El congrés espanyol aprova de debatre la reforma de l’article 49 de la constitució espanyola

  • S'ha aprovat amb el suport de tots els grups parlamentaris, menys Vox

VilaWeb
Europa Press / Redacció
16.01.2024 - 17:05
Actualització: 16.01.2024 - 18:27

El congrés espanyol ha aprovat avui, durant el ple extraordinari, la presa en consideració de la proposició de reforma de l’article 49 de la constitució espanyola per a eliminar el terme “disminuït”, amb 315 vots a favor i 33 abstencions, totes de Vox. Així mateix, també s’ha aprovat, amb el vot en contra de Vox, la tramitació del text pel procediment de lectura única, sense passar per ponència ni comissió. La sessió s’ha celebrat al senat –perquè s’estan fent obres a la Cambra Baixa– i la votació ha estat telemàtica.

D’aquesta manera, com van acordar Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, la modificació es durà a terme per la via ràpida i no tenen previst acceptar canvis en altres articles, encara que Sumar ja té anunciades almenys dues esmenes. A partir d’ara s’obre el termini d’esmenes, que es debatrà demà passat,  ja siguin de totalitat amb text alternatiu o parcials per a modificar l’articulat, i per a aprovar la iniciativa i remetre-la al senat.

Aquesta reforma constitucional va ser impulsada pel Comitè de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) el 2018 i, al costat del suport de la llavors vicepresidenta del govern espanyol, la socialista Carmen Calvo, va arribar al congrés amb un acord unànime per a substituir l’article per un nou text “més concorde als nous temps”.

Actualment, l’article 49 de la constitució espanyola està redactat d’aquesta manera: “Els poders públics realitzaran una política de previsió, tractament, rehabilitació i integració dels disminuïts físics, sensorials i psíquics, als quals prestaran l’atenció especialitzada que requereixin i els empararan especialment per al gaudi dels drets que aquest Títol atorga a tots els ciutadans”. Aquesta reforma pretén canviar la redacció a “les persones amb discapacitat exerceixen els drets previstos en aquest Títol en condicions de llibertat i igualtat reals i efectives”. I s’afegeix: “Es regularà per llei la protecció especial que sigui necessària per a aquest exercici.”

A més, en el segon punt constarà: “Els poders públics impulsaran les polítiques que garanteixin la plena autonomia personal i la inclusió social de les persones amb discapacitat, en entorns universalment accessibles. Així mateix, fomentaran la participació de les seves organitzacions, en els termes que la llei estableixi. S’atendran particularment les necessitats específiques de les dones i els menors amb discapacitat”.

El 2018 va haver-hi un primer intent de reforma que va comptar amb el suport en Comissió de tots els grups parlamentaris que llavors conformaven el congrés espanyol, però la convocatòria d’eleccions el 2019 va impedir que la seva tramitació continués. En la següent legislatura es va reprendre i el PP i PSOE van arribar a deixar tancada una redacció amb discreció, però no va haver-hi clima ni temps per a dur-ho a terme.

Només van presentar-hi esmenes el PNB i Sumar, en tots dos casos per a aprofitar l’obertura d’una reforma constitucional per a incloure dos assumptes que no tenen relació amb l’article 49: en el cas del PNB, el dret a decidir del País Basc, i en el de Sumar, a través de Compromís, la recuperació del Dret Civil valencià. Les dues seran analitzades per la mesa del congrés espanyol, que es reunirà demà, encara que previsiblement seran inadmeses, al no cenyir-se a la reforma de l’article 49 de la Constitució, tal com han explicat a EFE fonts parlamentàries.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any