Duato (Johnson & Johnson): “Els deu anys vinents el tractament de malalties avançarà més que els darrers cent”

  • La directora general de Merck adverteix sobre "l'enorme vulnerabilitat" en un context de tensió creixent entre la Xina i els EUA

VilaWeb
El director executiu de Johnson & Johnson, Joaquín Duato, durant la reunió anual del Cercle d'Economia (fotografia: Maria Asmarat).
ACN
30.05.2023 - 13:34
Actualització: 30.05.2023 - 13:40

El director general de Johnson & Johnson, Joaquín Duato, ha pronosticat avui que el processament de dades farà avançar la medicina i el tractament de les malalties més en els pròxims deu anys que en els últims cent. Així ho ha dit en la sessió “Lideratges globals. De Barcelona a Frankfurt i EUA” de la segona jornada de la Reunió del Cercle d’Economia. Duato hi ha participat al costat de la CEO de Merck, Belén Garijo, i tots dos han advertit de la inestabilitat geopolítica, en referència a la guerra d’Ucraïna i a la tensió entre la Xina i els EUA. Sobre aquest darrer, Garijo ha alertat que el conflicte es produeix en un context d’enorme vulnerabilitat d’Europa.

L’alt directiu de Johnson & Johnson, multinacional que ha repartit més de cent vuitanta milions de vacunes contra la covid, ha explicat que la convergència entre àtoms, gens i bites és “quasi religiosa” per a la seva companyia, present en diversos sectors. És aquesta convergència, ha dit, que fa entendre millor la genètica de les malalties.

També, s’ha mostrat convençut que la covid i la tecnologia MRNA ha sigut un “desencadenant massiu” per aquests avanços i ha posat l’exemple dels bons resultats de la investigació contra el càncer de pàncrees i el melanoma. En aquest sentit, Duato considera que en els pròxims anys les malalties que ara es veuen com a incurables es convertiran en “cròniques i inclús curables”.

El màxim responsable de Johnson & Johnson, que resideix als Estats Units fa més de vint anys, ha assegurat que li preocupen més les tensions geopolítiques que indicadors macroeconòmics com la inflació. “A Europa, s’ha perdut perspectiva de què significa una guerra. El que em preocupa són els conflictes de guerra, en particular la d’Ucraïna”, ha dit.

En la mateixa línia, però més focalitzada en la crisi entre la Xina i els Estats Units, la CEO de Merck, Belén Garijo, ha posat l’accent en la vulnerabilitat d’Europa. Segons Garijo, hi ha discrepàncies en els aspectes més bàsics i ha negat que hi hagi unitat entre els estats membres, tot i que amb la gestió del conflicte ucraïnès ho pugui semblar.

“No tenim unitat en temes crítics com les regulacions, la sostenibilitat o els xips. Es contradiuen i Europa va a un nivell molt lent. La fragmentació és enorme”, ha lamentat. “Europa es troba enmig de dos poderosos i no hi ha un canal que ens ofereixi un enfortiment en un context tan delicat i enormement preocupant entre els EUA i la Xina”, ha continuat.

La màxima dirigent de la farmacèutica Merck, empresa familiar que es remunta al segle XVII, ha comentat que el primer client de la multinacional són els EUA i el segon la Xina. Per Garijo, aquest conflicte –segons ella, fonamentalment ideològic– es convertirà en un dels elements principals de la campanya a les eleccions a la presidència dels Estats Units de l’any que ve. “La qüestió és qui serà més dolen amb la Xina. Això ens col·loca en una situació de risc en un context de l’Europa dèbil”, ha comentat.

En la sessió, els dos directius, al costat del CEO de Seat i Cupra, Wayne Griffiths, han repassat les principals virtuts i riscos en els lideratges de grans companyies. En aquest sentit, el directiu de Cupra i Seat ha citat que el principal risc és no prendre riscos o esperar que els assumeixi el següent, mentre que Duato ha optat pel risc que els elogis facin canviar la manera de liderar mentre que Garijo considera que ho és perdre la credibilitat.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any