Afectats per la covid persistent denuncien el “maltractament estructural” de l’administració

  • "Estem estigmatitzades per una malaltia que la societat no entén", denuncien en un comunicat publicat ara que fa quatre anys de l'estat d'alarma

VilaWeb
Redacció / ACN
14.03.2024 - 13:25
Actualització: 14.03.2024 - 14:45

El Col·lectiu d’Afectades i Afectats Persistents per la covid-19 ha criticat el “maltractament estructural” que els afectats per aquesta malaltia continuen patint, quatre anys després de la declaració de l’estat d’alarma a l’estat espanyol, i han demanat a l’administració els reconegui.

En un manifest publicat aquest matí, el col·lectiu ha assegurat que està cansat de reivindicar i explicar l’afectació que la covid-19 ha tingut en les seves vides. Afirmen estar farts de la “incomprensió social” però, sobretot de la “incapacitat política”, per fer front a una malaltia que qualifiquen de “subpandèmia”. Així, lamenten que han estat sotmesos a l’oblit al qual diuen que han estat sotmesos, tot reclamant al Departament de Salut i del ministeri de Sanitat espanyol que reconeguin la malaltia i en comptabilitzin els afectats. “Inculpem al govern català i espanyol per la seva desatenció, la seva falta de compromís i la violència estructural que exerceixen sobre les persones que pateixen covid persistent”, diuen.

Els signants expressen la seva indignació pel “maltractament” rebut per part d’organismes oficials d’avaluacions mèdiques i pel Departament de Drets Socials. També reclamen una partidària pressupostària per a la recerca i l’atenció sanitària del col·lectiu. “Els pacients, que s’han implicat des del primer moment, han contribuït a la redacció de guies, a la cooperació en recerca i investigació. La feina dels professionals sanitaris no la poden fer elles, les malaltes, perquè necessiten poder recuperar la salut que no tenen per viure, no només per a treballar”, lamenten.

A més, critiquen el tracte rebut per diversos professionals sanitaris i lamenten que molts dels afectats han estat acomiadats dels seus llocs de feina sense possibilitats de trobar-ne una de nova perquè pateixen “una malaltia sense cura”.

“Estem estigmatitzades per una malaltia que la societat no entén per què els responsables de fer campanyes informatives i de conscienciació no han fet res per a prevenir o informar sobre què significa ser covid persistent”, acaben dient.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any