El pessebre vivent de la Torre del Suro, una representació tradicional i social que fa 25 anys

  • Hi participen més d’un centenar d’actors, entre usuaris del centre ocupacional, professionals i col·laboradors

VilaWeb
Redacció
18.12.2018 - 21:50
Actualització: 19.12.2018 - 00:10

El pessebre vivent de la Torre del Suro és una iniciativa del centre ocupacional Taller Escola Sant Camil, que d’ençà de fa més de cinquanta anys dóna servei a persones amb discapacitat intel·lectual al barri del Guinardó de Barcelona. En total, hi participen més d’un centenar d’actors, entre usuaris del centre, professionals i col·laboradors de més entitats. El pessebre vivent es pot veure en una única representació que es fa avui, a partir de les 18.00. Hi ha entrada lliure, amb accés pel carrer de Sales i Ferré, 60.

La representació, que va rebre el Premi Ciutat de Barcelona de Cultura Popular 2016, es fa a partir de l’escenificació de quadres estàtics que el visitant va trobant en l’itinerari. Són quadres de temàtica diversa: oficis que es perden o desapareguts, bíblics o costumistes. La Torre del Suro és el principal atractiu arquitectònic del pessebre, un indret excepcional que permet de crear atmosferes i ambients difícils d’aconseguir en zones urbanes. L’edifici, del 1910, és un exponent excel·lent de l’arquitectura modernista de corrent mediterranista. La visita al pessebre vivent és una oportunitat per a contemplar-la amb tota l’esplendor, perquè la resta de l’any l’accés a la propietat és restringit.

El pessebre vivent vist per…
Cada any la representació del pessebre es complementa amb una exposició al casal del barri del Mas Guinardó, que es podrà veure del 10 de desembre al 8 de gener. Enguany, l’encarregada de plasmar el pessebre en imatges ha estat la fotògrafa Gemma Calafell, especialitzada en fotografia d’estudi i reportatge social i d’empresa. Les seves instantànies són molt particulars, perquè han estat fetes amb un telèfon mòbil.

El pessebre vivent de la Torre del Suro, un pessebre amb 25 anys d’història
L’any 1993 el Taller Escola Sant Camil incloïa dins la programació d’activitats de Nadal la representació d’un pessebre vivent, fet per persones amb discapacitat intel·lectual. La proposta d’entrada no significava cap novetat, perquè d’alguna manera o altra ja s’havien fet activitats semblants en anys anteriors, com per exemple representacions de Pastorets.

La novetat era el concepte i el context en què naixia, en un edifici de nova planta que albergava la seu del centre ocupacional. L’entorn –la Torre del Suro i el bosc del voltant– convidava a reformular l’activitat i donar-hi una certa volada. Un segon factor determinant va ser el creixement del centre ocupacional i del nombre de treballadors. Una excursió del Taller Escola Sant Camil al pessebre vivent de Corbera de Llobregat va ser la font d’inspiració determinant per a impulsar l’activitat.

De primer, el pessebre –encara sense nom– es va representar d’una manera molt humil, a porta tancada, només per als familiars dels usuaris del centre i amb la presència d’alguns veïns que coneixien l’activitat. Aquella tímida experiència va evolucionar, es va perfeccionar i va créixer. L’any 2008 va semblar adient de convertir-la en una activitat cultural totalment normalitzada. En aquesta nova etapa va ser decisiu el suport municipal del districte d’Horta-Guinardó, que va donar-hi embranzida com a oferta ferma en el calendari d’activitats nadalenques de Barcelona. És en aquest moment que el pessebre vivent del Taller Escola Sant Camil adopta el nom de Pessebre Vivent de la Torre del Suro.

Barcelona, ciutat de pessebres vivents
El pessebre vivent de la Torre del Suro no és pas l’únic que es fa a Barcelona pels volts de Nadal. Enguany se’n podran veure quatre més: Espai Via Bàrcino al barri de Trinitat Vella (21 de desembre), Centre Cívic Navas (23 de desembre), Torre Baró (29 de desembre) i el Cottolengo del Padre Alegre (22 i 29 de desembre).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any