Deu maneres de celebrar Sant Antoni, una festa que és ADN dels Països Catalans

  • Cavalcades, foc, tres tombs, diables... Us proposem deu maneres de viure Sant Antoni, una festa molt arrelada

VilaWeb
Un carro participant als Tres Tombs de Valls, en un moment del recorregut, l'any passat (fotografia: ACN).
Redacció
11.01.2024 - 21:40
Actualització: 11.01.2024 - 21:43

La festa de Sant Antoni és molt arrelada als Països Catalans i se celebra en molts indrets de maneres ben diverses. Foguerons, diables, cavalcades, els Tres Tombs, la benedicció d’animals, curses de cavalles… La celebració es fa pels volts del 17 de gener, dia de Sant Antoni Abat, considerat el patró dels animals, dels pagesos i dels traginers.

Explica l’etnòleg reusenc Salvador Palomar que Sant Antoni és la festa més destacada del cicle hivernal, la qual celebra el lleu desvetllament de la natura després del solstici d’hivern. Forma part d’un cicle festiu que ja celebraven els romans, amb les Saturnals, i que lliga Nadal i carnaval. Per això el foc és un dels protagonistes més destacats: des dels temps ancestrals, les fogueres han tingut una virtut purificadora i, en ple mes de gener, encendre’n una fa que el fred i la foscor siguin més passadors.

Us oferim una tria de deu celebracions ben diferents per a gaudir de la festa, ordenades alfabèticament en funció del lloc on es fa.

Els Tres Tombs de Barcelona i més activitats

A Catalunya, la manera més popular de celebrar Sant Antoni és amb la cavalcada dels Tres Tombs. El dissabte 20 de gener, es fa la de Barcelona, una de les més concorregudes del país i que aplega centenars de cavalls, ases i someres i desenes de carruatges de tota mena. La desfilada començarà a les 11.00 al carrer de Tamarit amb l’avinguda del Paral·lel. Abans, però, a les 10.45, davant l’Escola Pia, es llegirà el pregó dels Tres Tombs, a càrrec de Francesc Fabregat, fester de Barcelona, i tot seguit es farà la benedicció dels animals. Podeu consultar més informació d’aquesta celebració.

A Barcelona, també es fa la festa major del barri de Sant Antoni. Comença avui, 12 de gener, i acabarà el 21 de gener. El programa d’activitats és ple de música, teatre, jocs, esports, tradició i cultura popular. Podeu consultar-ne el programa complet.

Celebració dels Tres Tombs al barri de Sant Andreu del Palomar de Barcelona (fotografia: ACN).

Foguerons de Gràcia i vetllada literària

A final de gener, al barri de Gràcia de Barcelona, s’hi fa la revetlla de Sant Antoni, pràcticament idèntica a la que es fa a la Pobla, a Mallorca. La festa està ben marcada en l’agenda barcelonina i els graciencs la conceben com la festa d’hivern del barri. El programa és molt extens, però l’acte central són els foguerons, que enguany es fan el dissabte 27 de gener. Es comencen a muntar al matí, pels volts de les 11.00, i s’encenen a les 21.00. Al voltant de la foguera, s’hi torrarà carn, s’hi cantaran cançons i s’hi faran balls tradicionals. Durant el dia hi haurà més actes, com ara el Folk als Mercats, un programa de concerts de xeremiers i glosadors de Mallorca als mercats del districte, representació de titelles tradicionals mallorquins, presentacions de llibres, mostra castellera i cercavila. Podeu consultar-ne tota la informació en el programa complet.

Deu dies abans, el 17 de gener, es farà “La vetllada literària de la Cultura Popular al CAT”, el punt de trobada del món de llibre de cultura popular. Editors, autors, divulgadors i lectors podran compartir en format de vetllada distesa les novetats editorials publicades entre la Diada de Sant Antoni de l’any passat i la d’enguany. La jornada començarà el 17 de gener a les 19.00 al vestíbul del Centre Artesà Tradicionarius (CAT), que es convertirà en una consulta mèdica singular on tots plegats, malalts de cultura, cercaran el remei més adequat als patiments, expliquen els organitzadors. I a les 20.00, al bar del CAT, es farà la vetllada literària. Podeu consultar-ne tota la informació.

Els foguerons de la Pobla de Gràcia (fotografia: Ajuntament de Barcelona).

El rei Pàixaro de Biar

Per Sant Antoni, al poble de Biar (Vall de Biar) hi han conservat una tradició que era força estesa però que avui no es pot veure enlloc més. És el rei Pàixaro, una figura grotesca que prové de l’edat mitjana i actua com a herald de sant Antoni.

El primer dia, el rei es passeja per Biar amb una cavalcada, acompanyat per assistents, dansaires, portants de torxes i dolçainers. Durant el seu regnat, a la població s’hi fan cordades, fogueres, balls i es beu vi i cassalla acompanyats de bunyols. La festivitat serà demà, 13 de gener, en què hi ha programats unes quantes activitats. A les 21.30, es farà la gran cavalcada del rei Pàixaro, format pel rei mateix, torxes, balls i fogueres durant tot el recorregut. L’endemà, a les 13.00, es farà la cavalcada la Cavallà, que presideix el rei Pàixaro. Els veïns recorreran els carrers del poble amb els seus animals i donaran regals que a la tarda es repartiran en una subhasta. L’acte acaba amb una benedicció dels animals. Podeu llegir-ne més informació.

Imatge d’arxiu del rei Pàixaro (fotografia: Manel Carrera / Ajuntament de Biar).

