El PDECat s’afegeix a ERC en el rebuig del pressupost i Sánchez no el podrà aprovar

  • Considera que l'oferta del PSOE és insuficient

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
07.02.2019 - 19:46
Actualització: 08.02.2019 - 07:35

El PDECat també fa el pas i demà presentarà una esmena a la totalitat contra el pressupost espanyol. Si Pedro Sánchez no mou fitxa aquests dies, ERC i el PDECat li tombaran la tramitació dels comptes. El partit de David Bonvehí ha ratificat la decisió de presentar l’esmena després d’una reunió PDECat-JxCat, amb Carles Puigdemont (connectat per videoconferència), Quim Torra, alguns consellers, diputats al parlament i al congrés espanyol i senadors. No s’ha complert la condició mínima que el PDECat havia acordat que era necessària per a facilitar la tramitació del pressupost de Sánchez: la constitució d’una taula de diàleg bilateral amb un mediador independent que certifiqui els acords i els incompliments dels compromisos. Aquest va ser el comú denominador que va fer tancar files al PDECat, amb la direcció dividida entre els partidaris d’acostar posicions a Sánchez i els qui creuen que s’ha d’encarir el preu de qualsevol suport. La van pactar en la reunió que la direcció del partit va fer amb Puigdemont a Waterloo a mitjan gener. El portaveu del PDECat al congrés, Carles Campuzano, ha constatat que l’oferta del PSOE és lluny d’allò que demanaven.

La reunió s’ha fet a la cambra catalana, després del ple. A diferència d’ERC, que va presentar l’esmena dimarts, el PDECat ha exhaurit el termini per a fer-ho, que s’acaba demà a les dues del migdia. Preveu de presentar l’esmena a les dotze. El debat a la totalitat del pressupost començarà dimarts, el primer dia del judici contra el procés. Les esmenes es podran retirar fins minuts abans de la votació, que es farà dimecres, però el començament del judici complica encara més l’entesa entre els independentistes i el PSOE. Durant aquests últims dies, els governs català i espanyol han negociat la constitució d’una taula de diàleg de partits amb un relator independent, però discrepen en qüestions fonamentals, tant de forma com de fons, que fan difícil cap acord aquests  dies vinents. El govern català pretén que aquesta taula de partits aplegui JxCat, ERC, el PSOE i Podem i que s’hi abordi el dret d’autodeterminació i la situació dels represaliats. El govern espanyol, en canvi, circumscriu aquesta taula a l’àmbit català, on ja funciona l’anomenat espai de diàleg, i restringeix les negociacions al marc de la legalitat constitucional espanyola.

Durant la reunió en què el PDECat i JxCat han pres la decisió definitiva, la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha informat de l’estat de les negociacions amb la vice-presidenta espanyola, Carmen Calvo. Unes converses en què en alguns moments semblava que eren més a prop que no són ara, segons que ha constatat Campuzano. L’actitud actual dels socialistes espanyols els fa pensar, ha dit, que potser no volen realment que es tramitin els comptes. Campuzano ha demanat al PSOE que no cedeixi a la pressió de Cs i del PP. ‘És la millor garantia perquè la dreta pugui governar Espanya’, ha pronosticat. En canvi, l’ha instat a mantenir el reconeixement del caràcter polític del conflicte i a recuperar l’aliança de la moció de censura amb què van expulsar Mariano Rajoy de la Moncloa. Pel que fa al PDECat, internament és important que la confirmació de l’esmena l’hagi feta Campuzano. A més de ser el portaveu del PDECat al congrés espanyol, és un dels diputats del partit més partidaris de negociar amb els socialistes espanyols. L’immobilisme de Sánchez no ha facilitat l’acostament, tot i que mantenen la porta oberta fins a l’últim moment per a unir posicions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any