El congrés espanyol aprova en comissió la llei de l’audiovisual, amb el vot a favor d’ERC i el vot en contra de Junts

  • La qüestió relativa a les quotes lingüístiques ha centrat bona part del debat

VilaWeb
Redacció
19.05.2022 - 17:26
Actualització: 19.05.2022 - 21:15

La Comissió d’Afers Econòmics i Transformació Digital del congrés espanyol ha aprovat avui el dictamen de la ponència del projecte de la llei de l’audiovisual, amb els vots de PSOE, Unides Podem, PNB i ERC, el refús del PP, Vox i Junts, i l’abstenció de Bildu i Ciutadans. El ple de la cambra tractarà la qüestió previsiblement dijous vinent.

La Comissió d’Afers Econòmics ha aprovat esmenes al text relacionades amb la propietat intel·lectual, presentades pel PP i Ciutadans; els valors ambientals; i els mitjans de comunicació comunitaris, entre d’altres. El text ha tingut més de mil esmenes.

La qüestió relativa a les quotes lingüístiques del català, gallec i basc ha estat una de les que ha centrat bona part del debat durant la sessió de la comissió, així com la qüestió que afecta la situació de les productores independents a la Llei audiovisual.

El portaveu del PDECat, Ferran Bel, ha dit que aquesta llei és força millor que la que va presentar el govern, però no n’hi ha prou perquè “algunes coses han empitjorat”. Així, ha posat com a exemple que les esmenes del PSOE sobre la producció independent perjudiquen aquest col·lectiu. Tot i això, ha dit que, encara que de manera insuficient, s’ha millorat una mica en relació amb l’obligació de finançament d’obra en català, gallec i basc.

“Després de negociacions molt complicades amb el govern, hem aconseguit que una llei pensada per i per a les determinades multinacionals del sector es transformi en una llei pensada per i per a tot el sector del país”, ha manifestat des d’ERC el parlamentari Joan Margall, que ha assenyalat que s’ha passat de zero a la presència de llengües cooficials al text. “Ens sembla un avenç molt important. Per llei, hi haurà d’haver producció audiovisual en català. Per llei, es destina un fons econòmic al doblatge en català”, ha recalcat.

Per part seva, la diputada de Junts Pilar Calvo ha manifestat que la norma és “lluny d’un text acceptable” i que no respon a l’esperit de la Directiva europea, que té com a finalitat protegir la diversitat cultural i lingüística.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any