Dues-centes entitats demanen que es prohibeixin les bales de goma a l’estat espanyol

  • La petició arriba en ple debat sobre la reforma de la llei mordassa

VilaWeb
Una noia mostra una bala de goma llençada per la policia al centre de Barcelona, l'1 d'octubre del 2017
ACN
28.09.2022 - 19:33
Actualització: 28.09.2022 - 19:34

Dues-centes entitats han demanat al govern espanyol i als grups parlamentaris del congrés que es prohibeixin les bales de goma. Persones afectades per l’ús d’aquests projectils com Ester Quintana, Carles Guillot o Roger Español han participat avui en un acte a la seu de la cambra baixa a Madrid. També hi han sigut Serlinda Vigara, membre de Novact, i Anaïs Franquesa, d’Irídia, les dues entitats que han fet l’informe ‘Stop bales de goma’. Entre les dues-centes organitzacions d’arreu del món que donen suport a la petició, hi figura Amnistia Internacional, l’Organització Mundial contra la Tortura, SOS Racisme o el Centre Delàs d’Estudis per la Pau. Totes coincideixen en el fet que aquests projectils poden, fins i tot, ser mortals.

En paral·lel, les organitzacions han adreçat aquest matí una carta al ministre de l’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, per reforçar la petició. En aquest sentit, recorden que fa menys d’un mes que es va anunciar la compra de 60.000 bales de goma, una notícia que arribava en ple debat parlamentari sobre la reforma de la llei de Seguretat Ciutadana, la coneguda com a llei mordassa. Alguns grups parlamentaris demanen, en el marc d’aquest debat, que es prohibeixin l’ús d’aquesta mena de projectils.

Segons les entitats, en els darrers vint anys més de quaranta persones han sofert lesions de diferent gravetat per l’ús de bales de goma. Íñigo Cabacas, recorden, va morir després de rebre un impacte directe a la zona del cap durant una càrrega policíaca posterior a un partit de futbol. Les entitats afirmen que catorze persones més van perdre la vida per l’ús indirecte de bales de goma quan intentaven d’arribar nedant a les costes del Tarajal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any