insultant per la dignitat humana. No cal ser gaire espavilat per adonar-se de que si els milionaris paguessis impostos proporcionals i la pau social no estigués basat en la por, sinó en l’equitat i l’equilibri, així com la cultura en la consciència d’espècie i l’oportunitat social en el reconeixent no interessat i no en la competitivitat, pel tema del virus, per exemple, el problema que preocuparia seria la salut del les persones. Ara el comportament es basa en la normativa i la capacitat sancionadora i el que preocupa principalment es la butxaca, que igualment és insanable tal com indica el món del deute. Són unes condicions simples i naturals , que si no fos per la fe capitalista amb la seva moral competidora i enaltiment de l’individu enfront dels individus, seria quelcom, planer de solucionar, com ara els que varen jugar amb la fe tridentina ja no tenen influència efectiva en el gruix popular i que han calgut tants sofriments humans durant aquests segles perquè aquell dogma es convertís en fum. En canvi el núvol cddel diner des del seu sagrari de la borsa, engega unes pedregades devastadores i en aquest moment el virus invisible és utilitzat com es va emprar l’Esperit Sant en el seu moment. Les religions monoteistes inhumanes, dogmàtiques i amb abismes entre poders humans són així k totes elles tene el manament de “no diràs el nom de déu en va”. Cap polític en aquests moments es pot atrevir a anar a buscar els diners allà a on són (els usurers multimilionaris) i fer el miracle dels pans i els peixos ja que els usurers tenen el monopoli dels miracles com els militars els de violència i a l’estat espanyol els jutges de l’escarment Quin és el nom de les coses? Quin nom es diu de les coses? Qui es baralla’ Qui s’aprofita de les baralles? Quin sentit té l’acaparament de diners de poder en proporcions irracionals?

Umberto Ciotti
15.10.2020 | 11:43
YA BASTA DE ENGAÑARNOS A NOSOTROS MISMOS PIDIENDO COSAS IMPOSIBLES
HAY QUE ASUMIR TOTALMENTE NOSOTROS LA GUÍA DE NUESTRAS ACCIONES
Ya es hora que lo tengamos claro.
Estamos pidiendo de “Construir”…
a esta sucia ch de españoles que desde cientos de años se dejan arrastrar por la ineludible aumento del caos de la “Entropia” y su capacidad destructiva les estamos pidiendo algo fuera del alcance de lo que pueden entender …
A esta ch inmunda de obtusos e ignorantes que sólo saben destruir, que sólo saben hacerse valer imponiendo la intimidación de su capacidad de destrucción… Les estamos pidiendo de construir lo que hace falta.
Que sepan gestionar en modo eficaz la difusión descontrolada de la pandemia…
Que sepan encontrar respuestas concretas y positivas a la devastación económica consiguiente a la descontrolada difusión de la pandemia.
Ya es hora de mirar a la nefasta realidad de esta chusma de obtusos e ignorantes prepotentes.
Ya basta dejarnos engañar ingenuas ilusiones totalmente fuera de la realidad
Hay que construir responsablemente nosotros lo que hace falta.
Ya basta resistir, ya es hora de pasar al ataque
¿A que esperamos a llamar a las Fiscalias y a las Magistraturas de los Países que tuvieron víctimas en el atentado terrorista del 17 de Agosto 2017?

Josep Ramon Noy
15.10.2020 | 12:07
Gràcies Vicent per aquest editorial. I sobretot gràcies per les preguntes que fas! Ja era hora que algú les fes. Per descomtat que estic molt lluny de negar la pandèmia com fa Trump o va fer Johnson. Però confesso que des del primer dia tinc sospites i constato uns fets. Per exemple, que bé li ha anat aquesta pandèmia al poder financer i politic globalitzat!! Tothom a casa aïllat i amb por és una situació ideal per a tot autoritarisme antidemocràtic. Que callin d’una vegada els de HongKong, els de Catalunya, les armilles grogues, etc… i tots el moviments reivindicatius i de protesta contra un capitalisme desbocat que controla quasi tot: guerres, mitjans de comunicació, finances,…Moviments que anaven creixent i multiplicant-se darrerament.
Però com sempre passa, res és perfecte, i la pandèmia també té contrapartides pels poders fàctics mundials: els problemes econòmics s’agreugen i no es pot ni vol fer res per paliar-los que pugui fer trontollar el sistema i les seves estructures. I la gent ens estem començant a cansar de tanta ineptitud, i de tant anar i venir, com molt bé expliques Vicent. I tot plegat sona cada cop més a presa de pel. Conspiració? No. No cal que n’hi hagi. Però sí que hi ha un alló de “aprovechando que el Pisuerga pasa por Valladolid…” fem un estat de alarma i que surtin els uniformes per la tele, i que quedi clar que hi són per quan calgui. A España sembla que els poders fàctics no tenen cap interés en que es solucioni la pandèmia, ben real per altre cantó. Què vol mentrestant la FAES? quin pensament té sobre la utilització de la pandèmia? Qui s’poposa a les poques mesures lògiques del gobierno? L’extrema dreta de Ayuso, Casado i Vox. Potser perquè ja els va bé que no s’arregli res? Tinguem en compte que tots aquests són lloros que reciten les lliçons de la FAES i cia.
Per tant, molta prudència perquè el virus és ben real i molt perillós, però no caiguem en la por, que mai ha solucionat res! I vigilem en tot cas el que pasa per la porta del darrera: més misèria, més desigualtat, més precarietat, i moltes promeses i cap fet per arreglar-ho. Que no ens pengin la llufa un cop més!!

Mònica Batlle
15.10.2020 | 23:28
Gràcies per tocar aquest tema …
Potser les víctimes de les mesures anti-covid mereixen ser tan visibles com les víctimes directes de la covid …
La pregunta que se’m fa inevitable és: els mateixos que ignoren una part de la societat són els que ens diuen que ho fan per protegir-nos?

Salvador Molins
16.10.2020 | 01:26
Això de la renda universal no ho veig gaire clar, qui paga i qui cobra? D’on surten les misses? Tal com ho deien abans.
Algú ha parlat de no reproduir – nos tant, bona idea, així poden venir a reproduir – se els de fora i encara amb ajudes.
Donar ajudes sense control exaustiu i a canvi de res també és una bogeria.
Per això i altres incongruències els anglesos han fotut el camp.
Com està el tema dels respiradors?
Respecte de la renda universal vaig llegir que un cop aprovada la llei els andalusos ja ho van tramitar i ja van cobrar les primeres partides. És veritat això?
De les ordres de Sanitat la que m’ha emprenyat és la que diu que només poden fer futbol i altres esports els professionals.
Protegim – nos, siguem prudents.
I el més important fem tot el possible per complir el nostre mandat: Edifiquem la República Catalana Independent que si ens cau un roc a sobre ja no hi serem a temps.
S'ha afegit la noticia a Favorits