El Cabanyal i Benimaclet entren en campanya

  • Sandra Gómez critica durament Joan Ribó pel recurs contra el PAI de Benimaclet que la justícia ha tombat

Esperança Camps Barber
18.05.2023 - 20:40
Actualització: 18.05.2023 - 20:50
VilaWeb

Dues qüestions relacionades amb dos dels barris més emblemàtics de la ciutat de València, Benimaclet i el Cabanyal, han entrat en la campanya electoral. Són temes delicats, tots dos. Herència enverinada dels plans urbanístics golafres i depredadors de Rita Barberà, que els governs que van eixir de les urnes del 2015 i del 2019 han volgut reconduir. Han passat vuit anys del canvi i ni l’un ni l’altre no s’han resolt del tot.

Decidir com gestionar-ho ha estat un dels grans temes de controvèrsia entre els socis. Joan Ribó és el batlle, però la socialista Sandra Gómez ha exercit les competències d’urbanisme. Els postulats de Ribó han estat sempre més conservacionistes i acostats a les peticions veïnals. En canvi, Gómez, que ha criticat durament les pretensions de Rita Barberà, sempre ha maldat per nedar entre dues aigües i no allunyar-se gaire de les pretensions urbanitzadores. En el cas de Benimaclet, sempre ha dit i ha tingut clar que l’empresa Metrovacesa, que tenia l’encàrrec d’executar-hi un PAI, té uns drets adquirits que s’han de respectar. I això ho acaba de dir el TSJ valencià en resposta a un recurs interposat per l’ajuntament l’any 2021.

Aquest PAI de Metrovacesa no agradava a ningú, ni a l’ajuntament de la ciutat ni als veïns de Benimaclet. Hi ha hagut desenes de mobilitzacions i d’accions contra la construcció d’habitatges de luxe, torres de gratacels i zones verdes que no tenen res a veure amb el model d’horta productiva que encara hi ha al barri. És el límit de la ciutat, allà on s’acaba i on comença l’horta. L’Ajuntament de València va presentar un contenciós l’any 2021 per a rebutjar aquesta proposta urbanística. Ara el TSJ valencià ha donat la raó a l’empresa constructora.

Per a compensar-ho, Sandra Gómez va encomanar i presentar una proposta alternativa que gestionaria directament l’ajuntament. Tampoc no agradava als veïns. Ni a Joan Ribó, que en una entrevista a VilaWeb va posar aquest tema com a exemple de les desavinences entre socis que els han obligat a parlar i a negociar i a tornar a parlar. I va dir que encara n’haurien de continuar parlant. Era, és clar, abans que el TSJ donàs la raó a Metrovacesa. Ribó ha anunciat que recorrerà contra aquesta sentència. Sandra Gómez també.

Però Gómez s’ha oblidat de la companyonia durant unes hores i ha aprofitat que en campanya tot el dia té micròfons a disposició per a carregar les tintes sobre el soci i sobre Unides Podem, que és fora de l’ajuntament, però fa costat a les peticions dels veïns. “És un advertiment per a Compromís i Podem que allí no es pot fer allò que un vol perquè hi ha uns drets pre-establerts, hi ha unes regles del joc que s’han de complir i una seguretat jurídica a garantir”, ha dit Gómez. A continuació ha volgut remarcar que s’havia demostrat que allò que deia Compromís que es puguen desclassificar coses sense cap cost és fals.

El PP ha començat a sucar pa en aquestes desavinences dels socis de govern i han qualificat la gestió de l’urbanisme de València de fracàs absolut. “És impresentable que el PAI de Benimaclet haja estat vuit anys blocat a l’ajuntament per les discrepàncies entre PSOE i Compromís i que ara siga la justícia que els faça tornar vermells”, ha dit el regidor Juan Giner.

El pla de protecció del Cabanyal

L’altra embrolla que socialistes i Compromís es van trobar també ha tardat vuit anys a començar a resoldre’s… Sobre la campana, i pocs dies abans de les eleccions, el Consell Jurídic Consultiu ha dictaminat a favor del Pla Especial de Protecció del Cabanyal. És l’instrument elaborat per a protegir aquest barri a la façana marítima de València que Rita Barberà volia assolar pràcticament per a convertir-lo en una zona residencial, amb casetes fetes de motlle i tota mena de serveis per a turistes. Sembla que ha passat molt de temps, però en els somnis de Barberà hi havia la prolongació de l’avinguda Blasco Ibáñez fins a la mar. Aquesta idea, que sembla innòcua, equivalia a l’assolament de bona part del teixit urbà tan característic del barri que és un Bé d’Interès Cultural (BIC).

Tot això es va aturar l’any 2015, però l’elaboració del nou pla ha tardat anys i panys. I avui mateix el Consell Jurídic Consultiu ha emès el darrer dictamen que calia abans de ser aprovat per la Comissió Territorial d’Urbanisme. Hi haurà intervencions per a construir-hi serveis i jardins. D’alguna manera es renaturalitzarà el passeig marítim construït per Barberà i que quan hi ha temporal o pluja intensa fa de faixa i barrera perquè la mar i l’arena fluesquen de manera natural. El pla permet que 1.600 edificis condemnats per Barberà estiguen protegits, i molts tindran els instruments necessaris per a ser rehabilitats.

El debat, el lapsus i l’enuig d’Unides Podem

Els candidats a la batllia de València continuen la ronda de debats que fan per diversos mitjans de comunicació. Després del de la Cadena Ser de dilluns i de Radiotelevisió Espanyola ahir, avui toca a À Punt. La candidata d’Unides Podem, Pilar Lima, no ha participat en cap d’aquests debats. En el de la SER, se suposa que per decisió de la direcció de l’emissora. En el dels dos mitjans públics, perquè tots dos s’acullen a la doctrina de la Junta Electoral que diu que hi han de participar aquells partits que van obtenir representació en les eleccions anteriors. El cas és que Unides Podem-EU ara és fora del consistori i no l’han convidada a fer part d’aquests debats.

L’enuig tant de l’equip de campanya com de la candidata és estratosfèric. Consideren que la llei electoral té una escletxa que hauria permès que Lima hi participàs. És quan diu que també poden convidar els candidats que pertanyen a partits que no tenen representació, però tenen importància institucional en uns altres àmbits o fan part d’alguns òrgans de govern.

Això no solament no ha estat així, sinó que hi ha hagut un malentès o un incident entre À Punt i Pilar Lima que encara ha encès més els ànims. Ha durat pocs minuts, però ha obligat la direcció dels mitjans públics valencians a fer servir totes les eines de la diplomàcia que tenien a l’abast.

El cas és que del compte oficial d’À Punt Notícies ha eixit una piulada amb un grafisme on es convidava l’audiència a seguir el debat d’avui al vespre. Hi havia les fotos de Joan Ribó, María José Català, Fernando Giner, Sandra Gómez, Juanma Bádenas i… Pilar Lima. A la candidata li ha faltat temps per a respondre i demanar si finalment À Punt havia canviat d’opinió. Pocs minuts després, la piulada havia desaparegut, substituïda per un nou grafisme sense la fotografia de Lima. Fonts dels mitjans públics diuen que ha estat una errada, que l’encarregat de fer els gràfics el va deixar preparat per si calia emprar-lo i a l’hora de fer-ne difusió s’ha agafat per error.

La direcció de la cadena també s’ha posat en contacte amb l’equip de Lima per a demanar-li disculpes i per a reiterar-li els motius pels quals no l’havien inclosa en el debat de candidats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor