El debat de TVE i la llengua: raons per a l’optimisme

  • "Diumenge es va arribar a aquell punt en què la pressió abusiva de l'altre, que mai no en té prou, va obligar a la rectificació"

VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La direcció de TVE havia parat diumenge una trampa als partits independentistes catalans. La cosa consistia a fer veure que transmetrien, per primera vegada, un debat de la campanya catalana però per al conjunt de l’estat espanyol. Es pensaven que d’aquesta manera podien forçar que el debat es fes en espanyol… a Catalunya. I que, per primera vegada en dècades, no hi hagués un debat electoral en català a TVE.

Les xifres posteriors al debat no deixen cap marge al dubte. Al Principat, el debat va aconseguir un seguiment raonable, del 10,7% de l’audiència, gràcies al fet que s’emetia simultàniament per TVE1 i pel Canal 24 Horas, En canvi, l’audiència a la resta de l’estat, on s’emetia només pel Canal 24 Horas, va ser negligible: un 0,9% de quota de pantalla. En el cas que tothom hagués optat per fer servir l’espanyol, en atenció als espectadors de fora del Principat, com insistia TVE, i que en la pràctica foren inexistents, la conseqüència hauria estat òbvia: a tots els efectes, s’hauria fet un debat de campanya en espanyol… per als teleespectadors de Catalunya.

Seria interessant, a més, saber d’on era aquest 0,9% d’espectadors de fora del Principat. Quants del País Valencià, de les Illes i de la Franja, i, per tant, també catalanoparlants? Siga com siga, la irritada introducció del presentador, que el van dur de fora com si a Sant Cugat no hi hagués prou periodistes bons, el traductor a l’espanyol que van posar al Canal 24 Horas per damunt de les veus dels polítics i sense opció a triar l’àudio en el so original i el rètol insultant que apareixia en els rètols de pantalla (“Habla catalán”) quan parlava un dirigent independentista, van ser prou reveladors de la intenció de la jugada. Això, més el comentari previ de Ciutadans dient que els partits catalans s’expressarien en català perquè odiaven Espanya. Una frase de la qual es desprèn clarament, fent una anàlisi de text ben simple i a l’abast de qualsevol escolar mediocre, que la llengua catalana no forma part d’Espanya.

Per sort, els partits independentistes es van plantar i no van baixar l’esglaó que els demanaven de baixar. Tots. I es van mantenir, sense fissures, en la llengua de la terra, mentre els partits espanyols es feien forts en la de l’imperi i els comuns, cada volta amb menys marge per on escapolir-se, van passar de l’una a l’altra intentant nedar i salvar la poca roba que els queda. I crec sincerament que aquesta actuació conté alguns bons senyals que m’agradaria de remarcar.

En primer lloc, girem la trampa, perquè hi ha l’artificialitat forçada dels espanyolistes. No n’estic segur en el cas del senyor Carrizosa, que ignore si és monolingüe, però tots els altres candidats monàrquics saben català i el parlen habitualment. Era tota una lliçó, doncs, veure’ls forçar la seua personalitat per fer política, des d’un nacionalisme que de tan intransigent com és, fins i tot, els obliga a negar-se allò que són com a persones. Una lliçó que desmunta i deixa sense credibilitat la proposició mateixa del bilingüisme.

El fet que el PSOE i en part els comuns s’expressaren també en espanyol va ser, a més a més, una clarificació important. Contra allò que històricament havien defensat tots dos partits, amb la seua actitud, especialment un molt malcarat Illa, van fer de la llengua una frontera, mostrant el seu projecte de dominació i prou. Hi ha gent que ho ha interpretat com un desastre, perquè la llengua, diuen, no hauria de tenir partit i hauria de ser de tots. D’acord. En un món ideal. El matís important que hem de treballar és demanar-nos qui hem de considerar “tots”, vist què fan alguns sense que ningú els obligue. O dit d’una altra manera, qui, amb la seua renúncia explícita a ser allò que és, se situa voluntàriament a si mateix fora del “tots”. Qüestió clau ací, ara, i en qualsevol procés d’alliberament nacional, sempre.

Finalment, després d’uns anys en què una part de l’independentisme ha banalitzat fins a extrems incomprensibles i suïcides la llengua i la nació, resulta que diumenge es va arribar a aquell punt en què la pressió abusiva de l’altre, que mai no en té prou, va obligar a la rectificació.

I aquesta és una lliçó seriosa que va més enllà, molt més enllà, de l’episodi televisiu. Perquè és representativa de com acabarà, ho vulguen o no, qualsevol intent d’acostar posicions entre partits que cauen a una banda i a una altra. I de quins límits té la pretensió segons la qual hi hauria projectes possibles –formar govern, per exemple– que es podrien compartir entre partits que són d’un bloc i partits que són d’un altre –obviant voluntariosament la clarificació que va donar l’octubre del 2017. Doncs mira: sempre arribarà un moment que ells, “ells”, et faran tan estret el camí que ja no hi podràs passar. De manera que al final, per més voltes que faces, un dia t’hauràs de plantar. Com diumenge. Exactament.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
01.02.2021  ·  22:10

El poder colonial mai no pega puntada sense fil.

