El BIOCOMSC ha confirmat un creixement “significatiu” de l’epidèmia de la covid a Catalunya. Concretament, ha estat de prop d’un 10% setmanal i la tendència és pujar “cada cop més ràpidament”. El grup de la UPC pronostica que la setmana passada haurà acabat amb més de 3.500 casos, per sobre de la setmana anterior i pendents de rebre dades. A més, ha indicat que les proves d’antígens ràpides apunten a un creixement similar, amb una Rt entorn de l’1,1. Afegeix que ara per ara les proves d’antígens assenyalen una “acceleració forta de creixement”, tot i que reconeix que una dada no és prou per a marcar tendència. La pujada de casos es deu “quasi exclusivament” a la situació a la ciutat de Barcelona, tot i que pot estendre’s a la zona metropolitana sud, i entre grups no immunitzats.

En aquest sentit, el grup indica que també s’ha de comprovar en quina mesura la pujada de casos entre població no immunitzada afecta la població parcialment o totalment immunitzada i el seu efecte als hospitals. Sobre això, diu que el desacoblament de les corbes hospitalàries respecte als casos hauria de ser important. A Barcelona, la xifra d’ingressats a l’UCI està estancada.

Alerta sobre la gent no immunitzada

El BIOCOMSC insisteix que les persones que acaben ingressades a l’UCI per covid tenen, majoritàriament, entre 40 anys i 70 i recorda que són pacients que no estan completament immunitzats, tot i que sí parcialment.

De moment, diu, no es detecten pujades de casos entre els trams de població vaccinada, sinó que se centren en la població que no ha rebut encara el vaccí. Per això, la incidència és molt baixa en més grans de 70 anys, que estan completament immunitzats, i està estabilitzada per sota de la mitjana entre els de 50 anys i els 70.

Per aquest motiu, el BIOCOMSC ha fet una crida perquè la població que no està del tot immunitzada eviti els entorns de risc, els interiors sense màscara o amb molta gent i els exteriors sense distància ni màscara. El grup recorda que s’ha d’interactuar en grups petits, en exteriors i amb màscara i distància fins a estar immunitzats.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.