25.01.2024 - 14:08
|
Actualització: 25.01.2024 - 15:52
Vint-i-sis entitats cíviques de l’acció social, educativa, cultural i de l’àmbit laboral del País Valencià s’han unit per a crear una entitat que defensi i promogui la llengua. Es diu -NOS i s’ha presentat avui a la Sala Altamira de la Universitat d’Alacant. Pretén de defensar el català com a llengua única i pròpia al País Valencià i de vigilar i exigir a l’administració pública el compliment de les obligacions a fi de protegir-la i respectar-la, tal com es recull en l’Estatut d’Autonomia.
Les entitats expliquen que la iniciativa ha sorgit arran del retrocés de l’ús social del català i de les accions del govern actual d’arraconament i d’ús de la llengua com a element de conflicte i divisió. Per això, volen que el català esdevingui una llengua d’acollida i de trobada.
Una de les primeres accions que faran combina territori, llengua i reivindicació: les Travesses per la llengua. “Concretament, manllevant la idea de la Korrika, el Correllengua o la marxa SOM, volem teixir el país i enllaçar-nos per defensar el nostre valencià, el català de tots”, diuen els organitzadors. Aquests actes començaran el 25 de febrer a l’Alt Millars, amb inici a Vallat i fi a Argelita, i es dibuixaran simbòlicament quatre barres per tot el País Valencià fins a arribar a cada comarca, segons que expliquen.
Les entitats també han presentat un manifest amb un decàleg per a reivindicar que el català ha de continuar essent un espai d’acollida i de promoció social. També han defensat el dret de fer-lo servir lliurement sense entrebancs ni censura, tant per part dels autòctons com dels nouvinguts, independentment de la llengua familiar, i una igualtat de tracte amb el castellà.
També han informat que presentaran accions de denúncia dels incompliments de la normativa de promoció i d’atac a les entitats de defensa de la llengua o de desautorització de l’autoritat normativa de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.