Com ja vaig dir indignat durant el debat en els comentaris del debat retrasmès per VW, tot parafrasejant una dita típica de l’Horta de València:

“Els epígons espaÑols menteixen més que alenen, i alenen més que els porcs”

Josep Blesa (València)

Josep Usó
Josep Usó
01.02.2021  ·  22:11

Els d’allà s’ho prenen com un plebiscit. I segurament tenen raó. I saben bé el que es juguen. Només cal mantindre’s essent cadascú allò que és per a fer trontollar la seua encarcarada postura. I farem bé de prendre’ns-ho com toca. Cal guanyar per a poder tirar endavant amb la República. I cedir no serveix per a res. Ja s’ha vist aquests darrers tres anys. Si ens mantenim ferms, recularan. Com ho han fet sempre davant qualsevol que s’ha mantingut al seu lloc.

Josep Salart
Josep Salart
01.02.2021  ·  22:18

Cal votar massivament JxC.

Ismael Calvet
Ismael Calvet
01.02.2021  ·  22:28

Doncs sí, això ben bé i encara un apunt. La frase d’en carrizosa de segur que és falsa per a qui va dirigida, però certa per a qui l’emet, ja que cadascú explica el món tal com el veu. Ras i curt, en carrizosa no s’expressa mai en català simplement perquè odia Catalunya.

Res de nou, tots ho sabem, però és una llàstima que cap dels debatents ho fes notar.

joan guinarda
joan guinarda
01.02.2021  ·  22:35

Tàcit: “la marca de l’esclau és parlar la llengua del seu senyor“.

Rosa M. Poch
Rosa M. Poch
01.02.2021  ·  22:36

Potser sóc massa confiada, però crec que JxCat guanyarà, ERC segon i PSC tercer. I la Borràs primera presidenta de la Generalitat. ERC està navegant per aigües desconegudes i es trobarà que no coneix el seu electorat. I és impossible que guanyi l’unionisme, perquè si hi hagués hagut mai alguna possibilitat, faria temps que hauríem tingut un referèndum pactat.
Una altra cosa és si durarà gaire, perquè té l’espasa de Dàmocles de l’acusació de corrupció, i aleshores en Canadell agafaria el relleu. I possiblement superarem el 50%. Votaran els nanos que el 1-O tenien 14 anys…

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
01.02.2021  ·  22:40

Jo vaig començar a mirar el debat a través de VW i se’m va fer insuportable. Estava dissenyat per tapar els partits que parlaven català. La superposició del doblador en castellà m’irritava i vaig plegar. No valia la pena.
Pel que fa a Carrizosa, com tothom de C’s odia tot el que fa pudor de català. De genolls ens voldria i encara no en tindria prou. Em fa molt de riure sentir la campanya electoral que estan fent: diuen que a casa els han ensenyat … i em venen al cap les imatges dels espectacles del que feien al Parlament. No són creïbles. Només han sembrat fel.

Josep Gualló
Josep Gualló
01.02.2021  ·  23:06

DONA LA SENSACIÓ QUE FAN EL RIDÍCUL PERQUÈ ES NOTI QUE NO BAIXEN DEL BURRO

És bo que ens facin el camí tant estret que forcin involuntariament a no passar-hi als que i passarien sensa cap recança.

Així, sensa haver-ho vogut ells, augmenta el nombre dels que no passen.

David Balaguer
David Balaguer
01.02.2021  ·  23:19

Una flor no fa primavera però dona un bri d’esperança. Pot ser que la unitat d’acció, en els punts fonamentals, no hi sigui tant lluny… Temps al temps.

Miquel Palet
Miquel Palet
01.02.2021  ·  23:33

Bona nit, benvolgut Director.
Només una esmena pel què fa al vostre escrit que em sembla, com sempre, molt encertat.
Aquesta esmena fa referència al calificatiu que vos feu de la llengua castellana, dient que parlaven espanyol.
Jo sempre he entès i he dit que llengua espanyola és qualsevol de les llengües o variants que es parlen en tot l’Estat Espanyol. Tant espanyol és el castellà, com el català, el valencià, el vasc, l’euskera, el gallec, el bable, …
Espero que vos comprengueu que m’he quedat un xic bocabadat quan ho he llegit.
Miquel Palet.

PERE SIO
PERE SIO
01.02.2021  ·  23:43

El problema de la llengua i del castellà s’ha fet servir històricament i avui encara serveix políticament per aniquilar definitivament la nostra llengua, un dels nostres pilars com a nació.
Els espanyols s’oposen embogits a l’immersió lingüística perquè volen fer creure que el castellà a Catalunya és minoritari i residual. A tots aquests mentiders i anticatalans Jo els convido a que es passegin per qualsevol dels barris més poblats de les ciutats de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, on viuen més de la meitat dels 7,5 milions, i el que és estrany i sobta és escoltar a algú que parli en català.
Part de l’immigració espanyola vinguda a Catalunya durant el franquisme és avui el nostre gran problema per aconseguir la nostra independència i llibertat. Per més anys que estiguin a Catalunya ni són catalans, ni volen ser-ho.
A les properes eleccions l’únic vot útil per avançar és JXCAT.

Pauli Morer
Pauli Morer
01.02.2021  ·  23:45

El Carrizosa es transparent, acusa als que parlen en català a Catalunya d’odiar Espanya, es veu que reconeix que el català no es una llengua espanyola, que els catalans no som espanyols, i, seguint el seu “raonament”, que ell parla en castellà per odi a Catalunya.

JOSEP MARIA OLLE
JOSEP MARIA OLLE
02.02.2021  ·  00:03

Sr. Miquel Palet, crec q es molt encertat pel Vincent Partal, dir “…el debat es fes en espanyol…”, per a mi, i crec per molts altres, el idioma de la meva nació es el català, i el de casa dels Enyols, NO a casa meva, es el espanyol con a colonialista q actuen.
I no em considero espanyol, estic sotmès a la força en la colonia que ells en diuen Cataluña. Nosaltres es la nostra nació Catalunya.

