De Clavé a Lluís Llach: viatge pel cant coral català per La Mercè

VilaWeb
Redacció
22.09.2023 - 06:00

El 2024 es commemoraran 200 anys del naixement del músic i compositor Josep Anselm Clavé. Per escalfar motors, en el seu tradicional concert de les festes de La Mercè, la Federació de Cors de Clavé presentaran l’espectacle ‘Camí del bicentenari’, que reivindicarà el llegat del compositor i que repassarà tota la història del cant coral a Catalunya.

El concert, que arriba a la seva 72a edició, serà un dels més participatius, ja que comptarà amb cantaires provinents de vuit societats corals de Barcelona i de l’àrea metropolitana: la Vinya de Sants, el Cor Alegre, l’Agrupació Coral la Pau, la Lira de Sant Andreu, la coral Gaudium, l’Espiga de les Corts, la Badalonense i el Cor de Flora de Sant Joan Despí, que enguany celebra cent anys, acompanyats de l’Orquestra Simfònica Clavé.

Bruno Nàjera, president de la Federació, explica que enguany s’ha optat per un repertori “clàssic, ampli i transversal, que vol reivindicar el cant coral català de tots els temps i de tots els estils”. Així, inclourà des d’himnes com ‘El cant del poble’ o ‘Salut als cantors’; cançons populars com ‘Rosa de bardissa’ i ‘La puntaire’, fins a peces de musicals, com la famosíssima ‘Memory’ de Cats, passant per ‘Nigra sum’ de Pau casals, ‘Escolta-ho en el vent’ de Bob Dylan i ‘La cançó sense nom’ de Lluís Llach.

Un dels moments més especials del concert serà l’estrena de la fantasia sardanística ‘Ofrena a Josep Anselm Clavé en el seu bicentenari’, una peça que la Federació va encarregar especialment per a l’ocasió a la compositora Andrea de Escalada. En ella, la també directora i ambaixadora dels Cors de Clavé fa un homenatge al fundador del moviment coral català i posa en valor la seva tasca, que transcendia l’àmbit musical, perquè la seva voluntat era apropar la música i la cultura a una classe treballadora a la qual s’hi negava l’accés i fer del fet de cantar una eina per a la igualtat social.

Escalada ha fet la peça en tres versions: dues veus mixtes, tres veus masculines –que és com van ser els primers cors de Clavé– i quatre veus mixtes, amb acompanyament de piano i aquesta última també amb orquestra, amb la intenció que “l’obra esdevingui un himne del cors claverians i pugui ser cantada per qualsevol coral”, explica.

Com a cloenda, els cors interpretaran la versió d’‘Els Segadors’ del mestre Josep Mut, qui ha compost una òpera sobre Josep Anselm Clavé que està previst que s’estreni l’any vinent.

El concert comptarà amb la direcció de Guillem Carmona, Paula Forconi, Muhrat Kupov i també dels mateixos Andrea de Escalada i Bruno Nàjera, aquest amb la mateixa batuta que utilitzava el mestre Clavé, reservada per a les grans ocasions. L’espectacle estarà presentat per l’actriu i comunicadora Brigitta Lamoure, qui a més oferirà homenatge al cuplet i interpretarà ‘La Marieta de l’ull viu’, que va popularitzar Núria Feliu.

El concert de La Mercè, que habitualment serveix com a acte d’inauguració del curs coral, enguany servirà també com a porta d’entrada al Bicentenari, un any d’activitats per recordar i reivindicar Anselm Clavé i que tindrà com a acte central el concert de La Mercè 24.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any