El Parlament de Catalunya constitueix la comissió d’investigació sobre el cas Pegasus

  • Meritxell Serret (ERC) en serà la presidenta i Albert Batet (Junts), el vice-president

VilaWeb
Redacció
21.09.2022 - 11:14
Actualització: 21.09.2022 - 22:46

El Parlament de Catalunya ha constituït la comissió d’investigació sobre l’espionatge de representants polítics, activistes, periodistes i llurs familiars per part de l’estat espanyol amb els programes Pegasus i Candiru. La portaveu adjunta d’ERC al Parlament, Meritxell Serret, serà la presidenta de la comissió, mentre que el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, en serà el vice-president. La cupaire Montserrat Vinyets en serà la secretària. La ratificació de la proposta de mesa de la comissió s’ha fet per vot secret en urna.

Serret, que ha pres la paraula un cop nomenada presidenta, ha remarcat que l’objectiu de la comissió és “treballar plegats per donar transparència i informació a la ciutadania” sobre el cas d’espionatge. “Tenim la responsabilitat de fer front comú amb altres institucions representatives i parlamentàries del món per aclarir els fets i per falcar la defensa dels drets fonamentals dels ciutadans”, ha subratllat.

Serret ha dit que espera que es pugui concretar el pla de treball de la comissió per tenir una dinàmica de treball que pugui ser constant i estable i que es pugui arribar a unes conclusions com més aviat millor. “Hem de fer una contribució positiva a la defensa dels drets, la transparència i el bon govern a Catalunya”, ha conclòs.

La mesa del Parlament va aprovar el maig passat crear aquesta comissió impulsada per ERC, Junts, els comuns i la CUP, i es va aprovar a través de l’article 67.3 del Reglament, que no requereix la votació al ple.

Ahir Jordi Cuixart, ex-president d’Òmnium Cultural i actual president d’Òmnium Civil Rights Europe, va intervenir a la seu de les Nacions Unides per parlar del cas d’espionatge Catalangate, arran de la inacció d’Espanya: “Recomanem que les organitzacions internacionals instin Espanya a dur a terme una investigació immediata i imparcial, a sancionar els autors, a assegurar-se que això no es repetirà i que les víctimes podran tenir accés a una reparació efectiva”, va demanar.

La Comissió Europea va enviar cartes als governs d’Hongria, Polònia, l’estat espanyol i Grècia per a demanar més informació sobre l’espionatge amb Pegasus, després de saber-se que s’hi havien produït casos. D’aquests quatre estats, Espanya és l’únic que encara no ha respost la sol·licitud. Al congrés espanyol tampoc no s’ha volgut constituir cap comissió d’investigació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor