Dilma Rousseff, apartada de la presidència del Brasil

  • La majoria dels senadors dóna suport a obrir un judici polític contra la presidenta

VilaWeb
Redacció
12.05.2016 - 08:52
Actualització: 12.05.2016 - 11:51

Dilma Rousseff ha estat apartada almenys durant mig any de la presidència del Brasil. Ho ha decidit el senat brasiler després d’una jornada maratoniana de votació. D’aquesta manera, s’obre el procediment de judici polític a Rousseff, conegut per impeachment. Dels vuitanta-un senadors, cinquanta-cinc han votat a favor de tombar la presidenta. S’acaben, així, 13 anys de govern ininterromput del Partit dels Treballadors.

Després de cinc anys al capdavant del govern, ara es troba forçada a deixar el càrrec en mans del seu vice-president, Michel Temer (Moviment Democràtic Brasiler), per l’acusació d’haver manipulat resultats comptables de l’executiu i d’haver obert crèdits extraordinaris sense haver demanat autorització al congrés; unes pràctiques que violen la llei de responsabilitat fiscal. Rousseff ha acusat Temer de maniobrar per desbancar-la de la presidència. Enmig d’aquest joc de cadires, les últimes enquestes revelen que el 70% dels brasilers volen noves eleccions.

Durant els sis mesos vinents, Rousseff haurà de preparar la defensa per a evitar de ser destituïda definitivament. És previst que la sessió del judici polític al senat es farà el mes de setembre.

El procés contra la presidenta va ser impulsat mesos enrere per l’ex-president del parlament, Eduardo Cunha, del Partit del Moviment Democràtic Brasiler, que fins fa poc era aliat del Partit dels Treballadors de Dilma. A principi de maig, Cunha va dimitir perquè el Tribunal Suprem brasiler l’havia encausat per haver rebut suborns i haver obstruït la justícia.

Rousseff va arribar a la presidència del Brasil (2011) amb el suport del president anterior, el carismàtic Luiz Inácio Lula da Silva. Al començament del mandat, la presidenta va gaudir d’alts índexs de popularitat. No obstant això, els índexs s’han enfonsat aquests últims anys per l’estancament de l’economia i tot un seguit de casos de corrupció que han afectat la seva administració.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any