Deltebre Dansa, quinze anys a l’avantguarda de la dansa i el circ en un entorn singular

  • El festival fa quinze anys amb la programació de quaranta-vuit espectacles nacionals i internacionals · Es podran veure fins el 21 de juliol

VilaWeb
Redacció
11.07.2019 - 17:00

Del 8 al 21 de juliol, Deltebre serà l’epicentre de les arts del moviment. La dansa, el circ i l’escena híbrida ompliran la vila, en el quinzè festival Deltebre Dansa. Durant dues setmanes, s’han programat quaranta-vuit espectacles d’artistes nacionals i internacionals. Però un dels punts forts del festival és la formació: més de cent cinquanta professionals de la dansa i el circ contemporanis de més de cinquanta països hi aniran a rebre classes de grans referents de la dansa.

Entre els noms destacats del festival hi ha la parella Linda Kapetanea i Edivaldo Ernesto, la companyia de circ La Contrebande i la coreògrafa i bailaora Rocío Molina. Enguany, el festival tindrà vint-i-set professors, com ara el belga Tomislav English o el veneçolà David Zambrano.

Aquest 2019 el festival ja fa quinze anys, consolidat com un dels millors d’Europa. Va començar amb dotze assistents i cinc professors i s’ha convertit en un punt de reunió de les arts escèniques, amb dos elements principals: l’intercanvi cultural i la integració entre paisatge, moviment i persones. Ha estat seleccionat com un dels vint-i-quatre festivals d’Europa a obtenir els premis EFFE 2019-2020 de l’Associació Europea de Festivals, que premien l’excel·lència artística, l’impacte positiu en el territori i la creació de cooperacions culturals. 

Programació d’alt nivell

La programació d’espectacles, tant de dansa com de circ contemporanis, es destaca per la gran qualitat dels professionals que hi assistiran. Hi ha programats vint-i-set espectacles de dansa, d’artistes consolidats i també de novells. Una de les peces més esperades, provinent de l’estat espanyol, és Impulso, de la companyia Rocío Molina, que, amb la ballarina Rosalba Torres, exploren nous camins del flamenc contemporani. Un altre nom destacat és l’espectacle Half The Truth, de la parella greco-moçambiquesa Linda Kapetanea i Edivaldo Ernesto, que mostren el virtuosisme dels moviments i la capacitat d’expressar emocions amb la dansa. Una de les joies del festival és Routes, de la companyia austríaca Bodhi Project, en què un grup de persones desafien constantment la gravetat.

Enguany el festival vol potenciar la dansa contemporània més innovadora i arriscada, i per això ha creat l’Espai B per a les propostes alternatives. S’hi podran veure espectacles com Mirage, de la companyia hongaresa Hodworks, i Screws, d’Alexander Vantounhout, a càrrec de ballarins amb grampons. A més, enguany es repeteix el Circuit Deltebre, atracció natural, una ruta amb tot de propostes artístiques enmig de paisatges del delta de l’Ebre.

En la programació de circ, es podran veure tretze espectacles contemporanis, com ara Russian bar, de la companyia canadenca Barcode Circus Company, i Do Not Disturb. No Molestar, de la companyia de Granada Vaivén Circo, situat en una fàbrica del començament del segle XX. Un altre plat fort és Bal Trap, de la companyia francesa La Contrebande, en què sis acròbates faran malabars i jugaran amb els límits del risc.

Una de les nits més esperades serà la Nit Solidària i del Circ, en què espectacle i solidaritat aniran de bracet. La mestra de cerimònies serà la pallassa Alba Sarraute. Durant els espectacles, es farà una col·lecta solidària d’aliments i productes d’higiene personal.

Formació

Més de cent cinquanta professionals de la dansa i del circ contemporanis de més de cinquanta de països vénen a Deltebre a rebre formació de profes­sors de prestigi internacional, amb una àmplia varietat de tallers. Enguany hi ha vint-i-set professors, entre els quals es destaquen la catalana Lali Ayguadé, la parella Rootlessroot –formada per la grega Linda Kapetanea i l’eslovac Jozef Frucek–, el belga Tomislav English i el veneçolà David Zambrano.

Quinze anys en dansa

El Deltebre Dansa va començar el 2005 quan el ballarí Roberto Olivan va crear un petit taller de dansa contemporània. Avui és un projecte artístic, cultural i pedagògic de projecció i prestigi internacionals. L’objectiu d’Olivan era fer més accessibles les arts escèniques a tothom i donar als ballarins la possibilitat de desenvolupar les seves trajectòries professionals a Catalunya.

Durant tots aquests anys, hi han passat 648 artistes, 271 espectacles, més de 83.000 espectadors, 1.960 participants professionals, 2.100 participants d’iniciació, 85 docents, 178 tallers per a professionals i 40 tallers d’iniciació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor