Demanar explicacions és una expressió que delata i denota posició de poder. Diria, vaja, que és el pare qui demana explicacions al fill. El professor, a l’alumne. El jutge, a l’encausat. El policia, al conductor. Si a tu et demanen explicacions, segurament, vol dir que et trobes en una situació fràgil. Feble. Sense gaire sortida. Qui les demana, les explicacions, és possible que sigui un pare, un professor, un jutge, un policia.

Quan ets allà sota poques explicacions, demanes. Allà baix demanes informació, ajuda, idees, revenja, victòria, sortida, responsabilitats. Sobretot, demanes responsabilitats. És un clàssic dels de sota, demanar responsabilitats. Demanar explicacions, dels de dalt. Perquè, bàsicament, les explicacions les demanen allà dalt. I, a sobre, perdonant la vida. Darrerament, n’han demanat a uns presoners, d’explicacions. Als carcellers, en canvi, no. Ningú no els ha demanat responsabilitats.

Que es calcin, tots els consellers i conselleres empresonats, perquè primer Ada Colau, i després Miquel Iceta, els esperaran a la porta per demanar-los explicacions. Això van dir fa poc. Tant el socialista del 155 com la batllessa equidistant han dit que mentre estiguin tancats, res. Tota solidaritat amb els presoners serà poca. Però que un cop surtin, ai aleshores. Aleshores cal que es calcin. Hauran de passar comptes des del minut zero. Hauran de donar-los explicacions dels seus actes.

Aquest dia podria ser demà. Demà dilluns és possible que la justícia espanyola tregui de la presó mig govern català. Veurem fins quan. Però, en canvi, hauran de donar explicacions. Home i tant. Fins i tot s’ho podrien repartir. Colau pot recollir les explicacions a la sortida de la presó d’Estremera, i Miquel Iceta, d’Alcalà Meco. I anar avançant feina. I així comenten, també, la seva respectiva posició de poder, perquè no hi ha res com demanar explicacions. Te les donaran. És el que té parlar des de dalt. Fan via. Responsabilitats, en canvi, ui, això, ves que no necessitis un llibre de reclamacions. Tot va més lent, quan reclames des de baix.

Ses senyories redactores del 155 i equidistants del 155 volen les explicacions dels presoners del 155 abans de dimecres? Abans de lliurar el passaport o després? Com ho volen, ses prepotències?

Que llarg, i diria que repulsiu, que se’m fa aquest mini-règim de Vichy que fa dies que vivim. Tot és força sòrdid. Sort que passarà.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]