Educació anuncia un acord per a revertir les retallades als docents

  • La consellera Anna Simó avisa que només tirarà endavant si els grups parlamentaris aproven el pressupost de la Generalitat

VilaWeb
Imatge d'arxiu de la consellera Anna Simó en una conferència de premsa
Pol Baraza Curtichs
25.01.2024 - 13:33
Actualització: 25.01.2024 - 14:00

El Departament d’Educació i els sindicats CCOO i UGT han arribat a un acord per a revertir les retallades que els docents arrosseguen d’ençà de fa uns anys. L’acord reconeix el complement salarial d’antiguitat a sis anys –i no a nou com ara– i sense que sigui necessari el complement de formació per cobrar-lo. També s’ha acordat la reducció de dues hores als majors de cinquanta-cinc anys. Totes dues mesures s’aplicarien el curs 2025, a partir del primer de setembre d’enguany. La consellera d’Educació, Anna Simó, ha explicat que l’acord està estrictament lligat al pressupost del govern, i que tan sols tirarà endavant si els grups parlamentaris voten favorablement al pressupost de la Generalitat. De moment, està prorrogat.

“Fa temps que esperàvem un acord per a revertir les retallades, la comunitat educativa, primer els docents, però també el Departament. És un compromís de legislatura”, ha comentat Simó en conferència de premsa. Simó ha explicat que els grups parlamentaris l’han pressionat per acabar amb les retallades. “Complim, però demano que els grups parlamentaris també compleixin. Hem de tenir pressupostos el 2024 perquè aquest acord es posi en funcionament”, explica.

L’acord es basa en 65,7 milions d’euros per a enguany i se’n beneficiarien uns 43.400 docents, segons Educació. Pel que fa al complement salarial, se’n benficiarien uns 37.000 docents. Pel que fa al pressupost, Simó s’ha mostrat optimista. Diu que ara mateix ja hi ha acord amb la part social i que això ja és decisiu: “Els grups parlamentaris m’exigien acabar amb les retallades. I ara demano que ho pugui fer aprovant el pressupost”.

La resta de sindicats diuen que l’acord és insuficient

La resta de sindicats que no han signat l’acord –USTEC, Professors de Secundària, CGT, Intersindical i Feusoc– es queixen l’acord és insuficient. En un comunicat conjunt, expressen que la signatura d’avui respon a un ultimàtum de l’administració a la negociació que hi ha hagut al marge de la unitat sindical amb CCOO i UGT que, d’acord amb els resultats electorals, representen tan sols el 20% del personal docent no universitari de Catalunya. “No s’ha donat marge a continuar negociant amb el conjunt de la mesa sectorial i es rebaixa la darrera proposta d’acord oferta pel conseller Cambray”, diuen.

Segons els sindicats, l’acord no revertirà les retallades i el govern incompleix la promesa de revertir-les en la legislatura actual. Entre més qüestions, diuen que es deixa fora el reconeixement del deute contret pels estadis i tanca la porta a continuar negociant-lo amb els sindicats, i que l’acord també situa fora de l’actual legislatura el retorn de les dues hores de reducció lectives pels majors de cinquanta-cinc anys i perpetua el curs vinent a aquesta retallada.

Avisen que l’acord està condicionat al pressupost de la Generalitat, tal com ha reconegut la consellera Simó, i que no inclou la resta de punts de la plataforma reivindicativa, com ara la reducció de ràtios, l’augment de plantilles o la recuperació del poder adquisitiu. “Ens comprometem a continuar lluitant per la recuperació del deute contret amb la retallada dels sexennis, així com per la millor de les condicions laborals de tots els treballadors i treballadores de l’educació”, expliquen.

CCOO celebra l’acord

CCOO, un dels dos sindicats que ha signat l’acord amb Educació, considera que és prou bo. “És, globalment, un molt bon acord que permet esborrar unes retallades salvatges i injustes i continuar la lluita per millores laborals i educatives”, expliquen en un comunicat. El sindicat explica que encara ara s’han de revertir més retallades com el fons d’acció social i les dietes de sortides. “També continuarem mobilitzades per aconseguir un canvi de rumb de la conselleria. Cal un procés realment participatiu per afrontar els resultats de PISA, posar a sobre la taula les veritables conseqüències del Decret de plantilles, aplicar seriosament una reducció de ràtios sense més demora i per arribar al 6% del PIB en el pressupost educatiu”, afegeixen.

Lamenten que la resta de sindicats no hi hagi donat suport i que “s’hagin despenjat ara d’aquesta oportunitat per acabar definitivament amb les pitjors retallades que encara patim”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any