El president del Comitè de les Regions, Karl-Heinz Lambertz, ha assegurat que ‘l’empresonament de polítics catalans no contribueix gens a una solució’. En declaracions a l’ACN i Catalunya Ràdio des de Brussel·les, on ha participat a la recepció de la Diada organitzada per la delegació del govern, Lambertz ha dit que, des del seu punt de vista, tenir presos polítics a l’estat espanyol tampoc no es correspon amb el ‘cabal comunitari’, l’anomenat ‘acquis communautaire’, en francès, que agrupa els drets i obligacions jurídics dels estats de la UE. ‘Estic fermament convençut que un conflicte com el de Catalunya no es pot solucionar ni amb la policia ni amb l’exèrcit’, ha dit, remarcant estar ‘molt content’ per la fi del 155.

Lambertz ha celebrat que ‘Catalunya estigui de nou representada plenament a Brussel·les’, i ha destacat que és un territori ‘molt actiu’ a la capital europea. 

Preguntat sobre la situació política, el president del Comitè de les Regions ha dit que és ‘evident que cal diàleg entre Catalunya i el govern espanyol’ i que en els darrers anys ‘no s’ha fet’. 

El dirigent belga ha indicat que Europa ‘no pot arreglar el problema català’ i que confia que el diàleg ‘bloquejat’ en els últims anys ara ‘torni’ amb ‘idees i voluntat de trobar un compromís’. ‘La situació requereix molta creativitat i molta capacitat de discussió i diàleg’, ha reiterat. 

Amb tot, Lambertz ha dit que si finalment els governs català i espanyol no aconsegueixen obrir converses, podria ser ‘útil’ que Europa ‘incités el diàleg’. De fet, ha recordat que la institució que presideix, el Comitè de les Regions, ja va mantenir un llarg debat sobre Catalunya el 10 d’octubre passat i va fer, llavors, una ‘crida al diàleg’. 

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb