Condemnat l’ex-president d’Infrastructures per frau en contractes de l’ACA

  • La sentència l'absol del delicte de malversació de cabals públics perquè no hi ha constància de pagaments

VilaWeb
Ex-directius de l'ACA asseguts al banc dels acusats durant el judici del gener (Foto: Europa Press)
EFE
10.06.2022 - 17:38
Actualització: 10.06.2022 - 17:44

L’Audiència de Barcelona ha condemnat a dos anys de presó i a penes d’inhabilitació Joan Lluís Quer, ex-director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i ex-president d’Infrastructures de la Generalitat de Catalunya, i tres ex-alts càrrecs de l’empresa pública per adjudicar contractes fets a mida.

En la sentència, la secció vuitena de l’audiència dóna per provada la contractació fraudulenta i amb ús d’informació privilegiada a l’ACA l’any 2007 per beneficiar una Unió Temporal d’Empreses (UTE) controlada per Quer. Es van adjudicar treballs d’adequació d’una directiva europea per a millorar la qualitat de les aigües.

La causa deriva d’una querella de la fiscalia Anticorrupció per l’adjudicació directa de contracte per part de l’organisme públic de l’aigua a una unió d’empreses vinculades a Quer, que havia estat director de l’entitat entre l’any 2000 i el 2004. També està processat per l’Audiència Nacional espanyola en el cas del 3%, pel presumpte finançament irregular de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), moment en què dirigia Infrastructures durant la legislatura del president Artur Mas.

Condemnats per prevaricació i revelació i utilització d’informació reservada

Els magistrats absolen els encausats del delicte de malversació de cabals públics perquè diuen que no hi ha constància de pagaments, però sí que els condemna pels de prevaricació i revelació i utilització d’informació reservada. L’audiència imposa dos anys de presó i quatre d’inhabilitació a Quer i a Josep B.T, que era cap del departament de Planificació de l’ACA abans de ser administrador d’una de les societats beneficiades per les contractacions.

També s’ha condemnat a dos anys de presó i dotze d’inhabilitació Manuel Hernández, director de l’ACA en l’època dels fets, al director de Planificació, el cap del departament de Planificació dels Usos de l’Aigua i al cap de la comissió tècnica que es va crear per implementar la directiva europea sobre la qualitat de l’aigua.

La sentència diu que la cúpula de l’ACA van anticipar i facilitar informació confidencial i privilegiada sobre la licitació d’un contracte de consultoria i assistència a les societats administrades per Quer i Josep B.T. “Van mantenir contacte i reunions amb treballadors de les empreses integrants de la UTE”, conclou.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any