El govern vol convèncer el TSJC assumint la responsabilitat dels projectes lingüístics dels centres

  • Defuig l'establiment de percentatges per a l'ús de les llengües per la diversitat cultural i lingüística dels centres

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
30.05.2022 - 13:54
Actualització: 30.05.2022 - 16:18

Tot esperant que el Consell de Garanties Estatutàries es pronunciï sobre la futura llei sobre l’ús i l’aprenentatge de les llengües oficials en l’ensenyament no universitari, el govern ha aprovat el decret per a respondre al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya abans que demà s’exhaureixi el termini per a l’execució forçosa de la sentència que imposa el 25% de castellà a les aules. El govern s’ha reunit de manera extraordinària per assumir la validació final dels projectes lingüístics dels centres, que seran els que hauran de determinar l’ús de les llengües en funció de criteris pedagògics i del context sociolingüístic, amb l’objectiu que els alumnes assoleixin el domini oral i escrit del català i el castellà al final de l’educació obligatòria. D’aquesta manera, l’executiu mira de convèncer el tribunal que la responsabilitat sobre l’ús de les llengües l’assumeix el Departament d’Educació.

El decret també defuig l’establiment de percentatges generalitzats per a l’ús de les llengües. L’executiu sosté que la diversitat lingüística i social dels centres fa impossible aplicar “paràmetres numèrics, proporcions o percentatges” en l’ús de les llengües, i així ho estableix explícitament l’article 2 del decret. En canvi, per elaborar els projectes lingüístics, s’haurà de tenir en compte l’entorn sociolingüístic del centre, els objectius de normalització lingüística, el respecte bàsic a la diversitat cultural i lingüística i els coneixements dels alumnes que s’acreditaran amb avaluacions periòdiques internes i externes que es faran, com a màxim, cada dos anys. Una vegada cada centre hagi presentat el seu projecte lingüístic, haurà de ser validat pel Departament d’Educació, que en un termini màxim de trenta dies determinarà si “s’ajusta a la legalitat vigent”, segons que ha explicat la portaveu del govern, Patrícia Plaja. El govern preveu que els projectes lingüístics que no s’ajustin inicialment al nou marc normatiu siguin aprovats en un termini màxim de sis mesos. El decret compta que tots els requisits per a l’aval dels projectes lingüístics s’han d’aplicar a partir del curs vinent, atès que el termini de l’execució forçosa de la sentència s’acaba quan falten poques setmanes per al final de curs.

El decret, que ERC i JxCat van negociar en paral·lel a la nova llei i que l’ha de complementar, també pretén donar resposta als centres educatius davant la incertesa de les conseqüències que pugui generar la resposta del TSJC. En concret, l’article 4 del decret estableix que “el departament competent en matèria d’educació assumeix la responsabilitat sobre la legalitat dels projectes lingüístics que valida”. Segons Plaja, l’objectiu és impedir que hi hagi “persecucions ideològiques” que afectin “el bon funcionament de l’ensenyament o condicionin el model d’escola catalana”. “És el Departament d’Educació qui assumeix tota la respons de la legalitat dels projectes lingüístics”, ha insistit la portaveu.

Educació enviarà demà les instruccions als centres

És previst que el departament remeti demà una instrucció als centres per a explicar-los com han de precedir. Una ordre que el tribunal va requerir al govern en la darrera interlocutòria perquè el govern imposés des de dalt la generalització del 25%. De moment, el decret fixa, en l’article 3: “Els centres públics i els centres privats sostinguts amb fons públics han d’elaborar un projecte lingüístic que emmarqui el tractament de les llengües al centre, amb el contingut previst legalment, mitjançant les estratègies educatives i els recursos didàctics adients per a assolir globalment les competències lingüístiques previstes en la normativa aplicable seguint els criteris fixats pel departament en matèria d’Educació.”

Els grups parlamentaris també preveuen que es convoqui un ple, extraordinari si cal, per a aprovar la nova llei tan aviat com mogui fitxa el Consell de Garanties, que té encara sis dies hàbils per a fer-ho, després que Vox, Cs i el PP en demanessin un dictamen amb l’objectiu d’endarrerir-ne l’aprovació. La llei reconeix “l’ús curricular i educatiu” del castellà i diu que el català és la “llengua normalment emprada com a llengua vehicular i d’aprenentatge del sistema educatiu i la d’ús normal en l’acollida de l’alumnat nouvingut”. El decret també s’haurà de validar al parlament en un termini de trenta dies, i els socis de govern compten, com a mínim, amb el suport dels comuns. Ara, entrarà en vigor tan aviat com es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, previsiblement aquesta matinada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any