Ivan Duque i Marta Lucía Ramírez, que serà la primera vice-presidenta del país, celebren la victòria. Fotografia: @IvanDuque

Ivan Duque, candidat conservador, ha estat escollit president de Colòmbia amb un 53,98% dels vots. Considerat l’hereu de l’ex-president Álvaro Uribe, és contrari a l’acord de pau signat amb les FARC i va prometre en campanya que si guanyava, en revisaria els termes. ‘La pau que enyorem, que reclama correccions, tindrà correccions perquè les víctimes siguin el centre del procés per a garantir veritat, justícia i reparació’, va dir després de conèixer els resultats que el van fer guanyador. El seu rival, el progressista Gustavo Petro, s’ha quedat amb un 41,84% dels vots, segons dades corresponents al 99,92% de l’escrutini.

En el seu moment, Duque va ser el portaveu de la campanya pel ‘no’ al referèndum sobre els acords de pau signats entre el govern de Juan Manuel Santos i la guerrilla de les FARC. El ‘no’ va guanyar per poc, fet que va obligar les dues parts a replantejar els termes.

En el discurs posterior a conèixer els resultats, Duque es va referir a la polarització social entre partidaris i contraris als acords de pau. ‘Entregaré totes, absolutament totes les meves energies a unir aquest país. És molt important dir-vos a vostès i a tota Colòmbia que no hi ha ciutadans vençuts. Avui, més que mai, es tracta d’unir el país’, proclamà.

Gustavo Petro, l’altre candidat, s’ha convertit en la possibilitat més propera que l’esquerra colombiana ha tingut d’arribar al govern. Petro, ex-batlle de Bogotà i antic militant del moviment guerriller M-19, va lamentar la campanya de la por que s’ha fet contra ell. ‘Ens han guanyat dient que érem ateus, que hem matat gent, que transformaríem Colòmbia en Veneçuela. Tot això és mentida.’ Petro va anunciar que seria l’oposició al govern de Duque i va avisar: ‘Vuit milions de colombians no permetrem que enviïn de nou a la guerra al país.’

Entre els reptes del nou president de Colòmbia hi ha també la negociació amb l’Exèrcit d’Alliberament Nacional, que el govern Santos va començar a febrer de 2017 i que ha quedat congelada. L’únic compromís que es va esgarrapar va ser una treva de cent dies pactada setembre per la visita del papa Francesc.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb