El programa català de mentors de refugiats compta amb més de 330 voluntaris aparellats

  • Les persones refugiades reben el suport d'un grup de 3 a 5 mentors que, de 2 a 4 hores per setmana, els ajuden a adaptar-se

VilaWeb
Europa Press
29.12.2017 - 14:48

El programa català de mentors de refugiats compta amb 333 voluntaris aparellats amb 191 demandants d’asil a finals del 2017, segons ha informat la Conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat.

La iniciativa, que es va impulsar a principis d’aquest any, compta amb 2.584 mentors –dels més de 2.770 inscrits inicialment–, entre els quals hi ha més de 1.160 que han rebut formació d’entitats i estan a l’espera d’atendre refugiats en la iniciativa, en la qual la majoria formen part de la segona fase del programa estatal d’acolliment.

Les persones refugiades reben el suport d’un grup de 3 a 5 mentors que, de 2 a 4 hores per setmana, els ajuden a fer gestions, els faciliten l’establiment de vincles amb l’entorn i els acompanyen en el seu procés d’aprenentatge de l’idioma i de recerca de treball.

Una entitat de les quals col·labora, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (Ccar), que forma part de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (Cear), ha obert un parèntesi en part de la seva col·laboració amb el programa per ‘no tenir el finançament garantit per part de la Generalitat’, segons ha explicat Ccar a Europa Press. L’entitat també ha afirmat que encara que la Generalitat sopesa potencials escenaris financers que permetrien la continuïtat del projecte, ‘aquests potencials escenaris no es podrien materialitzar a l’inici de l’any 2018.’

En concret, paralitzarà la seva activitat en l’assessorament a voluntaris a partir de gener, i els mateixos professionals que realitzaven aquesta coordinació passaran a ser contractats per la Coordinadora de Mentoria Social –responsable de nombrosos programes de mentoria a Catalunya–, segons fonts de la Generalitat.

Manteniment dels aparellats

Aquestes han assegurat que els professionals, els voluntaris i els refugiats aparellats fins al moment es mantindran, i que en cap cas es veurà afectat el funcionament del programa, en ser preguntades per l’afectació del 155 i la intervenció econòmica del govern espanyol.

Encara així, Ccar espera poder reprendre la seva participació en el programa de mentoria perquè ‘és una iniciativa que ha donat els seus fruits’, i ha valorat el treball fet pels voluntaris i el resultat positiu en els tres primers mesos en els quals s’ha posat en marxa, impulsant la inserció laboral de les persones refugiades participants, així com el seu domini de l’idioma.

Una altra entitat que participa en la coordinació de voluntaris i l’atenció a refugiats ha explicat a Europa Press que treballen amb la Generalitat ‘per trobar la fórmula’ de finançament però que de vegades les administracions no van a la mateixa velocitat que els projectes, i que veuen que en les entitats hi ha voluntat de seguir.

El 77% dels mentors té estudis universitaris i el 84% parla altres llengües diferents del català i castellà –fins a 25 llengües diferents en total: un 75% parla anglès, un 37% francès i un 5% àrab–; el 35% són membres d’altres associacions, i el grup majoritari és el de dones d’entre 30 i 40 anys.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any