A Canals, la foguera més gran d’Europa

A Canals, a la Costera, amb motiu de les festes de Sant Antoni, hi fan la foguera més gran d’Europa. Serà el dimarts 16 de gener. Fa uns divuit metres d’alçària, té una forma cònica perfectament treballada i un color verd intens, donat per la pinassa que la recobreix. A més, vista en perspectiva, crea un efecte molt espectacular, perquè triangula amb l’església que té darrere. La crema de la foguera començarà a les 21.00, seguit per un sopar de gala a les 23.00. Durant el dia, hi ha més activitats, com ara la cavalcada dels festers infantils i cavalcada de carrosses. Podeu llegir-ne més informació.

Imatge d’arxiu de la foguera que fan a Canals.

Diada de Menorca a Ciutadella

L’Ajuntament de Ciutadella ha preparat uns quants actes per a celebrar Sant Antoni, la Diada de Menorca. L’acte institucional serà el 16 de gener a les 19.00, al saló Gòtic, amb la conferència de Josep Pons Fraga titulada “La crònica de la Conquesta de Menorca en el temps de la intel·ligència artificial”. La tradicional Fira de Sant Antoni es farà del 13 de gener al 17, i estarà ubicada a la Contramurada, entre el molí del Comte i el carrer de Pere Martorell. Les activitats s’allargaran fins el 16 de gener i hi haurà, per exemple, ballades populars, concerts i jocs en família. Podeu llegir-ne més informació.

Imatge d’arxiu de la fira de Sant Antoni.

Manacor, un dels municipis de Mallorca amb més tradició

Manacor, juntament amb la Pobla i Artà, és un dels municipis de Mallorca on més destaquen les festes de Sant Antoni. En la majoria dels pobles se celebra igual: es representa amb balls, cançons, els característics diables mallorquins i la llegenda de la manera com el diable va temptar a Sant Antoni. Es fan les completes dins l’església i la jornada acaba amb una gran revetlla al voltant del fogueró. A Mancor, enguany, els actes van començar el 6 de gener i clouran el dimecres 17. Entre més activitats, hi ha: cercaviles, sortides de dimonis, repicada de campanes i ball, encesa del primer fogueró davant la rectoria i trobada dels participants de les Beneïdes. Podeu llegir-ne més informació.

Imatge d’arxiu de la Colla de Dimonis (fotografia: EFE / Cati Cladera).

Montblanc, capital dels Tres Tombs

La Federació Catalana dels Tres Tombs organitza anualment la Trobada Nacional dels Tres Tombs, que cada any es fa en una població diferent. Enguany serà a Montblanc, la capital de la Conca de Barberà. I l’entitat abanderada de la trobada serà la unitat muntada de la Guàrdia Urbana de Reus. La població organitzarà actes i exposicions per difondre la tradició dels Tres Tombs que acabaran el 5 de maig, quan es farà la Trobada Nacional. L’horari i el programa encara s’han de concretar.

La Federació Catalana dels Tres Tombs va néixer l’any 1997 i té per objectiu explicar l’origen de la festa dels Traginers i dels Tres Tombs i recordar el patró, Sant Antoni Abat. Hi ha prop d’un centenar de festes dels Tres Tombs programades enguany.

Els Amics dels Gegants i els grallers de Montblanc (fotografia: Pep Herrero / Federació Catalana dels Tres Tombs).

Sant Antoni a Onda

Onda (Plana Baixa) es prepara per submergir-se en les festivitats que honoren Sant Antoni Abat, que es faran del 13 al 20 de gener en uns quants punts emblemàtics del poble. Les festes començaran al barri del Tosalet demà, a les 16.30, amb una processió, la benedicció dels animals i la tradicional distribució de rotllos. Al capvespre, a les 18.30, el barri s’omplirà d’ambient musical i de ball a càrrec de Des de Dins. A les 19.30 es farà l’encesa de la foguera, acompanyada de flors, bunyols i moscatell. Hi ha més activitats programades.

Imatge d’arxiu de la foguera d’Onda (fotografia: Ajuntament d’Onda).

Els foguerons de la Pobla

A la Pobla, a Mallorca, el programa de les festes de Sant Antoni també és ben complet. Cada 16 de gener a la nit, els carrers s’omplen de centenars de foguerons i s’hi fa una revetlla que dura fins ben entrada la matinada, s’hi torra carn i es fan sonar les ximbombes. Els foguerons i la glosada popular comencen a les 22.00, seguit per una trobada de cantadors i ximbombers i una ximbombada i una altra glosada popular. Durant el dia, hi ha més activitats, com ara sortides de dimonis, balls i un espectacle piromusical. Les festes de Sant Antoni de la Pobla van començar el 7 de gener i acabaran el 28 de gener. Podeu consultar més informació de la celebració.

Imatge d’arxius dels foguerons de la Pobla.

Sant Antoni, patró de Vila-seca

Vila-seca, al Tarragonès, ho té tot a punt per a la Festa Major d’Hivern de Sant Antoni, el patró de la vila. Començarà dimarts, 16 de gener, i s’ha preparat un programa d’espectacles i activitats per a tots els públics. Hi haurà, entre més actes, festes infantils, actuacions castelleres i concerts de punk-rock a càrrec del grup vila-secà Irreverentes i de The Tyets, el grup de moda català. Les festes tradicionals també hi tindran un paper important: es faran els Tres Tombs, la nit del foc, el Ball de Diables de Vila-seca, el seguici tradicional amb elements festius i balls i el Cós de Sant Antoni, unes curses de cavall que són un element festiu tradicional d’interès nacional. Podeu llegir-ne més informació.

Imatge d’arxiu del Cós de Sant Antoni (fotografia: Ajuntament de Vila-seca).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any