El nucli antic de Tortosa es torna a endinsar en el segle XVI amb la 25a Festa del Renaixement

  • L’organització demana una “discriminació positiva” a la Generalitat perquè s’impliqui en la preservació de la celebració

VilaWeb
ACN
24.07.2022 - 00:07
Actualització: 24.07.2022 - 10:28

El nucli antic de Tortosa ha tornat a viatjar al passat amb motiu de la 25a Festa del Renaixement, que se celebra sense restriccions després de dos anys marcats per la pandèmia. El centre històric s’ha engalanat per a l’ocasió, amb parades d’època, tavernes i campaments per a recrear l’esperit renaixentista que va viure la capital del Baix Ebre. Després de vint-i-cinc anys, el regidor de la Festa del Renaixement, Domingo Tomàs, ha instat a la Generalitat a fer una “discriminació positiva” i implicar-se en la preservació de l’esdeveniment, tal com es fa en uns altres certàmens de país. Segons Tomàs, enguany es poden superar els 200.000 assistents, fet que representaria un retorn a l’economia local de vora sis milions d’euros.

Les dues últimes festes del Renaixement van reduir-se a uns ‘tastets’ a causa de la situació sanitària. De fet, la que feia vint-i-cinc estava prevista per al 2020 i s’ha hagut d’ajornar fins ara. “La Festa del Renaixement o era tota o no era”, ha subratllat Domingo Tomàs. La resposta dels ciutadans, després d’aquest temps d’espera, no ha decebut i l’organització preveu de superar les xifres de públic prèvies a la pandèmia durant el cap de setmana. Entre el perfil que s’espera aquests dies a la festa predomina el visitant de proximitat, tal com ha destacat Tomàs.

Alguns dels espectacles de pagament que formen part de la programació d’aquest 2022 ja han penjat el cartell d’entrades exhaurides, com és el cas de passis de l’espectacle La Taverna d’Enrico, a càrrec de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries. Uns altres espectacles, de caràcter gratuït i per a tots els públics, es reparteixen pel centre de manera itinerant.

El programa d’actes va començar aquest dijous i s’allargarà fins avui, quan la capital del Baix Ebre s’acomiadarà del segle XVI fins l’any vinent. Fins llavors, les places i carrers del nucli antic s’omplen de paradetes de tota mena –de roba a gastronomia, passant per decoració i cosmètica natural–, tavernes on fer un mos i campaments on es recrea com era la vida en un dels períodes més importants per a la societat tortosina.

Una festa singular al conjunt del país

Aquesta és precisament una de les peculiaritats que distingeixen la festa dels altres esdeveniments d’arreu del país que estan centrats en l’època medieval. Amb una feina prèvia de documentació, la capital del Baix Ebre ha teixit un seguit d’actes propis per rememorar com vivien els avantpassats renaixentistes en un moment en què la ciutat era un referent cultural, polític i religiós del país. Enguany, a més, es commemora una efemèride que deixa constància del vincle entre la població i l’església: es compleixen 500 anys de l’entronització com a papa del bisbe de Tortosa Adrià d’Utrecht. Per aquest motiu, s’inclou un torneig de justes que tindrà lloc al nou espai del Clos del Riu i un espectacle creat expressament per a l’ocasió per la companyia Teatro Los Navegantes, a l’església de Sant Domènec.

L’Ajuntament de Tortosa reivindica la singularitat del certamen, finançat majoritàriament amb recursos propis. En aquesta ocasió, també s’hi suma una dotació especial de vora 100.000 euros provinents de la Diputació de Tarragona, d’un total de 350.000 euros de pressupost. En aquest context, el regidor de la Festa del Renaixement insta de manera directa a la Generalitat, a qui reclama una “discriminació positiva” per a preservar el certamen amb una ajuda sostinguda en el temps. Actualment, la festa és considerada Festa Local d’Interès Turístic de Catalunya, però Tomàs insisteix que cal “un suport claríssim” per part del govern català amb vista als pròxims certàmens. Amb la mirada posada al futur, l’organització de la Festa del Renaixement cerca de reforçar-ne la internacionalització amb la participació de més companyies estrangeres.

La implicació social i cultural, indispensable

Ara bé, el programa del certamen, proposat per l’Ajuntament de Tortosa, no seria possible sense la implicació directa d’entitats socials i culturals de la ciutat. Un dels actes més esperats tant pels participants com pel públic, ha estat el retorn dels abanderats. “Tenim unes ganes terribles de tornar a sentir la calor, no la d’aquests dies, sinó la del públic, que també té moltes ganes de veure’ns i viure la festa. A nosaltres, això ens omple de goig”, ha reconegut a l’ACN el president de la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa, Xavi Falcó. La pandèmia, com a tantes altres entitats culturals, els ha deixat marca en el teixit social i actualment són una quarantena de membres que formen part de l’agrupació. Durant quatre dies, actuen al carrer matí, tarda i nit sense descans després de mesos d’assaigs.

En aquesta ocasió, els abanderats tortosins no estan sols al programa i comparteixen protagonisme amb les dues esquadres més antigues d’Itàlia: la d’Arezzo, que torna a la ciutat, i la de Sansepolcro, que s’estrenarà per primera vegada a Tortosa. Precisament la d’Arezzo va ser l’espurna amb què es va fundar l’agrupació tortosina ara fa dues dècades. L’any vinent, tot coincidint amb el vintè aniversari dels Abanderats de la Festa del Renaixement de Tortosa, l’agrupació té previst de celebrar un acte especial, que de moment no desvetllarà per mantenir la sorpresa.

Diumenge, últim dia renaixentista a Tortosa

Avui, un dels dies forts en la programació de la festa, es farà l’acte de lliurament dels estendards a les famílies nobles, que representen un grup reduït amb interessos comuns i llaços familiars que controlaven les institucions i s’anaven alternant en el govern durant l’època renaixentista. En aquest acte tindrà un pes destacat la il·lustradora Pilarin Bayés, qui ha elaborat el cartell de la 25a Festa del Renaixement.

El punt final de la festa arribarà avui amb la desfilada final des del parc Teodor Gonzàlez, on participaran no solament les famílies nobles amb les seves millors gales, sinó també la resta d’agrupacions que fan possible el certamen. Més tard, es farà el tancament de portes del portal del Romeu fins l’any vinent.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any