Dures crítiques a CDC i PNB pel préstec de vots al PP i Ciutadans al congrés espanyol

  • El PP ho confirma i Homs admet que 'han votat de tot'

VilaWeb
ACN
19.07.2016 - 17:45
Actualització: 19.07.2016 - 20:25

CDC ha rebut crítiques dures del PSOE i de Podem després de la votació de les vice-secretaries de la mesa del congrés espanyol, on sembla que els diputats de CDC –juntament amb el PNB i CC– han contribuït a l’elecció de la vice-presidenta tercera de la cambra, Rosa Romero, del PP, i de retruc la del vice-president primer, Ignacio Prendes, de Ciutadans. La diputada del PP ha rebut deu vots (secrets) procedents dels escons de formacions que no són ni PP ni Ciutadans. CDC no ho ha confirmat, però en sortint de l’hemicicle el portaveu del grup, Francesc Homs, ha admès que els seus diputats havien votat ‘de tot’. Segons els comptes del PSOE i Podem quatre diputats de CDC han escrit el nom de Rosa Romero a les votacions, com també cinc del PNB i la de CC.

El PP ho confirma
Fonts del PP han confirmat aquest dimarts el préstec de 10 vots que han rebut per part de CDC, PNB i CC. Malgrat que CDC i el PNB no ho han admès oficialment, els populars expliquen que l’acord amb els nacionalistes tenia com a objectiu evitar que un hipotètic pacte entre el PSOE i Podem (al que se sumessin ERC i Bildu) arrabassés al PP aquesta vicepresidència tercera. Les mateixes fonts expliquen que al llarg de la votació han informat el PSOE de la maniobra i que han respectat la vicepresidència segona que ostenten els socialistes en ares de mantenir els ponts oberts a una entesa per a la investidura. Segons el PP, l’acord no té contrapartides per a CDC perquè el PP no pot garantir per sí sol que la Mesa li atorgui grup parlamentari propi. També apunten que l’entesa no té com a objectiu explorar el suport d’aquestes formacions de cara a la investidura.

Deu vots de més
La votació de les vice-presidències ha estat nominal i secreta. Cada diputat ha dipositat a l’urna una papereta amb un nom, o bé en blanc. De totes les paperetes n’havien de sortir els quatre vice-presidents de la mesa segons el nombre de vots que obtenia cadascun.

El resultat ha estat que el candidat de Ciutadans, Ignacio Prendes, ha obtingut 96 vots i ha esdevingut vice-president primer. La socialista Micaela Navarro s’ha quedat amb 85 vots (els del PSOE) i ha ocupat el lloc de vice-presidenta segona. La diputada del PP Rosa Romero n’ha obtinguts 83 i és vice-presidenta tercera, i la candidata de Podem, Gloria Elizo, 71 (els de Podem) i és vice-presidenta quarta. Hi ha hagut 14 abstencions.

El resultat ha sorprès perquè la suma dels vots dels candidats de PP i Ciutadans –que han executat el seu acord per controlar la mesa– ha estat de 179, 10 més que els que podrien aconseguir pel seu compte. Per tant, són vots que han sortit d’altres partits.

Les mirades s’han centrat ràpidament en CDC, PNB i CC. El PSOE també ha apuntat a ERC, però el portaveu d’aquest partit ha dit havien votat en blanc i que qui es pensés que deixarien vots al PP i a Ciutadans era ‘un beneit’.

PSOE i Podem critiquen CDC
Sembla que aquests deu vots rebuts per Romero han permès, alhora, que el PP deixés el mateix nombre de vots al candidat de Ciutadans, Ignacio Prendes, per ser vice-president primer. Per contra, el resultat que han obtingut els candidats del PSOE i Podem quadra amb els dels respectius grups parlamentaris –85 el PSOE i 71 Podem.

El portaveu de CDC, Francesc Homs, no ha volgut fer declaracions com solen fer totes les formacions parlamentàries després de la sessió constituent. Però sí que ha dit, en resposta a les preguntes dels periodistes quan se n’anava, que els seus diputats havien ‘votat de tot’.

PSOE i Podem han criticat durament CDC per aquesta votació. Pablo Iglesias –el més contundent– ha acusat Francesc Homs d’haver pactat ‘amb els que el volen empresonar’ i ha afirmat que si CDC no havia explicat el sentit del vot era perquè ‘estan avergonyits’. Així mateix, ha demanat a Homs i al PNB que diguessin si donarien suport a la investidura de Rajoy i ha afirmat que aquest tipus de negociacions són ‘deshonestes’ amb els votants.

El portaveu del PSOE, Antonio Hernando, també ha estat contundent i ha ironitzat sobre el silenci de CDC, PNB i ERC respecte del sentit del vot. ‘Els vots no els porten a les urnes les cigonyes ni venen de París’, ha dit.

Hernando s’ha adreçat al CDC, PNB i PP: ‘Que expliquin què han pactat’ en canvi d’aquest transvasament de vots, ha dit. Segons ell, la suma dels sufragis dels nacionalistes amb el PP i Ciutadans que aplanaria la governabilitat d’un executiu de Rajoy.

Grup propi de CDC?
Hi ha qui pensa en la possibilitat que CDC hagi pactat amb el PP de poder disposar de grup parlamentari propi. Com que no compleix el requisit d’haver obtingut el 15% a totes les demarcacions on s’ha presentat, la decisió és a mans de la mesa.

Albert Rivera, de Ciutadans, s’ha afanyat a desmentir que la seva formació abonés cap pacte amb CDC. Segons ell, Ciutadans i PP van pactar el préstec just perquè Prendes obtingués els 96 vots que l’han convertit en vice-president primer. Per demostrar-ho, Rivera també ha dit que els dos representants de la seva formació a la mesa s’oposarien a la possibilitat que CDC disposi de grup parlamentari propi.

Amb tot, prèviament tant PP com PSOE ja s’havien mostrat favorables al grup de CDC. Avui s’hi ha afegit Podem que, malgrat les crítiques, ha dit que predicaria amb l’exemple i no s’hi oposarà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any