Gemma R.
Gemma R.
02.02.2021  ·  00:05

Lo d’ ER i Comuns amb la llengua i la nació és imperdonable, imperdonable! I PSC amb el que havia estat, i ara no es distingeixen ni de PP ni de C’ s?? És molt fort el caràcter dels febles acomplexats, poden vendre a sa mare i quedar-se tant amples. Sempre ho dèia la meva àvia :” mai et refiïs d’ un renegat, mai. No s’ estima, per tant no pot estimar. No li costa traïr i et traïrà”.

Secundí Mollà
Secundí Mollà
02.02.2021  ·  00:18

A la introducció del programa el conductor va fer una parrafada problematitzant el fet que es feren les intervencions en català (Espanya sempre opta per associar català i conflicte). Però per a desgràcia seva no podia impedir-ho. Junts, ERC i CUP sempre van parlar en català. Els Comuns tiraven de bilingüisme, ara en castellà, ara en català.
Al País Valencià, al Canal 24h no subtitulaven, posaven la veu d’un traductor en castellà per sobre de la versió original tal com de vegades fan en documentals d’animalons.
Jo vaig seguir el debat per internet a través de TVE delegació de Catalunya on s’emetia en versió original. Ara bé, me’n vaig cansar molt prompte, perquè escoltar Carrizosa com es rebolcava pel seu element natural, el fang, excedia els meus límits.

Artur Martí
Artur Martí
02.02.2021  ·  00:49

DECLARACIÓ DE PRINCIPI: jo no podria viure sense Vilaweb. Ara dit això per fer-me perdonar el que diré a continuació, senyor editorialista jo miro d’entendre tot, com entenc l’oportunitat dels seus magnífics editorials d’ahir i d’avui.
Però home,costa de no intervenir per intentar matisar el que diuen. A aquestes alçades de la pel•licula encara no ha tancat la carpeta indepe pel que fa als 3 partits hegemònics idem ?.

Antoni López
Antoni López
02.02.2021  ·  01:12

Prop de casa, Baix Guinardó, hi ha un col·legi important, per la cantitat d’estudiants que invadeixen el carrer al sortir , a les 5 o 5:30. Son adolescents
d’abdos sexes. Es gairebe impossible sentir parlar en català, en cap dels grupets que formen a la sortida, i dic gairebé per…oferir alguna utòpica possibilitat.
P.S. el cana2 de TVE te, disortadement, una gran qüalitat, comparada amb “la nostra”, que cada dia fa mes pena.
Potser m’equivoco però son dos FETS de moltíssima importancia.

Umberto Ciotti
Umberto Ciotti
02.02.2021  ·  01:41

Bon Dia…!

Esto que escribo aqui seguido es lo que me temo… Y que tanto me gustaría equivocarme :

No será por culpa del Pueblo Catalán que está perfectamente conciente del peligro al cual está sometido por la agresion de una España primitiva y bestial unida desde VOX hasta PODEMOS en la firme intención de aplastar con la represion la especifica diversidad de Catalunya respecto a España…

No, no será por culpa del Pueblo Catalán que se encuentra engañado y intencionalmente confundido por una farsante izquierda española ignorante, obtusa, atrasada y reaccionaria que, con su insaciable codicia de poder y voluntad de conquistarlo con cualquier medio, es la autentica expresion del nuevo franquismo…

No será tampoco a causa de todos aquellos pseudo – intelectuales que a esta izquierda le dan amparo escondiendo sus espantosas faltas, convencidos los pobres, de serle con esto utiles para su bien.

… Sino que, encima de todo este monton ya bastante grande de negatividad, será por el egoismo, la estupidez, la miseria intelectual y moral, la mezquindad, la total inadecuación vuestra de partidos “indipendentistas” en encarnizada lucha de poder entre vosotros…

Pero, encima de todo en absoluto, será por un […] un narcisista enamorado de su “belleza intelectual”, que se llama Oriol Junqueras, porque son el y su […] gente los autenticos artifices del destrozo de la unidad del movimiento independentista… Los traidores de generaciones de Catalanes que han sufrido la despotica perversion de una España de criminales y han justamente soñado con la Independencia de Catalunya.

Será por todo eso contra lo cual la noble oposicion puntual de personas como Torra, Borras y algun auténtico independentista de la CUP muy poco podrá conseguir, que, cualquier sea el resultado de unas votaciones de un Pueblo Catalán generoso, que desafiando la furia de la pandemia y la tradición omicida de una “Magistratura” franquista contra quien osa tener su propia autónoma capacidad de juicio, habrá ido a votar, el destino de Catalunya y su irremediable derrota delante de la brutalidad inmunda de la España fascista ya está señada…

Catalunya por vuestra insensatez está destinada muy probablemente, ojalá me equivoque, a ser borrada para siempre de la faz de la tierra como Nación.

Esta es la voluntad de una “Izquierda” cobarde e infame perversa heredera de la podredumbre criminal del franquismo y de la tradición genocida de España perpetrada en medio mundo…

“Razon de Estado” tuvo la desfachatez de llamarla Pedro Sánchez que se opuso al Presidente de México, Manuel Obrador, que habia pedido que España pidiera perdon por todos los masacres cumplidos en nombre de la Hispanidad.

[…]

[Nota: aquest comentari contenia un insult directe massa greu contra una persona, que ha estat esborrat seguint les normes del diari i el criteri del director. Qualsevol comentari o discrepància sobre aquesta pràctica el podeu adreçar a director@vilaweb.cat]

Joan López
Joan López
02.02.2021  ·  05:53

Jo faig una pregunta tothom: Os han arrivat las tarjas censal a on posa colegi i taula on votar? a mi no .
Respecta al castellà res mes a dir. El català es l’eina mes important que tenim,ho tenim que fer servir sempre.

Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
02.02.2021  ·  06:20

Sense voler tirar aigua al vi (perquè sincerament no puc amb ells en tant que revolucionaris de saló i agents involuntaris de l’Espanya més casposa) tot va començar amb la negativa de la CUUUUUP a parlar en castellà. Bé per ells !! Això va forçar la resta de partits catalans a expressar-se també només en català, no fos cas que fossin acusats de col·laboracionisme. Per una vegada el postureig i el ball de bastons entre partits ens ha portat a una mínima dignitat. És absolutament intolerable que a Espanya ningú tingui problema per veure un debat Trump/Biden en anglès i subtitulat (o traduït per un altre canal d’audio) i en canvi els sigui “impossible” fer el mateix amb una llengua romànica amb- probablement- un 70 o 80% de similituds a la seva.

Als partits tradicionals- a tots en general- els llepa un peu el que li passi a la llengua. És evident des de fa anys: el retrocès del català entre les generacions joves (només un 30% el parla a Catalunya de forma habitual, i un 16% al cap i casal), l’absoluta absència de la llengua en coses tan normals com anar al cine, llegir el prospecte de la rentadora, fer una escriptura o mirar l’etiqueta d’un medicament o d’un electrodomèstic, sense que el govern faci res (recordeu la llei de normalització sense potestat sancionadora, o els n-sims acords històrics amb les “majors”, o el desmantellament del Super 3 ?) i la inèpcia continuada del departament de cultura (crec que el darrer conseller de cultura que sabia de què anava la cosa va ser Max Cahner, i era mig alemany !!) fa que el futur pel català sigui terriblement negre. No crec ni que JxCat ni ERC, ni per suposat els “machotes” de la CUUUUP o el cau de pijoprogres de pa sucat amb oli de la cosa Comuna tinguin cap pla ni cap interès en salvar-lo. En general és una cosa que els fa molta mandra. Per no dir els grans “ciutadans del món” del PSCPPVOXC’s, incapaços de dir “Good morning” però que van concedint carnets de provincianisme en funció de si parles només castellà o no.

El que oblida la nostra classe política és que si perdem la llengua, perdem l’ànima. La desaparició de la llengua pasa per la diglòsia (cosa que està avançant a passos agegantats), la pèrdua de prestigi, la corrupció de la llengua parlada i escrita i finalment la no transmissió generacional i la mort. És el malaurat camí a la Catalunya del Nord, a l’Alguer i en bona part a la Franja, grans parts de València i molta part de Mallorca. I ara, en poc anys, a tota l’àrea metropolitana de Barcelona i Tarragona (la famosa Tabàrnia). És qüestió de temps abans no passi a Manlleu, Vic, Tàrrega o Berga. I quan mor la llengua mor una de les nostres raons de ser. Quin sentit té tenir un partit que reclami res de diferent si culturalment i lingüística ets com un habitant de Cuenca, Aranda de Duero o Zamora ?: aquest és un dels motius pels quals els estats nació com ara França, els EUA o Alemanya, on hi ha una uniformitat important, no existeixen realment partits nacionalistes forts (algú em podria dir que la CSU d’Alemanya ho és, però en realitat és una mena de PSC en la seva relació amb la CDU).

Una nota personal: tinc 57 anys, i des que en tinc 5 he hagut de fer esforços per poder mantenir i viure en la meva llengua. No hi ha hagut un sol dia de la meva vida en què no m’hagi sentit agredit, forçat, obligat pel castellà i per molts castellanoparlants. En què no hagi hagut de lluitar per parlar la meva llengua amb normalitat. Amb companys de feina, a les botigues, amb la gent del carrer, a l’administració… Parlar la que diuen que és la llengua del país és un esforç personal. I crec que en cap altre lloc del món democràtic (ja no dic al Tibet, al Kurdistan i altres llocs on en teoria campen les disctadures) es pot considerar que parlar la pròpia llengua és un signe d’afirmació nacional i un acte polític. Però és que ja era així a l’època dels meus avis !! Si no veiem que l’única possibilitat és la independència és que som una colla d’enzes !! I fins i tot amb la independència caldria marcar molt d’aprop els polítics, perquè l’exemple d’Andorra és paradigmàtic: es parla més català a Can Zam que al centre d’Andorra la Vella !!

Per tant, Sr. Partal, per molt optimista que vostè vulgui ser, efectivament els partits catalans, per una vegada a la vida, varen fer un acte de dignitat. Però és això: un acte. Ni un tendència ni el signe de res. Demà continuaré anant al Caprabo de Sants, com em va passar fa dies, i la caixera no m’entendrà (ni en tindrà cap intenció, ni la Generalitat farà res per forçar-la a que m’entengui) i, si tinc un mal dia i poca paciència, canviaré al castellà (val a dir que, sovint, quan em sento dir provincià per parlar català segons on, o em diuen que no m’entenen, estic temptat de canviar a l’anglès o alguna de les altres llengües que jo i molts altres- molt provincians- hem après més enllà del molt universal castellà i el seu insuportable Quixot, que segons molts “experts” seria la llengua escollida pels extraterrestres per comunicar-se amb tothom donada la seva facilitat, bellesa i superioritat intel·lectual)

Jordi Torruella
Jordi Torruella
02.02.2021  ·  06:49

Les últimes paraules ho resumeix a la perfecció: “De manera que al final, per més voltes que faces, un dia t’hauràs de plantar. Com diumenge. Exactament.”
Hem de donar gràcies a la prepotencia de l’enemic que no deixa marge de maniobra als qui dia passa any empeny. Gràcies a la seva ceguesa estem més aprop de la llibertat.

jordi Rovira
jordi Rovira
02.02.2021  ·  07:07

Jo no vaig veure un debat que no m’interessava gens. No crec pas que l’aeroport de Barcelona s’hagi de dir Josep Terradelles, ni crec que RTE plantegi un debat de les eleccions catalanes a tot Espanya sigui una bona idea. No pas com estan les coses. Per tant, la resultant final és com ha de ser: una minsa influència en audiència ibèrica i un altra de discreta a Catalunya.
Tampoc el vaig veure perquè jo ja tinc el vot decidit. En mig de la lluita que suposa defensar la nostra causa, el més simple i potser menys significatiu és el vot. Ja ho veieu si n’és de poc valorat que segons els jutges pots anar a votar en plena pandèmia, però no pas l’1-O. Tan s’hi val, ja veiem que anem a votar quan i com els interessa. Per tant, poca indecisió tinc, i menys retrets a cap partit independentista.
En canvi el resum amb titular que en fa l’editorial d’avui m’agrada molt ( permeteu que en destaqui el subtítol ) : “Diumenge es va arribar a aquell punt en què la pressió abusiva de l’altre, que mai no en té prou, va obligar a la rectificació”. Des del 17 que juguem a això mateix. Ho fem perquè nosaltres no podem guanyar si el contrari simultàniament no perd bou i esquelles. És tal com raja en els partits empatats. I sí, a tot un estat com l’espanyol, se l’empata amb opcions de guanyar. I no hi ha xoc de trens; sinó masses llençols tapant la còrpora envellida d’un estat fallit. I massa gesticular xulesc per tapar la por immensa.
PD: De nou no estic gens d’acord amb mirades extremistes que enfoquen la lluita nacional com la marxa triomfal de Garibaldi per Itàlia. Ja poden marxar exèrcits i poble, si el projecte nacional es tal com l’italià, doncs déu n’hi do…

Llorenç Marquès
Llorenç Marquès
02.02.2021  ·  07:41

El camí cada vegada més estret, ens obligarà a plantejar-nos allò que fins ara per motius inconfessables, estem defugint. Tant de bo arribi aviat aquest moment, ja l’espero fa temps amb delit….per que tindrem màrtirs però aconseguirem d’una vegada la llibertat….si ho fem ben fet, es clar.

A Miquel Palet….llavors segons tu la llegua portuguesa també es espanyol?, doncs un temps va ser d’Espanya, i es molt iguala al gallec,….no fotem Miquel, la paraula espanyol es inventada per dominar las llengües restants de la península, que encara no son independents,….jo no considero el català espanyol, per que per a mi Espanya com a nom, no existeix….votaràs PSC??

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
02.02.2021  ·  07:47

Sí, cal votar massivament. Cal que una vegada més els catalans ens comportem com a tals. Hem de sortir de sota la bota feixista i criminal que ens oprimeix. Votem, i fem-ho per qui de veritat i únic ens pot portar la Independència. Per qui no menteix ni manipula. Per qui pateix en la seva pell la criminalització d’un estat decadent adicte al franquisme. I caldrà estar molt alerta, molt alerta a la tupinada que pot haver-hi en el recompte de vots per correu i no correu. Hi ha fariseus que atien a votar-hi. Bon dia i bona hora . ☮️

Joan Cuscó
Joan Cuscó
02.02.2021  ·  08:06

Rufián i Colau: preneu nota.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
02.02.2021  ·  08:17

En trec una altre conclusió/comprovació: l’estupidesa de l’espanyolisme és gairebé infinita. I els dirigents de TVE han fet un flac favor a la seva causa amb l’astuta trampa que havien parat; astuta a la seva manera, o sigui, sense entendre res de res del que està passant fa ja força anys a Catalunya. En vigilia de unes eleccions obligar a retratar-se a tots plegats sense dubtes, és iun error garrafal que els pot costar molt car. Però així segueixen i seguiran…fins que ens decidim i siguem independents.

Pep Agulló
Pep Agulló
02.02.2021  ·  08:35

ÉS EN LA LLENGUA QUE HI VEIG LA GUERRA…

És una guerra d’identitats entre ells i nosaltres, i això sempre està i estarà present en la nostra vida fins que uns guanyin als altres.

Més enllà, els botiflers i genuflexes amb Espanya, pel fet de ser catalans, se’ls exigeix el doble d’acarnissament contra els conciutadans independentistes. Han de mostrar la fidelitat a l’amo dia a dia, per obtenir el premi del menyspreu i l’abandó del foc creuat dels contendents…

Mercè Duran
Mercè Duran
02.02.2021  ·  08:40

El català ha de ser l’ùnica llengua oficial de la República catalana.
Estem per la feina o hem de continuar amb aquest bilinguïsme interesat per els que no volen trencar res no fos cas que molestessim a algú.

Rubèn Sanz
Rubèn Sanz
02.02.2021  ·  08:41

Amb el tema de la llengua, jo ja he dit basta de baixades de calçons. A tothora em telefonen comercials d’elèctriques, telefòniques i diversos. En despenjar el telèfon i escoltar-los de carrereta volent vendre’m la moto, els talle tot d’una demanant-los, en la seva llengua, que molt bé i tal i tal, però que si m’entendran quan els parle en català. I què em responen? Que no. Llavors els amolle que doncs aquí s’ha acabat la trucada, que llavors no tenim res més a parlar, que gràcies i que hasta luego, Mari Carmen. Així de fàcil i així de clar.

Bonifacia Córdoba
Bonifacia Córdoba
02.02.2021  ·  08:58

CaL votar massivament a JXC
Na LAURA BORRAS

Francesc Xavier Moncho
Francesc Xavier Moncho
02.02.2021  ·  09:13

Primer una apreciació. Segons la Constitució espanyola que, per algunes coses apliquen i per altres no, el català també és espanyol. En tot cas TVE volia en castellà, una altra de les 4 llengües espanyoles.
Sobre l’esperança. Estem en campanya, per tant les aparences passen per davant de la realitat que prometen.

salvi pardàs
salvi pardàs
02.02.2021  ·  09:30

Els governs autonomistes han contribuït a la minorització progressiva del català:

>No han aplicat la llei de normalització lingüística ni han sancionat les empreses que la incompleixen.

>Han ignorat deliberadament la situació de substitució lingüística que ha fet que avui hi hagi menys catalanoparlants actius que mai.

>No han qüestionat la subordinació que ens fa a molts catalans canviar al castellà per defecte.

>No han posat sobre la taula el paper anihilador de la identitat, la llengua , els valors, la cultura i les tradicions d’una immigració massiva impossible d’assimilar per una Nació sense instruments d’Estat i sense sobirania.

>No han fet res per protegir i fomentar la llengua, sinó ben al contrari, han contribuït a estigmatitzar-la i a explotar el sentiment d’acomplexament que ens caracteritza.

>Han permès que es normalitzi als mitjans, a les institucions, al discurs polític abans el castellà que el català o l’anglès.

Han ignorat la llengua per por que se’ls acusi de… supremacistes!!!

Ja n’hi ha prou. No hi ha res més poderós que la llengua per dir el que som. Per això el primer que ha atacat Espanya ha estat sempre la llengua pròpia. Tenen mitja batalla guanyada, perquè volem.

Només el FNC defensa la llengua com a prioritat i proposa de fer-la imprescindible i única oficial a Catalunya.

Albert Miret
Albert Miret
02.02.2021  ·  09:43

Facin el que facin. Pensin el què pensin. Vulguin el què vulguin. Per molt que s’escarrassin en fer veure que avancen, mai se’n surten d’amagar els segles d’adoració de la incultura, de l’ús de la força i la violència per imposar tot allò que és incoherència i supèrbia, i que és l’únic que coneixen. Visca Catalunya i visca JxC. Votem amb intel·ligència.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
02.02.2021  ·  09:54

Només nosaltres, si parlem sempre, tothora, arreu i amb tothom només en català, podrem evitar o endarrerir la desaparició de la llengua. PRIMER, LA LLENGUA!!. O és que potser volem una independència com la d’Irlanda, territorialment escapçada i amb la llengua pròpia desapareguda, on quasi tothom només parla la llengua de l’antic imperi colonial? Ni a la Unió Europea no és plenament oficial la llengua irlandesa!

Salvador Pardo
Salvador Pardo
02.02.2021  ·  10:01

En això, com en d’altres coses, cal seguir l’exemple del mestre Cabanes.

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
02.02.2021  ·  10:03

Francesc Xavier Moncho:Com que la constitució espanyola,per algunes coses l’ apliquen i per altres no,podem pensar que pel que fa a les llengües no l’ apliquen.I per tant el català no es espanyol.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
02.02.2021  ·  10:15

Hi ha una ofensiva molt agressiva en diferents fronts. Lluís Llach ho va dir al FAQS, no el varen posar mai a la presó per les seves cançons durant el franquisme i la transició. En canvi ara sí que passa amb Valtonyc o Hasel, o qui s’atreveixi a parlar malament de la monarquia o del règim. Amb la llengua passa el mateix, ha passat al llarg de la història de forma cíclica perquè ells saben molt bé que Catalunya és perquè parlem català i que dues nacions poden parlar el mateix idioma, però cap nació parla dos idiomes. En aquests moments de “depressió nacional” ho aprofitaran tan com puguin, com en aquest debat de TVE en què fan la conegudíssima trampa -amb el sarcasme del presentador- de demanar el castellà perquè s’entengui a tot Espanya. Es pot entendre de Cs, PP i Vox -que són, diguem-ho clar, enemics de la nació catalana, menys del PSC -ja no ens enganya, també el nostre enemic- que fa 4 dies defensava l’autodeterminació (2012 Iceta) però de Catalunya en comú podem?. Algú em pot explicar què passa amb aquests marxistes-caviar de fireta?. Algú em pot dir si és rancúnia, ignorància, o ignorància, o ignorància?. Ho torno a dir, marxistes-caviar de fireta, “filfa”, només “filfa”, cosa falsa, engany, sense fonament.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
02.02.2021  ·  10:30

Aquesta persecució linguistica sempre la patim, és una obssesió que tenen amb el nostra idioma. La trampa de TVE li va sortir malament i ho mirem per unaltre costat crec que queda molt clarque ni nosaltres ni el nostre idioma tenim res a veure amb la marca ñ. El nostre fet diferencial és precisament la nostra parla, sort que els partits independentistes van seguir parlant amb el nostre idioma. No podem claudicar i amb el cap bén alt seguim caminant

Josep Sivillà
Josep Sivillà
02.02.2021  ·  10:33

Mentrestant la policia local de Vic decideix parlar i escriure tot en castellà, com a vaga. Toca’t els collons! Resulta que per negociar amb el seu ajuntament posa en qüestió la nostra llengua, la que ja soporta prou càstigs. Aposto el què vulguis que la majoría d’ells s’expresen normalment en castellà. O si més no, és la seva llengua materna. Com si ho veiés.
No se jo, quina és la seva reivindicació, però ja se la poden passar pel c–. M’importa una m—- el què demanin. Què coi hi tenim a veure nosaltres?
Hauriem de parlar-los en català i denunciar-los per no parlar-nos en català. Que és el nostre dret.
Ara, sembla que en això de tocar els collons l’han ben trobat. Han identificat clarament que parlar castellà aquí a Catalunya és una bona putada. Saben que significa un greuge a la nostra llengua. Reconeixen que la nostra llengua pateix, i per lo tant és el punt dèbil de Catalunya.
Jo, penso continuar parlant català a tothom i a tot hora. A veure quant, tots fem el mateix!

ramon Feixas
ramon Feixas
02.02.2021  ·  10:43

És prou significatiu que l’eina de persecució (les altres han tingut fluctuacions importants) que sempre ha estat activa, sense descans ha estat la llengua. La peça de caça més cobejada pel caçador. Vol dir que la nostra llengua és un valor cultural bàsic. Llàstima que la nostra dansa no sigui tan estimada pels mitjans que per molt que siguin catalans, mai han deixat aspectes important de la cultura espanyola i la veiem trista i abandonada con un trasto vell en un racó, encara que els que la preserven a la catacumba mereixin tot els reconeixement. A Aquest debat pels perseguidors és un assalt més. No sé si un caricatura tan exagerada com el candidat de Cs. i la seva grollera arrogància encara pot tenir seguici d’ulls closos. Per molt que racionalment pugui semblar impossible pels no addictes a les televisions, els poders verticals de dalt a baix saben vestir de príncep un atracador. I mai més clar que ara què són els vestits distintius, sobretot els pagats amb diner públic.

Joan Royo
Joan Royo
02.02.2021  ·  10:50

La situació de la llengua catalana és deplorable. Partal sol pegar-li la volta i traure optimisme d’on no n´hi ha. Des d’aquella famosa “transición” que els polítics catalans i catalanistes es van baixar els pantalons. Per què parlen castellà quan són a Madrid? Per què accepten que en roda de premsa hagen de traduir al castellà? Per què ja és un costum que alguns periodistes demanen “ahora en español” com si fos un dret ? Els últims temps alguns han arribat a plantejar que en la república catalana hi haurà dues llengües oficials (són conscients de la situació del gaèlic a Irlanda?) Fins i tot alguns s’atreveixen a considerar-te racista i xenòfob per què defenses la llengua, la cultura i la identitat catalana. S’atreveixen a criminalitzar el terme “identitari”. Aquesta és la situació, i tot aquest garbuix infame no solament és argument de l’espanyolisme, també alguns que es consideren independentistes vomiten acusacions d’aquest caire. Cal posar-hi noms?

Maria Villarroya
Maria Villarroya
02.02.2021  ·  10:57
Maria Cinta Comet
Maria Cinta Comet
02.02.2021  ·  11:21

El tema de la llengua catalana i el seu ús sempre és una mena de “tabú” a Ñ i amb els de Ñ. E
El fet que per utilitzar-la faci que et considerin entre maleducat, provincià i incult o tot plegat, DIU MOLT d’ELLS i d’ELLES (potser o segurament poden aplicar-se a ells mateixos aquestes mateixos qualificatius i molts d’altres, clar).
Dir-los-ho a ells per usar el castellà aixeca sempre grans polèmiques i provoca encara més insults, oi?

Però la llengua catalana preval i prevaldrà si nosaltres hi persistim, cosa que farem. Ni els 40 anys de franquisme i ni els 40 més de “democràcia a l’espanyola” no se n’han sortit i ho han intentat i treballat insistentment.

El 14-F toca anar a votar i votar massivament per la República catalana! Tenim pressa, fem tard, volem ser lliures ja!!!

david graupere
david graupere
02.02.2021  ·  11:27

Una altra volta perduda l’oportunitat de reclamar que els catalans de la Catalunya Nord també tenen dret a entendre els candidats a la Generalitat de la Catalunya Sud.

Ho van fer bé, es van plantar per un dia, ara cal que ho facin cada dia al Congrés i al Senat. I encabat se’n vagin cada dia, QUE CADA DIA ES VEGI COM ABANDONEN CONGRÉS I SENAT, CADA JORN.

Albert Ventura
Albert Ventura
02.02.2021  ·  11:28

Es que si algu dels partits nostres hagues parlat en estranger la patacada hauria estat impressionant a les eleccions.

Lluïsa Miret
Lluïsa Miret
02.02.2021  ·  11:46

Si, hem de parlar sempre en català, i si a algú li molesta que s’hi posi fulles!

Carme Vinaixa
Carme Vinaixa
02.02.2021  ·  12:48

Ens hem de plantar com ho van fer els nostres polítics, la nostra supervivència depen moltíssim de la llengua, doncs no afluixeu catalans, apreptem apretem com diu molt bé el M H President Torra.

Jaume Bosch
Jaume Bosch
02.02.2021  ·  13:43

Prou de plorar i de debatre sobre el sexe dels àngels.

