Per què el coronavirus mata més homes que no pas dones? Un nou estudi diu haver-ne trobat la clau

  • L'estudi proposa una hipòtesi que pot ajudar a explicar aquesta diferència

VilaWeb
Europa Press
04.02.2023 - 16:49
Actualització: 04.02.2023 - 17:55

Un estudi fet en ratolins per investigadors de la divisió de recerca mèdica de l’asseguradora nord-americana Hackensack Meridian Health i publicat aquesta setmana a la prestigiosa revista acadèmica International Journal of Molecular Sciences ha proposat una hipòtesi que pot ajudar a explicar per què el coronavirus és més mortal entre els homes que no pas entre les dones.

La clau, segons que expliquen els autors, rau en les diferències en la manera en què el virus ataca el teixit del pacient segons el gènere. En les dones, el coronavirus ataca primer el teixit gras, mentre que en els pacients homes ataca primer el teixit pulmonar, cosa que duu a complicacions més greus que poden derivar més fàcilment en la mort.

“Les nostres dades mostren que en els ratolins femella, el teixit adipós [greix] pot actuar com un embornal de SARS-CoV-2 i, per tant, evita que els pulmons hagin de suportar una càrrega viral més gran, cosa que evita els danys pulmonars a causa de les cèl·lules immunitàries infiltrades i les citocines pro-inflamatòries activades”, expliquen els investigadors en declaracions a Europa Pres.

Aquests models de ratolí, que imiten el sistema immunitari humà, també van mostrar que les femelles van perdre més greix a causa de la covid-19 que no els mascles. Aquests darrers, de fet, tenien una càrrega vírica més gran als pulmons, mentre que les femelles mostraven una càrrega vírica més gran al teixit gras. Això duu als investigadors a concloure que el teixit adipós (el greix) en les dones pot fer de dipòsit de virus, cosa que no es veu en els homes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any