El president Quim Torra ja ha complert l’any i mig d’inhabilitació

  • Fou condemnat per haver-se negat a retirar la pancarta en favor dels presos i exiliats, i ara és pendent d'un segon judici

VilaWeb
Redacció
11.01.2022 - 09:41
Actualització: 11.01.2022 - 10:50

El president Quim Torra ja ha complert la pena d’un any i mig d’inhabilitació que li va imposar el TSJC i que li va confirmar el Tribunal Suprem espanyol per haver-se negat a despenjar els llaços grocs i la pancarta en suport dels presos polítics i exiliats a instància de la Junta Electoral espanyola. El període d’inhabilitació ha comptat els mesos que van passar d’ençà del 27 de gener del 2020, quan la mesa del parlament que presidia Roger Torrent li va retirar la condició de diputat per odre de la JEC, fins al 28 de setembre del mateix any, quan el Suprem va produir la sentència ferma. Per cada tres dies transcorreguts entre aquestes dues dates es reduïa un dia del període d’inhabilitació. I és aplicant aquest còmput a la inhabilitació d’un any i sis mesos que es va assenyalar el dia 3 de gener d’enguany com el dia de finalització de la condemna.

Ara, Torra encara té pendent un nou judici al TSJC pel mateix motiu, en aquest cas perquè aquest tribunal li va donar quaranta-vuit hores, el setembre del 2019, perquè retirés la pancarta arran de la denúncia d’una entitat unionista, Impulso Ciudadano, i no ho va fer. La data fixada per a aquest nou judici és el 17 de març vinent.  

Descarta presentar-se a la llista d’un partit

En una entrevista a  ‘Els Matins de TV3’, Torra ha descartat també presentar-se a la llista electoral d’un partit perquè diu que té “incompatibilitat” amb el funcionament de les formacions polítiques. En aquest sentit, ha lamentat, que en aquests moments els polítics es deuen als seus partits. I ha afegit que és un “problema greu” que la “partitocràcia” estigui molt més preocupada per les eleccions municipals que per qualsevol altra cosa. Torra també ha expressat desconfiança cap a Junts per Catalunya i ha criticat que el seu secretari general, Jordi Sànchez, hagi dit que la formació no té full de ruta.

Torra ha parlat també de la situació política que viu el país, i ha dit que confia que torni a ser la ciutadania organitzada qui, com ja va passar abans del període entre el 2015 i el 2017, encarrili els partits polítics en la via independentista. És per això que demana que es concretin terminis i programes concrets per a culminar la creació d’una República Catalana. 

Per altra banda, Torra s’ha mostrat molt crític amb la taula de diàleg assegurant que “no porta enlloc”. Ha posat en dubte que existeixi perquè, segons ha dit, només ha vist fotografies de gent que es reunia. Diu que Catalunya “no té força per negociar res”, ja que l’actual Govern “ha apostat per una gestió autonòmica”.

Pel que fa a una tornada a Catalunya de l’expresident Carles Puigdemont, ha avisat que només la seva tornada “no significarà que ens movem d’enlloc” i ha apostat perquè vagi acompanyada d’una mobilització popular i un “programa concret” per culminar la independència.

Segons Torra, podria passar el mateix que després del primer d’octubre, quan la declaració d’independència no es va defensar el carrer. S’ha preguntat per què serviria una eventual tornada de Puigdemont. “Per avançar en el procés? Ens portarà a unes eleccions autonòmiques? Ja ens ho aclarirà ell o el Consell per la República. Els ciutadans tenim prou maduresa per demanar que hi hagi claredat”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any