El precedent inesperat per a la llei de desconnexió: com s’ha creat i qui beneficia

  • Una resolució presentada per CSQP i CUP ha portat el ple a escurçar terminis i a ometre passos reglamentaris

VilaWeb
Pere Cardús
17.05.2017 - 11:07
Actualització: 17.05.2017 - 12:39

Abans de la sessió de control del govern i del president de la Generalitat de Catalunya, el parlament ha modificat aquest matí l’ordre del dia per incloure-hi dues propostes de resolució sobre el cas Palau. La proposta de modificació l’han fet Catalunya Sí que es Pot i la CUP. Les resolucions exigeixen al govern que canviï la posició dins el Consorci del Palau de manera que acusi CDC pel cas sobre les comissions per obra pública. A banda d’incloure aquest punt a l’ordre del dia, el parlament també ha aprovat per unanimitat d’escurçar el període per a la presentació d’esmenes de set dies a setanta-cinc minuts i ometre’n la publicació al diari oficial de la cambra.

Aquestes propostes –incloure el punt a l’ordre del dia i esquivar els tràmits parlamentaris habituals– han estat aprovades per unanimitat del ple. Per tant, s’ha aprovat amb els vots de Junts pel Sí, que inicialment és contrària a la resolució presentada.  Com s’ha pogut comprovar en el torn d’intervencions que ha precedit les votacions, Junts pel Sí ha justificat l’escurçament dels terminis i l’omissió d’algun pas amb l’article 81.3 del reglament del parlament.

Aquest article diu: «L’ordre del dia del ple pot ésser alterat si aquest ho acorda, a proposta del president o a petició de dos grups parlamentaris o d’una cinquena part dels membres del parlament, i també pot ésser alterat quan hi obliga el compliment d’una llei. Si s’hi ha d’incloure un assumpte, aquest ha d’haver complert els tràmits reglamentaris que li permeten d’ésser-hi inclòs, llevat d’un acord explícit en sentit contrari, per majoria absoluta.»

El piulet de la primera votació:

Jordi Turull, president del grup de Junts pel Sí, ha volgut llegir l’article perquè prèviament els portaveus de Catalunya Sí que es Pot i Ciutadans havien presentat unes condicions reglamentàries inexistents. Joan Coscubiela i Carlos Carrizosa havien dit que calia la unanimitat dels grups per a modificar els tràmits. L’article 81.3 diu que cal una majoria absoluta. És a dir, el vot favorable de 68 diputats o més. Coscubiela, Carrizosa i el portaveu del PP, Alejandro Fernández, afegien la condició d’unanimitat en previsió d’allò que pugui passar més endavant amb l’aprovació de la llei de transitorietat jurídica que ha d’activar la desconnexió legal d’Espanya. De fet, aquests diputats han arribat a demanar que la votació d’avui no servís de precedent per a futures decisions de la cambra. Després, Coscubiela ha corregit la qüestió reglamentària sobre la unanimitat i la majoria absoluta, com es pot veure en aquest vídeo:

Coscubiela, Albiol, Carrizosa, De Páramo, Granados i Junqueras al fons.

Arran de la confusió dels partits unionistes i els dubtes sobre les conseqüències d’aquesta votació, el portaveu del PP ha demanat de fer un pausa de cinc minuts per a poder estudiar-ho. En aquesta pausa, s’ha pogut veure com els principals dirigents de Catalunya Sí que es Pot, el PP i Ciutadans bescanviaven parers en un racó de la sala de plens (en el fons d’aquesta imatge podem veure el vice-president Oriol Junqueras fent una fotografia de la reunió a peu dret).

El piulet de la segona votació que crea el precedent:

Però el cas és que el vot entusiasta de Junts pel Sí a favor de la modificació de les condicions de tramitació de la resolució a través de l’article 81.3 va en el sentit contrari: la creació d’aquest precedent de la possibilitat d’escurçar terminis. Passar de set dies i la publicació al diari del parlament a setanta-cinc minuts i esquivar la publicació és un precedent evident per als procediments parlamentaris de la cambra catalana. Quan arribi el moment de tramitar la llei de desconnexió, la majoria independentista podrà recordar que hi ha precedents de modificació del procediment de tramitació per anar més ràpid.

Benet Salellas, diputat de la CUP, s’ha alçat per demanar que es fes la votació sobre el cas Palau, que era allò que ells volien que es discutís, i es deixés estar tot aquest debat sobre el reglament i les hipòtesis de futur. Amb tot, Marta Rovira, secretària general d’ERC i portaveu de Junts pel Sí, ha demanat que la mesa llegís l’article 81.3 del reglament tenint en compte que aquesta vegada no s’havia sol·licitat cap informe dels lletrats de la cambra. Rovira volia que quedés ben clar el sentit i el contingut d’aquest article, que no demana pas la unanimitat dels grups per a modificar els ritmes de tramitació a la cambra.

La resolució s’aprovarà
El PDECat ha decidit que s’abstindria en les propostes de resolució de la CUP i CSQP. Fonts del PDECat han explicat que havien pres la decisió per lleialtat als acords del govern i per marcar distàncies amb CDC. Ahir, després de la reunió de govern, la consellera de la Presidència i portaveu, Neus Munté, havia assegurat que s’havia decidit de manera ‘unànime’ de no prendre cap determinació fins que no se sabés la sentència. Aquest matí, en una reunió de l’executiva ampliada, ERC ha decidit de votar a favor de les propostes de resolució. Amb el vot favorable de la resta de grups, la resolució serà aprovada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any