El ministre d’Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, ha anunciat avui que el consell de ministres havia aprovat un sistema de control de pagaments per a intervenir econòmicament la Generalitat i evitar que cap euro servís per a finançar l’1-O. En aquest sentit, Montoro ha explicat que el sistema serviria perquè l’estat espanyol substituís la Generalitat en la majoria dels pagaments. L’anunci es produeix l’endemà de l’enviament de la carta en què el vicepresident, Oriol Junqueras, avisava que no faria arribar cap més informe sobre les finances catalanes a Montoro.

En aquest sentit, el ministre ha exigit al govern que comuniqui tots els préstecs pendents per tal de verificar que no es dediquen recursos a la preparació del referèndum, que ha definit com a ‘activitat il·legal’. Montoro ha donat quaranta-vuit hores a partir de la publicació de l’acord al BOE per a respondre totes les sol·licituds del govern espanyol. En cas contrari, intervindrà econòmicament la Generalitat de manera immediata.

Segons Montoro, a partir d’ara, els pagaments essencials –nòmines, sanitat, educació i serveis socials– es faran mitjançant un mecanisme similar al del FLA.

‘Insistirem també en el fet que la Generalitat no pot lliurar cap mena de pagament que no estigui suficientment acreditat i treballarem perquè no es materialitzi cap pagament d’aquesta mena’, ha dit.

El ministre també ha anunciat que qualsevol sol·licitud d’endeutament a curt termini que vulgui fer la Generalitat necessitarà l’aprovació del consell de ministres. ‘No podem confiar en unes autoritats que diuen que estan compromeses amb els objectius d’estabilitat pressupostària però després van pel seu compte’, ha reblat.

I ha afegit, amb un to desafiant: ‘Cada mes, Catalunya rep 1.400 milions d’euros de pressupost. Però la condició és la mateixa, un control de la legalitat. A qui molesta el control de la legalitat? Quina cosa rara volen fer amb el pressupost?’

Demanen la implicació dels bancs
El govern espanyol també ha demanat als bancs que denunciïn qualsevol moviment de diners vinculat al referèndum. L’acord de la comissió delegada sobre la intervenció de la Generalitat exigeix que els bancs informin sobre qualsevol pagament detectat.

Un 155 ‘per la porta del darrere’
El secretari d’Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, ha alertat que el govern espanyol pretenia aplicar l’article 155 de la constitució espanyola ‘per la porta del darrere’, amb l’acord anunciat avui pel ministre d’Hisenda. ‘Fan servir la llei d’estabilitat pressupostària en frau de llei per intentar paralitzar un referèndum’, ha manifestat Aragonès.

El secretari d’Economia ha insistit que la Generalitat no tenia els detalls d’aquest acord i que, per tant, hauria d’esperar que es publiqués oficialment, però ha avançat que reaccionarien jurídicament, tant en l’àmbit estatal com també en les institucions judicials de la Unió Europea.

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de Vilaweb