Cada any, pels volts de les festes de la Mercè, el passeig de Gràcia de Barcelona s’omple de llibres amb motiu de la Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern. El mercat, que dura d’aquest cap de setmana fins al 7 d’octubre, compta amb la presència de trenta-sis llibreters. En total, s’hi aplegaran més de 50.000 exemplars entre antiguitats editorials, edicions excepcionals de gran valor històric i cultural i també títols d’ocasió a preus molt assequibles.

Enguany la protagonista és Olga Xirinacs, escriptora prolífica, que s’encarregarà de pronunciar el pregó inaugural. I, tal com mana la tradició de la fira, fixarà la placa amb el seu nom al peu del monument de l’Homenatge al Llibre de Joan Brossa, situat a la vorera central de la Gran Via, a la cruïlla amb el passeig de Gràcia. Durant la fira també es podrà veure l’exposició ‘Joan Josep Tharrats, llibres i matèria gràfica’, amb motiu del centenari del naixement del pintor, teòric de l’art i editor.

Però la principal novetat de la fira d’enguany són dos col·loquis, un sobre Manuel de Pedrolo i un altre sobre Pompeu Fabra. El primer es farà dijous vinent, 27 de setembre, i tractarà sobre la relació de Pedrolo amb les editorials i la censura durant el franquisme. Hi participaran Anna Maria Villalonga, comissària de l’Any Pedrolo. i Antoni Munné-Jordà, amic, deixeble i expert en Manuel de Pedrolo. El segon col·loqui serà el 4 d’octubre. Jordi Ginebra, comissari de l’Any Fabra, i Gerard Guerra Ribó, guia de la Ruta Fabra de Badalona, hi parlaran de la relació del Mestre amb les editorials, la recepció de la gramàtica i l’ortografia de Fabra i la destinació de la seva biblioteca privada.

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu a Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb