Educació 4.0: pantalles i connexió humana

  • La clau és una integració intel·ligent, fomentant l’autonomia estudiantil i adaptant-se a la diversitat per preparar els estudiants per a un futur complex

Gemma Pasqual i Escrivà
23.01.2024 - 21:40
VilaWeb

L’actual revolució educativa, anomenada Educació 4.0, és impulsada per la convergència de tecnologies digitals i la intel·ligència artificial (IA). Aquesta transformació cap a noves oportunitats d’aprenentatge va acompanyada dels desafiaments ètics i la necessitat de preservar la connexió humana a les aules. Aquesta era, que integra tecnologia i intel·ligència artificial, planteja reptes i oportunitats que requereixen una perspectiva equilibrada.

L’Educació 4.0 no és només una transició tecnològica; és una visió holística per a adaptar-se a la singularitat de cada estudiant. La UNESCO destaca la importància d’un enfocament ètic en la implantació de la IA en l’educació. Aquest compromís va més enllà de l’adopció tecnològica i posa un èmfasi especial a assegurar que la IA estigui alineada amb principis fonamentals d’inclusió i equitat, evitant bretxes tecnològiques. Amb aquesta perspectiva, la UNESCO reforça la idea que la tecnologia en l’educació no és un fi en si mateix, sinó una eina per a millorar la qualitat i l’equitat de l’ensenyament. Cal que els beneficis de la tecnologia arribin a tots els estudiants, independentment del seu entorn socioeconòmic o geogràfic. El diàleg sobre l’ús ètic de la tecnologia ha de ser constant, per assegurar un futur educatiu just i transparent, especialment en qüestions com la privacitat dels estudiants.

En aquesta revolució tecnològica, la figura del professor emergeix com un nexe vital. Com a ensenyant de coneixement, però també com a guia, mentor i constructor de connexions humanes significatives. La seva adaptabilitat als estils d’aprenentatge diversos i la transmissió de valors ètics són ineludibles per a garantir una educació de qualitat.

La transició cap a l’Educació 4.0 exigeix una inversió compromesa en recursos. Invertir en tecnologia, formació dels docents i infrastructura és essencial per a assegurar una transició benefica i sostenible, dotant els estudiants amb les eines necessàries per a prosperar en un món digital en constant evolució. Aquesta inversió alineada amb les recomanacions de la UNESCO contribuirà a una aplicació més equitativa de la tecnologia en l’educació.

L’enfocament adaptatiu de l’educació és una necessitat imperativa. No es tracta de prendre partit a favor o en contra de les noves tecnologies, sinó de comprendre que ja són part integral de l’educació. L’adaptabilitat es converteix en la clau per a afrontar la diversitat inherent dels estudiants, centres i contextos, amb una mirada equilibrada i flexible.

L’equilibri entre l’ensenyament amb pantalles i sense pantalles és fonamental. Mentre les pantalles ofereixen oportunitats tecnològiques, les connexions humanes presencials són insubstituïbles. La clau és una integració intel·ligent, fomentant l’autonomia estudiantil i adaptant-se a la diversitat per preparar els estudiants per a un futur complex.

L’Educació 4.0 implica una simbiosi equilibrada entre la innovació tecnològica i la connexió humana proporcionada pel professor. Aquesta coexistència prepara els estudiants per als desafiaments i oportunitats d’una societat en evolució constant. És aquest equilibri dinàmic, el que garanteix una educació completa i enriquidora. En l’era de l’Educació 4.0, l’equilibri entre l’ensenyament amb pantalles i sense pantalles emergeix com una clau mestra per a proporcionar una experiència educativa completa. L’adaptabilitat és un principi fonamental. Uns estudiants poden prosperar amb les eines digitals, mentre que uns altres poden beneficiar-se més d’enfocaments tradicionals. Un enfocament flexible permet als docents d’ajustar les seves estratègies segons les necessitats individuals, creant un entorn educatiu més inclusiu. No es tracta de la dicotomia de tot o res –tant les pantalles com les interaccions cara a cara tenen un paper vital en la formació dels estudiants–, sinó de fomentar connexions humanes profundes i facilitar una comprensió més rica sobre els conceptes.

La clau rau en una integració intel·ligent de l’ensenyament amb i sense pantalles. Les sessions presencials poden complementar-se amb recursos digitals per crear experiències d’aprenentatge diversificades. Així, es promou un entorn d’aprenentatge dinàmic que combina la riquesa de les interaccions humanes i les possibilitats tecnològiques.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any