Consells per a afrontar més bé la tornada a la rutina

  • Molta més gent que no ens pensem pateix la “síndrome postvacacional”, segons un estudi d’Adecco

VilaWeb
Redacció
02.09.2023 - 21:40

Aquests dies molta gent torna a la rutina després de setmanes de vacances i desconnexió. Anticipar-se, organitzar i planificar el curs és una tasca que, tot i ser necessària, també pot causar maldecaps. Segons un informe d’Adecco, un percentatge de gent molt més elevat que no ens pensem pateix la “síndrome postvacacional”. Alguns dels símptomes són l’apatia, la manca d’energia, tristesa, dificultat per a concentrar-se o, fins i tot, trastorns del son. Els experts ens n’expliquen unes quantes raons.

Anna Romeu, psicòloga experta en psicologia positiva i membre de la secció de psicologia clínica del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC), explica que tornar a la feina després de les vacances implica un canvi dràstic en l’estil de vida que afecta absolutament tothom. Tanmateix, no tothom ho viu igual. “Hi ha persones més flexibles que s’adapten molt de pressa als canvis, però n’hi ha unes altres que necessiten més temps per a mentalitzar-se. Els canvis afecten cadascú en diferent intensitat i manifestació.” Així doncs, els processos de canvis són progressius, però l’inconvenient de tornar a la feina és que és dràstic. Per tant, la qüestió més important és l’autoconeixement.

“Si saps que et costa molt adaptar-te a noves situacions, no vulguis tornar d’un viatge el dia abans de tornar-te a incorporar a la feina. Torna un o dos dies abans per poder començar a ajustar l’horari a la rutina.” Algunes d’aquestes accions són, per exemple, llevar-se més d’hora, adaptar els horaris dels àpats i, en definitiva, fer petites aproximacions al ritme dels dies feiners.

L’anticipació també és un factor clau a l’hora de mentalitzar-nos per a la tornada a la feina, tot i que Romeu insisteix a no pensar-hi més del compte. “Potser va bé de preparar-se un o dos dies abans, però també és important gaudir del final de les vacances. Si ens anticipem massa, serà una tornada eterna que ens pot perjudicar l’estat d’ànim.” Aconsella de procurar deslliurar-se d’aquest pensament si ens preocupa molt.

Autoconeixement i anticipació són factors previs a la tornada a la rutina, però, què podem fer una vegada tornem a ser a la feina? “Quan arriba el dia, la paraula és paciència. No esperis ni pretenguis estar al 100% el primer dia.” Adaptar-se a la nova realitat i a un nou reajustament del dia a dia demana temps, de manera que Romeu recomana de permetre’ns aquest període d’adaptació i no forçar-nos a rendir al màxim, però sempre acompanyar-ho d’un esforç personal. En aquest sentit, també és important de trobar un equilibri entre vida laboral i la personal. Tenir temps per a nosaltres mateixos i poder gaudir del lleure és necessari per a no arribar a un esgotament professional.

Els canvis, millor d’un en un

Molta gent també aprofita la tornada a la feina per començar un estil de vida més saludable. En aquest sentit, Romeu té clara una cosa: els canvis, millor d’un en un. “No sóc gaire partidària de fer molts canvis dins un mateix procés de canvi. Si et fas aquests plantejaments, és molt fàcil que et frustris el primer dia. Amb intentar recuperar el ritme d’abans de les vacances ja en tenim prou.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any