El consell de ministres d’Itàlia s’ha reunit d’urgència a la ciutat de Gènova i ha decidit decretar l’estat d’emergència durant un any a la capital de Ligúria. Ahir, el pont Morandi de l’autopista A-10 es va esfondrar i una trentena de vehicles van caure el buit. Els bombers continuen treballant sobre les runes per a cercar supervivents. L’accident ha causat, pel cap baix, trenta-nou morts i setze ferits, dels quals dotze de greus.

El govern que encapçala Giuseppe Conte també ha decidit desblocar una partida de cinc milions d’euros per a ajudes d’urgència. La fiscalia ha obert una investigació per homicidi múltiple i ha anunciat que la causa de l’accident podria ser ‘un error humà’, en referència al mal estat i poc manteniment del pont. Encara sense conclusions definitives, Conte ja ha responsabilitzat de l’esfondrament l’empresa concessionària de l’autopista, Autostrade per l’Italia.

En aquest sentit, el primer ministre ha explicat que el govern havia començat els procediments per a retirar la concessió a la filial del grup Atlantia. El vice-ministre d’Infrastructures, Edoardo Rixi, ha explicat que ‘tot el pont de Morandi haurà de ser enderrocat’. Per això, el govern vol que l’empresa concessionària en pagui la reconstrucció. Però les represàlies no s’acaben aquí. El ministre de Transport, Danilo Tonelli, ha explicat que s’havia obert un procediment sancionador que pot acabar amb una multa de 150 milions d’euros.

Autostrade per l’Italia ha respost a les acusacions defensant que el pont complia la llei d’infrastructures. En aquest sentit, ha explicat que el pont era revisat cada trimestre i que en cap d’aquestes revisions no s’havien detectat problemes. Les accions de la seva matriu, Atlantia, han caigut en picat i se n’ha suspès la cotització.

Risc de més esfondraments
Els bombers han alertat que un dels pilars del pont està molt esquerdat i pot haver-hi més esfondraments. Per això s’han evacuat les 632 persones que viuen a la rodalia de la infrastructura. Com el pont, és molt probable que molts habitatges siguin enderrocats.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb