La lluita de dues diputades alemanyes per a denunciar el judici al seu país

  • El Suprem ha impedit a Zaklin Nastic i Sylvia Gabelmann, de Die Linke, d'exercir d'observadores internacionals

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
12.02.2019 - 18:33
Actualització: 12.02.2019 - 23:32

A Madrid hi ha hagut un desembarcament de catalans aquests últims dies. Es percep de seguida, sobretot si et mous pels carrers de la vora de la plaça de les Salesas, on hi ha els edificis del Tribunal Suprem espanyol i, una mica més amunt, el de la sinistra Audiència espanyola, més a tocar del carrer Génova i sota l’ombra de la gran bandera de la plaça de Colón. Però també ha vingut gent d’altres països per seguir de ben a prop el judici que avui ha començat contra els presos polítics catalans. Malgrat la negativa del tribunal que presideix Manuel Marchena a acceptar observadors internacionals a la sala, n’hi ha molts que han vingut igualment. Dues diputades del partit alemany Die Linke al Bundestag, sopaven ahir en un hotel situat a deu minuts a peu del Suprem. I parlaven amb indignació i perplexitat del menyspreu amb què el tribunal ha tractat els observadors internacionals.

Zaklin Nastic i Sylvia Gabelmann explicaven que havien fet tasques d’observació en processos electorals en altres països, fins i tot a Turquia. I ho havien pogut fer, havien pogut seguir directament els judicis que volien monitorar. En aquest cas, la justícia espanyola els ho ha negat. Van demanar les acreditacions per a assistir a les sessions de la vista oral al Suprem i els les van denegar. I cap més paraula. Tanmateix, han anat igualment fins a Madrid, per poder parlar amb les autoritats catalanes que també hi han anat i per fer-se veure, per deixar clar que denuncien aquesta obstrucció. I avisen que pensen tornar a final d’aquest mes o a començament del vinent, acompanyades de més diputats, alemanys i d’altres països.

Totes dues impulsen un grup de treball al Bundestag sobre Catalunya, semblant al que funciona de fa un temps al parlament britànic. Nastic és, a més, membre de la comissió de drets humans del parlament alemany, on malda perquè s’hi aprovi una declaració de protecció dels presos polítics i els exiliats catalans, per les vulneracions de drets fonamentals de què són víctima. Die Linke ha donat suport clar a l’exercici del dret d’autodeterminació de Catalunya, però els principals partits del país han tingut una actitud més tèbia, si no freda, sobre la repressió contra l’independentisme. I volen aprofitar el judici per convèncer-los de fer pinya. La informació que recullin aquests dies de judici, la volen fer servir per ajudar a denunciar-lo a Alemanya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any