El calendari com a arma de combat

  • La data de comunicació de la sentència del Suprem pretén perjudicar els presoners i alimentar el nacionalisme espanyol a la pre-campanya *** Les eleccions espanyoles posen a prova la cohesió del nou Botànic *** Les eleccions comunals d'Andorra es faran el 15 de desembre

VilaWeb
Pere Martí
18.09.2019 - 20:33
Actualització: 18.09.2019 - 21:26

TEMA DEL DIA
Després d’un procés judicial escandalós, fonamentat en un relat fals, sense proves, amb acusacions falses i amb la sentència escrita el primer dia, ara arriba la darrera maniobra del Tribunal Suprem per a perjudicar fins al darrer minut els presos polítics independentistes. L’elecció de la data per a comunicar la sentència tampoc no serà neutral ni innòcua i a hores d’ara ja és un espectacle que palesa la manca de separació de poders a Espanya. Suposant que no es filtri abans, es considera cosa feta que serà la primera quinzena d’octubre, abans del 14, i el 16, d’octubre.

No són dues dates qualssevol. La primera és la data en què el Tribunal de Justícia de la UE, amb seu a Luxemburg, ha d’estudiar el cas de la immunitat del vice-president Oriol Junqueras com a eurodiputat. La defensa de Junqueras ha demanat que s’ajorni la comunicació de la sentència fins que el TSJUE no s’hagi pronunciat. Encara no hi ha resposta, però tenint en compte la jurisprudència, sembla difícil que acceptin una petició que reclama, simplement, joc net. I el dia 16 d’octubre farà dos anys que Jordi Cuixart i Jordi Sánchez són a la presó provisional. Tal com estableix la llei, si no són condemnats abans ,han de ser posats en llibertat. No hi ha cap dubte que seran condemnats abans.

Els encarregats d’aclarir les coses també són reveladors de la situació d’indefensió jurídica dels presos polítics. El fiscal Javier Zaragoza, un dels quatre fiscals que va exercir d’acusació en el judici contra el procés, en una conferència a Buenos Aires, ha explicat que sortiria publicada durant els primers deu dies, molt a prop del 12 d’octubre, dia de la Hispanitat. Però no cal pas anar tan lluny per comprovar que tot és previst i coordinat. Ahir, el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, va avançar mentre convocava eleccions al faristol de la Moncloa, que la sentència seria el mes vinent. Tot i que formalment correspon al Suprem d’anunciar la data, el poder executiu ja la confirma, cosa que torna a evidenciar la manca de separació de poders. És un escàndol, però a Espanya hi ha un sistema judicial tan polititzat que no s’escandalitza ningú.

La sentència se sabrà la setmana que culmina amb la festa de la Hispanitat i servirà de combustible per a inflamar l’aquelarre nacionalista espanyol de cada any. A més, en plena campanya electoral, Pedro Sánchez podrà exhibir la fermesa dels poders de l’estat que reclamen PP, Cs i Vox . Si la protesta al carrer fos gaire grossa, no s’ha de descartar que apliqui l’article 155 per aturar-la. Avui ho ha anunciat al congrés espanyol, durant una irada intervenció contra Gabriel Rufián, molt indicativa del to que pensa usar contra l’independentisme a la campanya electoral. Sánchez branda el 155 per provar de frenar la protesta contra la sentència del Suprem i seduir una part de l’electorat de Ciutadans a fi d’assegurar-se una majoria sòlida.

MÉS QÜESTIONS
Les eleccions espanyoles posen a prova la cohesió del nou Botànic.
La convocatòria de les eleccions espanyoles del 10 de novembre serà una nova prova de foc per al segon govern del Botànic. El consell sorgit de les eleccions del 28 d’abril es va constituir després de les eleccions municipals del 26 de maig per superar les tensions pròpies d’una campanya electoral. Però ara les haurà d’encarar amb tota la cruesa. Precisament les primeres tensions del govern han estat pel finançament. Compromís considera que el president Ximo Puig no ha estat prou exigent amb el govern de Pedro Sánchez perquè tots dos són socialistes. En canvi, el PSPV ha defensat la gestió del president. L’acord que permetrà de rebre 240 milions del FLA ha apaivagat una mica les tensions, però a la campanya el finançament reapareixerà. A més Compromís s’hi juga la supervivència electoral al congrés espanyol, perquè a les eleccions passades només va aconseguir l’escó de Joan Baldoví. Per tant, haurà de fer una campanya molt agressiva per mantenir-se o millorar resultats. També Unides Podem ha estat molt crítica amb tot el procés de negociació, especialment amb l’actitud de Sánchez, per la prepotència amb què ha tractat Pablo Iglesias. Tot i la previsió de tensions, tots tres partits miraran que la sang no arribi al riu. Fran Ferri assegura que el Botànic és ‘a prova de bombes’ i potser és cert, però fins el 10 de novembre haurà d’esquivar unes quantes mines. Si el govern espanyol no paga les bestretes del finançament abans de final d’any, com s’ha compromès, la tensió es pot disparar.

El Consell i el govern espanyol resolen els litigis competencials pendents. El govern espanyol i la Generalitat han resolt les discrepàncies sobre la llei valenciana de coordinació de policies locals, amb la derogació d’un punt perquè excedeix les competències autonòmiques; i també sobre la norma d’igualtat de les persones LGTBI, de la qual han mantingut el text. Després de la comissió bilateral entre les administracions, el Consell s’ha compromès a derogar amb la màxima celeritat la disposició transitòria tretzena de la llei de coordinació de policies locals. Les dues parts han coincidit que excedeix les competències que l’estatut atribueix al País Valencià en matèria de policies locals i règim local. Pel que fa a la llei d’igualtat LGTBI, l’executiu espanyol hi va apreciar discrepàncies en l’article 26, sobre la integració del dret a la igualtat de tracte i oportunitats de les persones LGTBI. Ambdues administracions consideren que la norma, si bé no contradiu la legislació laboral estatal, sí que estableix una previsió estretament relacionada amb les competències estatals que recull l’article 149 de la constitució espanyola. A més, també discrepaven sobre l’article 60, que fa referència a les pràctiques discriminatòries en l’àmbit laboral i les tipifica de sanció greu. Totes dues parts entenen que l’inici del procediment sancionador correspondrà a la Inspecció de Treball i Seguretat Social, encara que es podrà aplicar en les pràctiques laborals que queden fora d’aquesta competència.

Cinc barcasses amb immigrants arriben en un sol dia a les Illes. Cinc embarcacions d’immigrants han arribat a les Illes en un sol dia. Una a Santanyí, una a Eivissa i tres a Formentera. A Mallorca, la Guàrdia Civil l’ha localitzada a la cala Figuera, amb sis persones a bord, pel cap baix. Després s’ha activat un dispositiu de recerca per trobar més possibles ocupants, que no ha reeixit. A Formentera, han trobat tres embarcacions a Migjorn. La Guàrdia Civil ha detingut, de moment, nou immigrants i en cerca més. La delegació del govern espanyol calcula que en poden haver arribat una vintena a Formentera. A Eivissa, la barcassa ha estat localitzada al cap del Falcó. Hi ha dues persones detingudes. En total, enguany han arribat sis barcasses a Formentera i sis més a Eivissa.

Les eleccions comunals d’Andorra es faran el 15 de desembre. El cap de govern, Xavier Espot, ha informat el consell de ministres que les eleccions comunals seran el dia 15 de desembre. El decret de convocatòria es publicarà el dilluns 21 d’octubre i establirà que a partir l’endemà a les 9.00 es podrà recollir als comuns tota la documentació per a presentar les candidatures. La data límit de presentació de candidatures serà el dilluns 28 d’octubre a les 12.00 al comú corresponent. La campanya electoral començarà el diumenge 1 de desembre a les 12.00 i s’acabarà el divendres 13 de desembre a mitjanit. El vot judicial començarà el dilluns 2 de desembre a les 9.00 i es podrà votar de 9.00 a 19.00. Els dissabtes –inclòs el 14 de desembre, jornada de reflexió– es podrà votar de les 9.00 a les 13.00. Per votar per correu, caldrà demanar-ho abans del 28 d’octubre a les 12.00. Tant el govern com els comuns començaran aviat una campanya per a explicar els passos a seguir a l’hora d’exercir aquesta modalitat de vot. El vot presencial, es podrà fer efectiu el 15 de desembre als col·legis electorals, entre les 9.00 i les 19.00. El consell de ministres també ha validat la resolució de la darrera emissió de deute públic, valorat en 100 milions d’euros. L’adjudicació s’ha fet en condicions de retorn a curt termini, és a dir, a dotze mesos amb un interès del 0,45%.

L’estat francès reobrirà la línia Perpinyà – Vilafranca de Conflent després de l’accident de Millars. La línia de tren tancada arran de la tragèdia de Millars del 14 de desembre de 2017 es tornarà a obrir ben aviat, segons una informació del Tribunal de Gran Instància de Marsella. S’ha anunciat amb una carta enviada per la presidenta del tribunal, Isabelle Gorce, a la diputada de la tercera circumscripció de Catalunya Nord, Laurence Gayte, electa de la República en Marxa. La carta explica que, d’acord amb els magistrats instructors, els informes dels experts es dipositaran abans d’acabar aquest mes i que la línia a la SNCF es podrà restituir durant les setmanes vinents. A la tragèdia, hi van morir quatre menors i una vintena van ser ferits quan el tren va topar amb un bus escolar. La notícia de la reobertura ha arribat un dia abans de les accions de protesta convocades per l’Associació Train en Têt, que manté el seu programa: caminada entre Vilafranca i Perpinyà de dijous a dissabte, pícnic a l’estació de Perpinyà dissabte a migdia i manifestació a Marsella el dimecres 25 de setembre. Els membres de l’associació d’usuaris consideren que aquesta notícia és imprecisa i que no és cap novetat.

LA XIFRA
140 milions d’euros costarà a les arques públiques la repetició de les eleccions espanyoles.

TAL DIA COM AVUI
El 18 de setembre del 1819 va néixer el físic francès Jean Bernard Léon Foucault. Construí el pèndol que duu el seu nom per demostrar el moviment de rotació de la Terra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any