Consell de la República i Assemblea de Representants: els pilars del govern a Brussel·les

  • La CUP envia un document a la militància amb la proposta que els ha fet arribar JxCat i ERC

VilaWeb
Redacció
28.02.2018 - 13:57
Actualització: 28.02.2018 - 20:50

La CUP ha enviat un document a la militància en el qual detalla les línies mestres de la proposta d’acord que Junts per Catalunya i ERC van presentar-li en una reunió a tres bandes. De moment, la CUP ja han dit que aquesta oferta està molt lluny de les seves expectatives. Sempre segons la formació anticapitalista, es proposa la creació de l’autoanomenat Espai lliure de Brussel·les, que inclouria un Consell de la República encapçalat per Carles Puigdemont, i que Jordi Sànchez sigui el candidat a la presidència de la Generalitat.

L’Espai lliure de Brussel·les constaria de tres punts. Per una banda, l’Assemblea de Representants de la República, formada per diputats i representants del món local i de la societat civil. La seva funció seria fer un seguiment del Consell de la República i del seu president, així com elegir-lo cada vegada que es renovi el Parlament de Catalunya. També hauria d’impulsar accions i estratègies per a ‘avançar cap a l’establiment de la República i internacionalitzar la causa’.

Sobre el Consell de la República, el document enviat per la CUP a la militància diu que serà una representació equivalent a la formació de l’Assemblea de Representants de la República, que seria com un parlament a l’exili. Estaria format pel president, tres membres de Junts per Catalunya, tres membres d’ERC i un de la CUP. Tot l’Espai lliure de Brussel·les arrencaria de manera solemne en un acte a la capital belga.

El segon element d’acord seria la creació d’un govern efectiu a la Generalitat que, segons el document de la CUP, ve determinat per la premissa ‘legalitat autonòmica, obediència republicana’, i en destaquen els següents punts: restauració democràtica; internacionalització; front comú contra la repressió; polítiques de prosperitat que no han estat concretades; i pla de govern i polítiques per a contrarestar l’intent de fractura social.

Pel que fa al pla de govern, la CUP no ha rebut cap concreció i ha estat emplaçada a fer arribar les seves propostes. Diu que l’única cosa que saben és que el projecte d’acord entre ERC i JxCat inclou Jordi Sànchez com a president de la Generalitat.

El calendari d’execució
En el document, també s’especifiquen els terminis de la proposta d’ERC i JxCat. En el ple de demà al parlament es votarà la proposta de resolució per a donar legitimitat al president Carles Puigdemont. Quatre dies després (5 de març) es formalitzarà amb un acte a Brussel·les. I entre els dies 6 i el 7 es faria la sessió d’investidura. La CUP, però, deixar clar que el calendari no pot ser rígid perquè cal respectar els tempos de deliberació del partit. També considera una ‘prioritat’ fer una ‘gestió sensata i responsable’ de les expectatives que es generin a l’opinió pública.

Propostes de votació
D’aquesta manera, la CUP ofereix a la militància tres opcions. La primera: donar suport a la proposta conjunta de JxCat i ERC sense negociar acords programàtics. Es considera que les mesures per a materialitzar la República són insuficients, però es facilita el govern per poder posar fi al 155. Aquesta opció es podria materialitzar o bé amb quatre vots a favor o bé amb dues abstencions i cedint dos vots, tenint en compte Puigdemont i Comín no poden assistir al ple.

La segona opció és posicionar-se a favor de la proposta perquè durant la negociació s’han aconseguit acords programàtics per a activar la República. Segons la CUP, caldria especificar quins són aquests acords. Les propostes de votació són quatre vots a favor o bé dues abstencions i dos vots a favor. Finalment, la CUP ofereix a la militància de tombar la proposta perquè és de caràcter autonomista. En aquest sentit, els diputats es podrien abstenir o votar en contra.

La votació d’aquestes propostes a la militància es farà en dues rondes. En la primera, es votarà entre les opcions favorables al pacte i la contrària. En cas que les favorables siguin les més votades, passaran a una segona ronda.

El portaveu de la CUP, Carles Riera, va deixar ahir molt clar que els anticapitalistes no veuen, ara per ara, que es pugui bastir un pacte entre els independentistes de manera immediata. ‘Després de reunir-nos divendres, ahir i avui, volem dir que estem lluny o molt lluny d’un possible acord’, ha etzibat el diputat. De fet, avui ha titllat la proposta d’autonomista i de ‘pa sucat amb oli’.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any