Descobreixen una reacció química desconeguda

  • Les reaccions de reordenament com aquesta són una de les eines més útils per a la construcció d'estructures orgàniques

VilaWeb
Redacció
02.06.2022 - 20:42

Un professor de la Universitat de Padernborn, a Alemanya, ha descobert una reacció química sense precedents en la qual un fragment molecular complet migra a una altra ubicació de la partícula. “Tals reordenaments són extremadament rars, però són inavaluables perquè només es mouen a través d’una via molt específica i causen un sol producte. En el futur, per exemple, això permetrà de produir de manera simple i eficient substàncies bioactives, com a ingredients beneficiosos per a la salut en els aliments”, explica l’investigador Jan Paradies, que publica la seva troballa a la revista ‘Angewandte Chemie’.

La química s’ocupa de la transformació de la matèria, específicament la transformació d’una molècula a una altra. “Els fonaments de les reaccions involucrades aquí ja es van establir als segles XVIII i XIX, de manera que no cada dia trobes alguna cosa nova sobre això”, diu Paradies. Però això és exactament el que Paradies i el seu equip al Centre per al Disseny de Sistemes Sostenibles (CSSD) a la Universitat de Paderborn han aconseguit.

Específicament, això comprèn el desplaçament precís d’un gran fragment orgànic unit a un àtom de nitrogen a un costat llunyà en l’estructura molecular. Migra cinc àtoms de carboni més i hi forma un nou enllaç carboni-carboni. Les reaccions de reordenament com aquesta són una de les eines més útils per a la construcció d’estructures orgàniques.

Paradies explica: “Hem descobert una nova reorganització dels enolats d’amoni transitoris. Aquests són intermedis utilitzats en la funcionalització de derivats d’àcids carboxílics, per exemple. A diferència d’altres reordenaments electrofílics, els enolats es generen mitjançant una reacció intramolecular. Els reordenaments electrofílics són reaccions químiques en què es reordenen els àtoms d’una mateixa molècula. Això finalment crea un nou compost químic. L’impuls darrere de la reacció és la formació d’un producte que és energèticament més beneficiós en contrast amb el material de partida”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor