El govern espanyol aprova la reforma laboral

  • L'executiu de Sánchez haurà de cercar ara els suports necessaris per aprovar la reforma a la cambra baixa

VilaWeb
ACN
28.12.2021 - 15:00
Actualització: 28.12.2021 - 15:07

El govern espanyol ha aprovat la reforma laboral, acordada amb els sindicats majoritaris i la patronal, en el darrer consell de ministres ordinari de l’any, pocs dies abans no venci termini al qual s’havia compromès amb la Comissió Europea. El decret que recull l’acord entrarà en vigor un cop es publiqui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), però posteriorment haurà d’ésser validat al Congrés, on el suport dels socis parlamentaris del govern no està pas assegurat. I és que ERC, el PNB i EH Bildu ja han avançat que tractaran de modificar la legislació, a la qual veuen certes mancances.

La legislació, pactada amb els agents socials després de gairebé deu mesos de negociació, promourà el contracte indefinit i en limitarà el temporal. També farà prevaldre el conveni del sector per sobre del de l’empresa i recuperarà el concepte d’ultraactivitat plena; és a dir, que es prorrogarà el conveni col·lectiu durant les negociacions fins que se n’acordi un de nou (fins ara, si les negociacions s’allargaven més d’un any sense arribar a un acord es procedia a la suspensió del conveni anterior).

Crítiques d’ERC i els socis prioritaris

Per bé que la ministra de treball i economia social espanyola, Yolanda Díaz, s’hi hagi referit com un canvi de paradigma que permet “passar la pàgina de la precarietat”, la reforma ha estat àmpliament criticada pels socis prioritaris del govern espanyol. Una de les crítiques en què han coincidit ERC, EH Bildu i PNB és en el fet que la legislació continuï subordinant els convenis estatals als convenis sectorials autonòmics.

Gabriel Rufián, portaveu d’ERC al congrés, ha assegurat que el govern espanyol “ven fum” i ha afegit que “hi ha molt marge de millora”. També ha lamentat que l’executiu de Pedro Sánchez “hagi començat la casa pel terrat”, atès que, a parer seu, ha dedicat moltes hores a negociar-la amb la patronal però cap a dialogar amb els republicans. “Estem en un ‘no’ bastant clar”, ha avisat Rufián, que ha demanat una derogació “real” de la reforma del 2012.

Mertxe Aizpurua, portaveu al Congrés d’EH Bildu, ha afirmat que la seva formació tampoc hi donarà suport. “No és una derogació de la reforma laboral, ni tan sols parcial. Han de canviar moltes coses perquè realment serveixi en defensa dels treballadors”, ha asseverat, tot reclamant que el decret es tramiti com a projecte de llei per tal d’introduir-hi modificacions.

Néstor Rego, portaveu del BNG, també ha criticat l’acord, en tant que “no solament no deroga, sinó que manté els aspectes més lesius” de la del PP de 2012.

Crítiques dels sindicats del país

L’acord tampoc ha estat ben rebut per les entitats socials del país. La Intersindical-CSC, per la seva banda, ha titllat la legislació “d’aixecada de camisa”, atès que no deroga íntegrament la normativa del 2012 sinó solament “un tros”. En particular, el sindicat ha criticat que no es modifiqui la normativa vigent en matèria d’acomiadament, establerta arran de la reforma del 2012, i també ha lamentat que la priorització dels convenis estatals converteixi “qualsevol negociació col·lectiva feta aquí serà paper mullat”.

Entre les normes anteriors que la reforma no contempla recuperar, la Intersindical ha inclòs els “salaris de tramitació”, que comprenen el període entre l’acomiadament i la declaració d’una eventual improcedència, o bé les indemnitzacions de quaranta-cinc dies per any treballat, amb quaranta-dues mensualitats com a topall (per ara, les indemnitzacions es mantindran en el límit actual de trenta-tres dies per any treballat, amb un topall de vint-i-quatre mensualitats). Es tracta d’unes crítiques que ha secundat la Intersindical Valenciana, que considera la legislació una nova decepció per a la classe treballadora.

Comença el període de negociació

El govern espanyol haurà de cercar ara els suports necessaris per aprovar la reforma a la cambra baixa, encarant així una nova etapa de negociació amb la resta de formacions parlamentàries. L’executiu de Pedro Sánchez defensa que és una reforma ambiciosa, i alerta que tombar-la implicaria el retorn a la reforma laboral del 2012, aprovada pel PP.

Per tal d’introduir-hi modificacions via esmena, el decret s’haurà de tramitar com a projecte de llei. El PSOE, tanmateix, ja s’ha mostrat reticent a introduir-hi canvis substancials, i la patronal CEOE ha advertit que es retirarà de l’acord si hi ha modificacions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor