El COE rebutja la candidatura de Catalunya i no la presentarà als Jocs Olímpics del 2030

  • Blanco no ha assenyalat responsables, però ha deixat anar: "Tots els qui som en aquesta sala sabem què ha passat"

VilaWeb
Redacció
21.06.2022 - 19:33
Actualització: 22.06.2022 - 10:48

El president del Comitè Olímpic Espanyol (COE)Alejandro Blanco, finalment ha confirmat els rumors que planejaven des d’ahir i finalment ha anunciat que renuncia definitivament a presentar una candidatura per organitzar els Jocs Olímpics (JJOO) d’hivern del 2030. Com que el govern de l’Aragó ja havia anunciat que es desmarcava d’una candidatura conjunta aprovada amb Catalunya i el govern espanyol, el COE ha preferit no anar més enllà.

De res ha servit que el govern català oferís en diverses ocasions organitzar una candidatura en solitari. Alejandro Blanco ha descartat que aquesta fos una possibilitat perquè el comitè havia aprovat intentar una candidatura conjunta i no pas en solitari.

No ha tancat la porta a una candidatura en solitari, si així es demana, de qualsevol altre territori –com podria ser la de Catalunya o la d’Aragó- al 2034, perquè “tota la feina que hem fet no es pot perdre”.

“Era un projecte que pretenia unir”, ha lamentat Blanco en una conferència de premsa que ha suposat el punt final a les aspiracions olímpiques per portar els jocs olímpics al Pirineu. “Al final aquest projecte ha derivat en enfrontaments polítics, bastats en mentides i desavinences”, ha dit sense pronunciar en cap moment el nom de Javier Lambán.

Blanco, de fet, no ha assenyalat responsables, però ha deixat anar: “Tots els qui som en aquesta sala sabem què ha passat.” Ha argumentat que des del COE s’havia lluitat pel diàleg i l’entesa entre els dos territoris, però no ha estat possible: “Com que no hi ha acord entre Catalunya i l’Aragó, no hi pot haver candidatura conjunta. Tots lamentem aquesta situació”, ha dit.

Repartiment de culpes

Blanco ha recordat que el 2021 el COE va enviar una carta al Comitè Olímpic Internacional (COI) anunciant una possible candidatura de Catalunya i Aragó als Jocs Olímpics del 2030, i des d’aleshores el seu organisme ha defensat els avantatges de celebrar els jocs a aquests territoris.

El president del COE ha recordat que va proposar crear una comissió de 12 persones (3 del COE, 3 de Catalunya, 3 d’Aragó i 3 del govern espanyol) que ha celebrat set reunions entre 2021 i 2022 i que va permetre assolir “un acord de distribució de les seus que va ser comunicat als governs”.

Segons aquest repartiment, Aragó tenia 54 proves i Catalunya 42, amb 2.188 esportistes a Aragó i 2520 a Catalunya. Amb tot, ha destacat, el president d’Aragó, Javier Lambán, va enviar una carta dient que no estava d’acord amb els criteris de distribució acordats amb els seus propis representants.

A les següents reunions ja no hi va haver acord per modificar el que havia decidit la comissió tècnica. Segons Banco, un cop situats en aquest punt el COE no podia imposar un repartiment diferent del que havia acordat la comissió tècnica, i calia que hi hagués un acord entre els responsables de Catalunya i Aragó.

En aquest sentit, ha recordat que Catalunya va acceptar passar cinc proves més a Aragó, a la Vall de Cerler, i a canvi cinc de les proves del patinatge artístic passaven a Catalunya.

A l’última reunió entre els governs, el 7 de juny, Aragó va presentar una proposta alternativa de distribució per lots on separava per modalitats masculina o femenina, i amb la que Catalunya no va estar d’acord.

Blanco ha lamentat que en el moment en què els representants polítics van entrar en escena no hi va haver acord, i malgrat “l’últim esforç” del COE, no s’ha pogut solucionar les discrepàncies.

Per aquest motiu, ha explicat que davant la situació ja ha comunicat al COI que l’estat ara mateix no està en condicions de presentar una candidatura. “Aquest era un projecte que pretenia integrar, unir” i que estava “liderat per la societat”, ha lamentat.

Blanco és partidari que la consulta es faci igualment

Tot i que el COE no és partidari de consultes, Blanco ha explicat que després del que ha passat és important escoltar l’opinió del territori. És per aquest motiu que s’ha mostrat partidari de mantenir la consulta que tenia prevista el govern, tot i haver-se descartat definitivament la candidatura conjunta. En una entrevista a RAC-1 i a Catalunya Ràdio, ha defensat que els Pirineus han de tenir obligatòriament Jocs Olímpics d’hivern més endavant: “No hem anul·lat la idea. Aquest projecte no pot morir”. Ha acusat el president Lambán de trencar l’acord tècnic sobre el repartiment de les proves olímpiques, i ha defensat que si algú ha cedit en el procés de negociació és Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any