MARXEM!!!!!

Júlia Laforga
Júlia Laforga
02.02.2021  ·  13:48

Celebro l’optimisme de l’editorial, però no el puc compartir. Això anirà cada cop més amunt i la força que tenim ARA per contenir-ho no és massa gran.
Desertors de la llengua quan perd la fortalesa en surt a patacs. Gent sense autoestima, sense memòria i sense dignitat.
És cert que l’hem remuntat moltes vegades, però ja veurem com ho sabem fer ara.
El resultat del 14F hi tindrà també una incidència notable

David Mascarella
David Mascarella
02.02.2021  ·  14:17

Al marge d’insinuacions no demostrables i denigrants sobre la “puresa o impuresa” d’uns i altres, i de les arengues enceses, potser caldrà aplanar el pas a la ultra dreta?, de manera que si es va “estrenyent el camí” arribarà el moment de convertir (amb la força imprescindible) promeses en fets, al marge de campanyes electorals.

Em permeto el manllevar unes paraules de Melitó Camprubí, dites aquí el 31 passat a l’editorial, que conviden magistralment a la reflexió i mesura, acompanyades d’una recomanació:

‘Necessitem tenir cura del nostre pensament, de com i què pensem, perquè davant d’un repte d’una magnitud gairebé titànica, tenir el pensament ben ordenat em sembla indispensable. Guanyarem, potser, fent les coses ben fetes però guanyarem, sobretot, pensant molt bé què fem: el nostre capteniment, l’ordre, el temps de cada cosa. La Filosofia i la Poesia no ens haurien de ser aliens.’

‘Per sortir de l’avorrit i reiteratiu vol ras, voldria recomanar una intervenció d’en Josep Mª Esquirol, en conversa amb Marina Garcés, que és accessible a You Tube: “Presentació de ‘La penúltima bondat’ de Josep Maria Esquirol a la Biblioteca Jaume Fuster”.’

Cristina Moscardó
Cristina Moscardó
02.02.2021  ·  16:43

Penso que els partits independentistes s’ hauríen d’ haver plantat i directament retirar-se d’ un debat en aquest format de màxima intoleráncia i anticatalanisme. No han pogut suportar ni tan sols posar-hi subtítols, han volgut esborrar i fins i tot silenciar les veus en català dels participants.I havíen de controlar el debat desde Madrid menystenint tots els professionals de tve a Cat.. No hauríem d’ entrar en el seu marc mental mai. Un debat on es quedéssin sols els unionistes quin sentit tindria? I quina audiència? I d’ altra banda, què hi pinta Vox, un partit que no té representació parlamentària a Catalunya?No oblidem que tot això està passant amb un govern del PSOE-Podemos… Ens falta començar a desobeir-ho absolutament tot. Què passaria si el govern s’ hagués negat a organitzar unes eleccions que s’ han convocat desde un tribunal espanyol? Hem de dir PROU. Què més ha de passar?

Roser Caminals
Roser Caminals
02.02.2021  ·  16:52

L’estat espanyol sap molt bé que si aniquila la llengua aniquila la nació. Sense el català, deixarem d’existir. L’única manera de salvar-lo és marxar d’Espanya.
Si’s plau voteu els que podeu. A l’exterior, on majoritàriament votem per l’independentisme, només un 4% podrà votar. A la resta, no ens han arribat les paperetes.

Francesc Fusté
Francesc Fusté
02.02.2021  ·  17:57

Sempre que surt el tema de la parla en català em ve a la memòria un cas que em van explicar així :

Eren en una conversa en que el de parla castellana li recrimina al català : “Hay que hablar la lengua madre ¡¡¡¡¡¡ ”

i el català li respon : Sí, pero de cual ? de la tuya o de la mia….

cinto vilamala
cinto vilamala
02.02.2021  ·  18:05

A Miquel Gilibert: Moltes gràcies per el seu article. No pot ser més aclaridor. Tots ho hem de tenir present, (sobre tot els que viuen de la política i diuen estar al servei del País, que la majoria son una colla de cara-girats.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
02.02.2021  ·  19:21

Hem passat del ‘Si eres español, habla español’ de l’escola franquista al ‘Si ets espaÑol, debat amb el cul a l’aire’.

Monika Diethelm-Knoepfel
Monika Diethelm-Knoepfel
02.02.2021  ·  21:56

Si em recordo bé, en Carrizosa també parla català

ernest ramos
ernest ramos
02.02.2021  ·  23:29

fan esforços des de tots costats i recordem que el “socialista ” F.González ja va dir que ” HAY QUE FOMENTAR LA INMIGRACIÓN DE SUDAMERICANOS A CATALUÑA PARA HACER PERDER PESO AL CATALÁN “.
Els sudamericans no en tenen cap culpa : venen per nacessitat, però, SÍ que els hi hauriem de fer veure que estàn fent el joc per a destruïr un país i , si no ho volen veure, llavors SÍ que en són culpables ( un colombiano em va dir ” hablo el idioma de la Madre Pátria ” ) ( La “Patria que els ha fet treballar d’esclaus per a treure l’estany i la plata del seu mateix país ! )

Josep Vilà
Josep Vilà
03.02.2021  ·  00:22

als meus nens els dic q no parlin español, que no en són. són els únics catalanoparlants de les seves classes i fan mans i mànigues per adaptar-se a la llengua que la resta de pares inculquen a les seves criatures. els dic que no són catalans com nosaltres, q si no defensen la seva llengua parlant-la, aquesta desapareixerà

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes