‘Desobediència rebel’, així justifica el govern espanyol l’aplicació de l’article 155 en contra de la Generalitat. Segons l’argumentari que ha publicat la Moncloa, el govern de Carles Puigdemont ha incomplert de manera sistemàtica i conscient els pronunciaments i els requeriments del Tribunal Constitucional, cosa que ha afectat greument l’interès general d’Espanya.

En el text no s’especifiquen les mesures concretes de l’aplicació del 155, però el govern espanyol explica que la Generalitat s’ha situat fora de la legalitat espanyola i que és per això que es veu obligat a restablir l’ordre constitucional a Catalunya. En aquest sentit, la Moncloa relata que el Tribunal Constitucional ha dictat la nul·litat de totes les mesures i accions relacionades amb el procés impulsades pel govern i el parlament.

Segons el govern espanyol, aquesta desobediència reiterada atempta greument contra l’interès general de l’estat. ‘Les pretensions secessionistes van motivant un deteriorament seriós del benestar social i econòmic de Catalunya’, diu. A més, considera que el procés independentista ha fracturat la societat catalana i ha posat en perill la convivència, cosa que ‘ha posat en risc les condicions per al creixement econòmic’.

La Moncloa insisteix en la restauració de la legalitat constitucional a Catalunya, però també menciona l’estatut. ‘Preservar l’autogovern és protegir l’autonomia’, defensa. Segons l’argumentari, la Generalitat ha deixat de ser el govern dels catalans per esdevenir un òrgan en mans de ‘l’ideari independentista’. En aquest sentit, el govern espanyol espera que l’aplicació del 155 serveixi perquè les institucions siguin neutrals i col·loquin ‘els drets de tothom per sobre de les idees’.

Arran del trasllat d’empreses, la Moncloa incideix en els efectes que té el procés sobiranista en la recuperació econòmica. Segons el text, el procés genera incerteses i desconfiança de manera que es desincentiven les inversions i es desmotiva el turisme. A més, afegeix que una Catalunya independent quedaria fora de la Unió Europea i seria un 30% més pobre.

La fiscalia general de l’estat, que dirigeix José Manuel Maza, ha recollit l’argumentari de la Moncloa i ha anunciat que tenia preparada una querella per rebel·lió contra Carles Puigdemont si declara la independència de Catalunya.

 

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]