Disset setmanes sense poder treballar

  • Enuig més que comprensible de 35.000 treballadors dels centres comercials catalans que no poden exercir la seva activitat

Jordi Goula
10.12.2020 - 19:50
VilaWeb

“La qüestió la tenen sobre la taula, però no hi ha res de nou.” És la resposta que m’han donat al Departament d’Empresa i Coneixement a quarts de sis de la tarda. Per tant, l’esperada obertura dels centres comercials haurà d’esperar. Fins quan? No ho sabem. Sí que sabem que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha denegat, a primera hora de la tarda, les mesures cautelars demanades per l’Associació Espanyola de Centres i Parcs Comercials contra la resolució de la Generalitat que restringeix l’obertura de comerços en aquestes zones a causa de la covid-19.

Mentrestant, a Catalunya, 35.000 treballadors d’establiments d’aquests centres comercials, tant a cel obert com tancat, ja farà disset setmanes que no poden treballar. I ara, precisament ara, per la campanya de Nadal, perdran vora un terç de la facturació anual.

És una de les moltes conseqüències de la lluita contra la pandèmia, que, com veiem repetidament, també pot resultar asimètrica dins un mateix sector. Sens dubte, el panorama d’alguns carrers de Barcelona durant el pont, amb riuades de gent amunt i avall, ha acabat d’encendre els ànims dels qui es troben impotents arran del càstig que reben, per uns motius –les aglomeracions– que s’han vist aquests dies a molts llocs, sense gens ni mica de restricció. Em sembla lògic que la gent que es juga el tancament de la botiga per unes causes que no es tenen en compte en uns altres àmbits, tregui foc pels queixals.

Per això centenars de treballadors de botigues de centres comercials es van manifestar ahir a la plaça de Sant Jaume de Barcelona contra el tancament dels establiments en aplicació del pla d’obertura de la Generalitat. A diferència de les botigues dels eixos comercials de la ciutat, que han estat plenes i amb cues al carrer durant tot el pont, els establiments dels centres comercials han acabat essent els grans damnificats aquests dies. Recordem que aquestes botigues continuen tancades i no és previst que tornin a obrir fins el 21 de desembre. “Ens trobem amb la paradoxa que les multinacionals i els grans formats comercials tenen obert i nosaltres, que som petits comerciants que mirem de tirar endavant les nostres empreses hem de tenir-les tancades i abocats a la ruïna. És una autèntica injustícia”, es queixava Gabriel Gené, president de Barcelona Oberta, que va parlar en nom de totes les organitzacions presents.

Divendres passat, PIMEC Comerç i Foment Comerç van fer públic un document conjunt en què denunciaven un greuge comparatiu manifest en la possibilitat d’obertura d’una part del comerç i no d’una altra, només per la tipologia de l’establiment on són ubicats. “I més quan no hi ha una vinculació directa, fonamentada amb dades, que determini que la reobertura controlada dels centres comercials impliqui un creixement del contagi.” Hi afegien que “tot el comerç és un sector que està preparat, és segur i responsable, i que ha adoptat totes les mesures del Pla Sectorial per a mitigar el contagi de la pandèmia”.

Això, de fet, no és cap novetat i la Generalitat ho sap. El comerç s’ha preparat i ha gastat molts diners per seguir les normes anticovid-19 que li han marcat les autoritats. Per això, ambdues patronals instaven l’administració a trobar una solució justa i acordada, perquè aquests centres poguessin tornar a obrir el dia 7 de desembre… Però ja és el dia 10 i, com veiem, no els han fet gaire cas. Habitualment, el dijous es reunia el consell del PROCICAT i, després, al vespre, es plasmaven les decisions al DOGC. Però avui no.

Tampoc no han fet cas de la CECOT Comerç que aquest matí emetia una nota en què Cristina Escudé, la presidenta, deia: “Des del novembre que estem demanant l’obertura dels centres comercials que apliquen rigorosament els protocols i mesures d’aforament, control d’accessos i higiene, per evitar situacions com les que hem estat veient aquest cap de setmana de pont. Massificació, problemes amb la mobilitat i llargues cues d’espera, que és precisament un dels factors que intentem evitar sempre, en un bon servei al client.” I la nota afegia que una qüestió que no es té en compte és que una obertura gradual del comerç també permetria que les compres de la gent durant la campanya de Nadal fossin graduals, cosa que evitaria aglomeracions els darrers dies abans de festes, com les que hi ha hagut els dies de pont. Per tot això, la patronal vallesana considera que caldria reobrir tots els formats “avui mateix, per descomptat, donant compliment a les restriccions d’horari i aforament que s’han establert en el Pla d’Obertura Progressiva d’activitats de la Generalitat”.

Doncs no s’han obert. Els motius que les patronals addueixen per obrir em semblen prou assenyats i no entenc quina pot ser la raó d’ajornar-ho. Oimés si recordem les paraules d’ahir de la consellera de Presidència, Meritxell Budó: “Anem acabant de valorar l’obertura dels centres comercials, vistes les aglomeracions d’aquest cap de setmana. Aquestes imatges són naturals, però preocupants, perquè no estem en una situació de normalitat. N’hem de prendre tots consciència, d’això.” És cert que la decisió del TSJC ho embolica tot una mica més, per si no ho era prou. A vegades, hi ha situacions que demanen solucions molt evidents i que no acabes d’entendre per què no es prenen, i aquest n’és un exemple.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any