Un jutjat de Vitòria ha donat la raó a l’ex-diputada Anna Gabriel, a qui, per ordre judicial, la policia municipal de la ciutat va prohibir de fer un acte sobre el referèndum del primer d’octubre. Considera que els seus drets fonamentals van ser vulnerats: ‘No hi ha cap il·legalitat preventiva ni dret patrimonial de béns municipals d’autor que permeti de denegar un local pel discurs polític que s’hi pugui fer.’

També diu que ‘la delegació del govern espanyol [al País Basc] manté una tesi contrària als principis constitucionals bàsics d’una democràcia deliberativa’. Aquell dia l’acte va arribar a començar, al centre cívic Aldabe, de propietat municipal, perquè ningú no havia notificat la decisió judicial als organitzadors, el col·lectiu asCATasunera. La delegació del govern espanyol va demanar a la fiscalia i al jutjat de guàrdia que el suspenguessin perquè atemptava contra la providència del Tribunal Constitucional espanyol sobre el referèndum del primer d’octubre.

En aquell moment, la petició va ser atesa pel jutjat com a mesura cautelar, cosa que va fer suspendre l’acte quan ja havia començat, amb l’entrada de la guàrdia urbana, que el va fer interrompre. Vegeu-ne un vídeo:

Per donar cobertura a aquesta suspensió, es va formalitzar el procediment contenciós administratiu en què figuraven l’advocacia de l’estat actuant en nom del govern espanyol com a actors, i com a demandats l’Ajuntament de Vitòria i Anna Gabriel i Sabaté.

L’Ajuntament de Vitòria va optar per demanar que no es dictés sentència perquè la conferència ja havia estat suspesa. I la representació d’Anna Gabriel, exercida per Benet Salellas, també diputat la legislatura passada, va demanar que es valorés que perillaven drets fonamentals bàsics de participació política, reunió i llibertat d’expressió. La sentència dóna la raó a Gabriel i desestima el recurs interposat pel govern espanyol, al qual, a més, condemna a pagar totes les despeses causades.

El jutge considera que no es podia tractar de cap acte de campanya electoral, perquè el referèndum havia estat suspès i perquè Vitòria no és a Catalunya. També argumenta que el dret fonamental de reunió i de llibertat d’expressió, tal com el pluralisme polític, són essencials i prioritaris en una societat democràtica; que no correspon a l’ajuntament de controlar el contingut polític o partidista dels actes que es fan a la ciutat; i que el concepte de neutralitat, tal com l’entén la delegació del govern espanyol, és contrari als principis fonamentals d’una democràcia deliberativa.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb